Franse cuisine met Chinees hart

6 maart 2014
Franse cuisine met Chinees hart

Haarlem is een uniek restaurant rijker. Met het sabreren van champagne verrichtte de Haarlemse burgemeester Bernt Schneiders de opening van restaurant Toujours Fish & Meat. Deze traditie stamt uit de tijd
van Napoleon en werd toegepast tijdens het vieren van een overwinning; heel passend dus bij dit Frans georiënteerde restaurant. Nadat de fles met de champagnesabel werd onthoofd, kon er samen met de eigenaren Xiadong en Wotchao en alle genodigden geproost worden op de horecagelegenheid aan de Oude Groenmarkt in Haarlem.

*Vis en vlees van superkwaliteit*
Tijdens de opening werden pure en authentieke streekgerechten uit de Franse keuken geserveerd. Verse oesters, sashimi van tonijn, kalfstartaar, uiensoep, charcuterie, garnalencocktail en een kaasproeverij werden aan de genodigden gepresenteerd. De kernwaarden van Toujours: vis en vlees van superkwaliteit, in prachtige eenvoud bereid. De gerechten die tijdens de opening werden geserveerd, gaven een smakelijk voorproefje van de inspirerende kaart van Toujours, met verser dan versere gerechten. Dagelijks kan bovendien genoten worden van de steeds wisselende ‘petite amuses & croûtes’ van het huis.

*Over Toujours Fish & Meat*
Oesters, vis en kreeft krijgt Toujours dagelijks geleverd uit IJmuiden. Het restaurant kiest voor seizoensproducten, als het niet vers en van topkwaliteit verkrijgbaar is, serveert Toujours het niet. Ook het vlees is van hoog niveau: Black Angus steaks en met graan gevoerd rund uit Australië. Prachtig vlees met een diepe, volle smaak. Dat alles wordt geserveerd in een moderne, stoere maar onmiskenbaar Franse ambiance. Franse invloeden zijn bij Toujours op alle niveaus te vinden. De Fransen serveren bij een glas wijn vrijwel altijd een passend gerechtje en dat doet Toujours dus ook. Rond borreltijd staan daarom verschillende ‘petite amuses’ op de bar waarvan de gasten kunnen proeven in afwachting op het diner. Toujours is zeven dagen per week geopend voor borrel en diner.

*Over de eigenaren*
Xiadong en haar echtgenoot Wotchao Sun komen beide uit een horecagezin, maar hadden eigenlijk voor een heel andere loopbaan gekozen (hij was jurist, zij was accountant). Toen Fransman Wotchao zijn huis en loopbaan achterliet om zich bij zijn geliefde Xiadong in Nederland te voegen, besloten ze om dan maar helemaal het roer om te gooien en iets te doen waar hun hart echt sneller van ging kloppen: de horeca. Ze openden met succes het restaurant L’Anders in Haarlem. Maar visliefhebber Wotchao wilde graag een restaurant zoals hij ze uit Frankrijk kende: voedsel van een hoge kwaliteit dat in een eenvoudige ambiance voor een betaalbare prijs geserveerd wordt. En uiteraard met vis op de kaart.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws