Folie Culinaire pakt uit met kaaiman en mieren 

20 april 2017 | Roy Spijker

De gerenommeerde Colombiaanse chef Leonor Espinosa geeft in oktober een masterclass op Folie Culinaire, hét internationale vakevenement voor de gastronomie in Maastricht. Zij is de eerste chef uit de spectaculaire line-up van nationale en internationale chefs die de beursorganisatie bekend maakt. Espinosa wordt gezien als de beste vrouwelijke chef van Colombia en staat bekend om het gebruik van traditionele Colombiaanse producten met een moderne twist.

Leonor (Leo) staat met haar restaurant ‘Leo Cocina y Cava’ in Bogotá op nummer 16 van de Latin America’s 50 Best Restaurants lijst van S. Pellegrino en is daarmee het beste restaurant van Colombia. Geboren in het Colombiaanse Cartagena leert Espinosa al jong de authentieke keuken van de Caraïbische kust kennen. Opgeleid in de economie en de kunst werkt ze in de marketing, maar de enorme rijkdom aan plantengewassen, producten en authentieke regionale keukens van Colombia doen haar in 1998 besluiten zich volledig daarop te richten. Ze doet onderzoek naar traditionele ingrediënten, technieken en bereidingen en ziet het als haar taak het culinaire erfgoed van Colombia te bewaren en uit te dragen. Daartoe opent ze in 2007 restaurant Leo Cocina y Cava, dat in het eerste jaar al tot de beste 82 restaurants ter wereld wordt uitgeroepen door Condé Nast Traveller Magazine. Ze kookt er de traditionele Colombiaanse keuken met een moderne twist en hedendaags gepresenteerd.

Kaaiman uit de Amazone
Geïnspireerd door de Caribische en Spaanse invloeden van Cartagena en de Afrikaanse en inheemse Indiase culturen van Colombia kookt de 55-jarige Leonor in haar restaurant met alles wat Colombia te bieden heeft. Ze werkt met planten uit de tropische regenwouden en het Andesgebergte, tropische vruchten en bessen, wilde koffiebonen, gefermenteerde cocabladeren en traditionele dranken als arrechón op basis van gecondenseerde melk en specerijen, dat gezien wordt als een afrodisiacum. Het Amazonegebied inspireert tot gerechten met kaaiman en de zoetwatervis pirarucú, de Stille Zuidzee biedt vis en schaaldieren en de regio Santander levert mieren waarvan Leonor de pantsers verwerkt tot een crunch bij tonijn.

In het licht van de toenemende belangstelling voor de Zuid-Amerikaanse keukens biedt Folie Culinaire met de masterclass van Leonor Espinosa de beursbezoeker volop inspiratie om deze keukens verder te ontdekken.


 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Culinair
Restaurant Alma Oisterwijk van voormalig sterrenchef Wouter van Laarhoven geopend

Op 19 november 2019 hebben chef Wouter van Laarhoven en gastvrouw Malou Hagenaars hun restaurant Alma in Oisterwijk geopend. Alma bestaat uit een casual fine-dining-restaurant en een bodega en is gevestigd op De Lind 45a, in een deel van het pand dat sinds 1631 als De Swaen bekendstaat en waar ooit ...

Wet- en regelgeving
Alle rookruimtes gesloten in 2022

Het is de bedoeling dat de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen sluiten de rookruimtes al in 2021. Dat betekent dat er dan geen rookruimtes meer te vinden zijn in de zorg, het onderwijs, bij overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector. In ...

Bezorgen Achtergronden
Deliveroo help de Sint een handje

Diverse gezinnen werden aangenaam verrast toen de Sint met zijn paard bij hen voor de deur stond. De Sint reed een ronde in het Rotterdamse Kralingen om een heerlijke maaltijd bij verschillende adressen langs te brengen met hulp van de Deliveroo-bezorgers. Handig als je te paard bent en je handen vr...

Columns Interview Longread
Horeca-etiquette: restaurantgasten willen privacy

De horeca is zoveel meer dan wat er uit de keuken komt. De aankleding van je zaak en bovenal de kwaliteit van de service zijn bepalend voor het gevoel dat jouw gast aan het bezoek aan je zaak overhoudt. Natuurlijk moet de setting goed zijn, mensen voelen zich ongemakkelijk als er minder dan vijft...

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Internationaal Michelin
De Michelin Gids, TripAdvisor en TheFork lanceren een internationale strategische partnership 

De Michelin Gids heeft zijn krachten gebundeld met TripAdvisor en TheFork. Zij verbreden hiermee het aanbod voor gasten om een ideale dinerervaring te vinden, evenals een verbeterde toegang tot een bredere keuze aan hoogwaardige restaurants over de hele wereld. Michelin en TripAdvisor, met docht...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: