Foie gras leverancier Nivo Finess: Radar geeft eenzijdig beeld

9 december 2009 |
Foie gras leverancier Nivo Finess: Radar geeft eenzijdig beeld<

"Radar geeft een eenzijdig beeld over het kweken van foie gras. Mijn reactie is volledig uit zijn verband getrokken." Oprichter van ganzenlever-leverancier Nivo Finess Bert van den Auwelant uit Belgie voelt zich 'bij de neus genomen' door het consumentenprogramma. In het consumentenprogramma werd gesteld dat de zogenaamde 'diervriendelijke' foie gras niet bestaat. "Radar scheert alle leveranciers over één kam. Mijn werkwijze is niet in twee minuten televisie uit te leggen, daar komt veel meer bij kijken."

Van Den Auwelant wil eerst een misverstand aan het licht brengen over de verschillende termen die worden gebruikt. "Foie gras, eendenlever, ganzenlever, eendenlever van gans? Consumenten worden voorgelogen. Er is een duidelijk verschil tussen eendenlever en ganzenlever. Ik ben het totaal niet eens met de manier waarop de Mulard-eenden in Spanje worden gefokt. Dit wordt vooral voor Franse afnemers gedaan. Voor hen is Spanje om de hoek."

De ganzenlever van Nivo Finess komt van een kleine kwekerij in Hongarije. Van Den Auwelant vertelt dat daar volgens een oude traditie wordt gekweekt. "De ganzen hebben twee of drie voedermomenten per dag en hebben dan honger. Hierdoor eten ze zichzelf vol. Vervolgens verandert het postuur van de gans en krijgen de ingewanden meer ruimte." De voeding is wel verrijkt met extra voedingsstoffen. "Laten we eerlijk zijn: de producent wil wel optimaal rendement", verklaart Van Den Auwelant.

Van Den Auwelant spreekt niet over 'diervriendelijk' als het om het kweken van ganzenlever gaat. "Maar", licht hij toe. "Bij een willekeurige vleesfokkerij gebeurt niks diervriendelijk. Wat is diervriendelijk als het om voedselproductie gaat? Ik eis alleen dat de dieren met respect behandelt worden."

Van Den Auwelant voert een kruistocht: hij wil zaken vanuit de sector veranderen. "Laten we van foie gras weer een exclusief product maken." Volgens de leverancier is de 'goedkope' eendenlever die in warenhuizen ligt, minder van kwaliteit. "De vetcellen van deze lever staan op springen. Het vervolg: tijdens verhitting wordt de lever korrelig. Maar de consument wil niet meer betalen voor kwaliteit."

Het doel van Van Den Auwelant is daarom simpel: "We moeten foie gras in ere herstellen. Zie de gans weer als een dier en niet als een product."

Zie ook: Wakker Dier: diervriendelijke foie gras is bedrog

Hospitality Management, De Restaurantkrant, Sanny Visser

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
Rotterdam krijgt er een PizzaBar di Vicini bij

Op 6 maart 2020 opent PizzaBar di Vicini haar deuren in het Rotterdamse Kralingen en is - naast Osteria Vicini en Fratelli - de jongste van de drie. PizzaBar di Vicini wordt een plek voor een spontane ontmoeting aan de bar, rijk gevulde tafels of een lekker afhaalmaal. Met ovenverse pizza’s en...

Opening Rotterdam
Tres: intimate dining in Rotterdam

Na een carrière in Zeeland, Melbourne en Kopenhagen zijn Emy Koster en Michael van der Kroft terug in de havenstad waar zij horen. In het monumentale Entrepotgebouw op de Kop van Zuid vindt het onafscheidelijke duo een thuis – in een voormalige jazzkelder - voor het kersverse Tres. Een ...

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: