Folie Culinaire pakt uit met kaaiman en mieren 

20 april 2017 | Roy Spijker

De gerenommeerde Colombiaanse chef Leonor Espinosa geeft in oktober een masterclass op Folie Culinaire, hét internationale vakevenement voor de gastronomie in Maastricht. Zij is de eerste chef uit de spectaculaire line-up van nationale en internationale chefs die de beursorganisatie bekend maakt. Espinosa wordt gezien als de beste vrouwelijke chef van Colombia en staat bekend om het gebruik van traditionele Colombiaanse producten met een moderne twist.

Leonor (Leo) staat met haar restaurant ‘Leo Cocina y Cava’ in Bogotá op nummer 16 van de Latin America’s 50 Best Restaurants lijst van S. Pellegrino en is daarmee het beste restaurant van Colombia. Geboren in het Colombiaanse Cartagena leert Espinosa al jong de authentieke keuken van de Caraïbische kust kennen. Opgeleid in de economie en de kunst werkt ze in de marketing, maar de enorme rijkdom aan plantengewassen, producten en authentieke regionale keukens van Colombia doen haar in 1998 besluiten zich volledig daarop te richten. Ze doet onderzoek naar traditionele ingrediënten, technieken en bereidingen en ziet het als haar taak het culinaire erfgoed van Colombia te bewaren en uit te dragen. Daartoe opent ze in 2007 restaurant Leo Cocina y Cava, dat in het eerste jaar al tot de beste 82 restaurants ter wereld wordt uitgeroepen door Condé Nast Traveller Magazine. Ze kookt er de traditionele Colombiaanse keuken met een moderne twist en hedendaags gepresenteerd.

Kaaiman uit de Amazone
Geïnspireerd door de Caribische en Spaanse invloeden van Cartagena en de Afrikaanse en inheemse Indiase culturen van Colombia kookt de 55-jarige Leonor in haar restaurant met alles wat Colombia te bieden heeft. Ze werkt met planten uit de tropische regenwouden en het Andesgebergte, tropische vruchten en bessen, wilde koffiebonen, gefermenteerde cocabladeren en traditionele dranken als arrechón op basis van gecondenseerde melk en specerijen, dat gezien wordt als een afrodisiacum. Het Amazonegebied inspireert tot gerechten met kaaiman en de zoetwatervis pirarucú, de Stille Zuidzee biedt vis en schaaldieren en de regio Santander levert mieren waarvan Leonor de pantsers verwerkt tot een crunch bij tonijn.

In het licht van de toenemende belangstelling voor de Zuid-Amerikaanse keukens biedt Folie Culinaire met de masterclass van Leonor Espinosa de beursbezoeker volop inspiratie om deze keukens verder te ontdekken.


 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Indonesia breidt uit met franchiseformule en bezorgdienst

Nadat Wai Man Lo de Satebar-formule verkocht in 2016, richtte hij zich na een rustperiode in 2018 volledig op de herintroductie van het familierestaurant van zijn vader. Restaurant Indonesia kreeg een pop-uplocatie aan de Coolsingel in Rotterdam en een stek in de Foodhallen. Nu heeft het restaurant ...

Events
Kookgoot en GastRO 2019: culinair stadsfestival Rotterdam

In het weekend van 24, 25 en 26 mei staat de bekendste goot van Nederland weer volop in het culinaire zonnetje. De Rotterdamse Koopgoot wordt drie dagen lang gevuld met pittoreske terrassen, pop-up keukens en gastronomische hoogstandjes. Het evenement Kookgoot is dit jaar onderdeel van GastRO, het n...

Columns Blog
Column restaurateur Sico de Moel: Mijn Frenkie

De spelers van Ajax zijn populairder dan ooit. Europese topclubs azen op de jonge spelers die met Amsterdamse bravoure zoveel harten hebben gestolen. Het is een illusie om te denken dat je deze topspelers zou kunnen vasthouden. "Ajax is een fantastiche club, maar deze kans kan ik natuurlijk...

Hotelbouwplannen Culinair
Nieuwe hotelkamers voor sterrenrestaurant Valuas Venlo

Sterrenrestaurant Valuas in Venlo heeft 13 totaal vernieuwde hotelkamers in gebruik genomen. Bij de inrichting is de natuur gebruikt als inspiratiebron en speelt duurzaamheid een grote rol. Het is de derde grote verbouwing in acht jaar voor eigenaar Eric Swaghoven, die eerder het restaurant en de ke...

Advertorial
Zo zet je de gebakken aardappeltjes van oma op tafel

Vrijwel iedere kooktechniek is wel los te laten op een aardappel. Dat maakt het Oer-Hollandse product dan ook gewild bij menig chef-kok. Weinig waste, betrouwbaar, makkelijk in de bereiding, lang te bewaren, een allemansvriend en gewoon ontzettend lekker. Van de klassieke gekookte pieper naar sou...

Bier Events
Achtste editie Week van het Nederlandse Bier laat groei en diversiteit biersector zien

De biersector groeit en bloeit en consumenten kunnen dat ervaren tijdens de 8e editie van de Week van het Nederlandse Bier. In de Grote Kerk in Den Haag is vandaag met het Nederlands Bierproeffestival deze 8e editie van start gegaan. Onder toeziend oog van de kersverse voorzitter van de Week van ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: