Foie gras leverancier Nivo Finess: Radar geeft eenzijdig beeld

9 december 2009 |
Foie gras leverancier Nivo Finess: Radar geeft eenzijdig beeld<

"Radar geeft een eenzijdig beeld over het kweken van foie gras. Mijn reactie is volledig uit zijn verband getrokken." Oprichter van ganzenlever-leverancier Nivo Finess Bert van den Auwelant uit Belgie voelt zich 'bij de neus genomen' door het consumentenprogramma. In het consumentenprogramma werd gesteld dat de zogenaamde 'diervriendelijke' foie gras niet bestaat. "Radar scheert alle leveranciers over één kam. Mijn werkwijze is niet in twee minuten televisie uit te leggen, daar komt veel meer bij kijken."

Van Den Auwelant wil eerst een misverstand aan het licht brengen over de verschillende termen die worden gebruikt. "Foie gras, eendenlever, ganzenlever, eendenlever van gans? Consumenten worden voorgelogen. Er is een duidelijk verschil tussen eendenlever en ganzenlever. Ik ben het totaal niet eens met de manier waarop de Mulard-eenden in Spanje worden gefokt. Dit wordt vooral voor Franse afnemers gedaan. Voor hen is Spanje om de hoek."

De ganzenlever van Nivo Finess komt van een kleine kwekerij in Hongarije. Van Den Auwelant vertelt dat daar volgens een oude traditie wordt gekweekt. "De ganzen hebben twee of drie voedermomenten per dag en hebben dan honger. Hierdoor eten ze zichzelf vol. Vervolgens verandert het postuur van de gans en krijgen de ingewanden meer ruimte." De voeding is wel verrijkt met extra voedingsstoffen. "Laten we eerlijk zijn: de producent wil wel optimaal rendement", verklaart Van Den Auwelant.

Van Den Auwelant spreekt niet over 'diervriendelijk' als het om het kweken van ganzenlever gaat. "Maar", licht hij toe. "Bij een willekeurige vleesfokkerij gebeurt niks diervriendelijk. Wat is diervriendelijk als het om voedselproductie gaat? Ik eis alleen dat de dieren met respect behandelt worden."

Van Den Auwelant voert een kruistocht: hij wil zaken vanuit de sector veranderen. "Laten we van foie gras weer een exclusief product maken." Volgens de leverancier is de 'goedkope' eendenlever die in warenhuizen ligt, minder van kwaliteit. "De vetcellen van deze lever staan op springen. Het vervolg: tijdens verhitting wordt de lever korrelig. Maar de consument wil niet meer betalen voor kwaliteit."

Het doel van Van Den Auwelant is daarom simpel: "We moeten foie gras in ere herstellen. Zie de gans weer als een dier en niet als een product."

Zie ook: Wakker Dier: diervriendelijke foie gras is bedrog

Hospitality Management, De Restaurantkrant, Sanny Visser

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

KHN
KHN reageert op maatregelen: "Te veel nadruk op horeca"

De Koninklijke Horeca Nederland begrijpt dat, als het aantal besmettingen toeneemt, de overheid maatregelen moet nemen om die groei een halt toe te roepen. Echter verbaast het de brancheorganisatie dat de horeca telkens het boetekleed aan moet trekken. Op de website reageert KHN op de genomen maatre...

Coronacrisis
Download hier de corona checklist

Horecagasten worden vanaf 10 augustus dringend verzocht hun contactgegevens achter te laten om bron- en contactonderzoek makkelijker te maken bij een eventuele uitbraak. Download hier de checklist om uit te printen. Horecaondernemers zijn verplicht contactgegevens aan hun gasten te vragen, gasten zi...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 36 graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Met deze acht tips helpen we je een beetje op weg. 1. Cliché, maar misschien wel de belangrijkste: zorg dat j...

Coronacrisis
Kabinet trekt teugels aan in strijd tegen corona

Horecazaken moeten vanaf maandag 10 augustus de namen en contactgegevens van gasten registreren. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens zijn persconferentie. Het coronavirus is bezig aan een opmars. Om die opmars tegen te gaan is contact- en brononderzoek noodzakelijk, zo stelt de premier. ...

Opening
Café Restaurant Soesterdal: all-electric

Op de voormalige vliegbasis Soesterberg is een ingetogen en duurzaam horecapaviljoen gerealiseerd, bestaande uit een café restaurant met terras, omringd door een natuurlijk speelbos en diverse speelplekken. Café Restaurant Soesterdal ligt aan de bosrand, met een weids uitzicht over ...

Economie Tech
Met Tikkie Check supersnel en eenvoudig afrekenen in horeca

Voor iedereen die op het terras of in een restaurant na een drankje of maaltijd snel en zonder tussenkomst van personeel de rekening wil betalen, biedt Tikkie Check vanaf nu de mogelijkheid in een handomdraai contactloos af te rekenen. Het enige dat je hoeft te doen, is de camera van je smartphon...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: