Foie gras leverancier Nivo Finess: Radar geeft eenzijdig beeld

9 december 2009 |
Foie gras leverancier Nivo Finess: Radar geeft eenzijdig beeld

"Radar geeft een eenzijdig beeld over het kweken van foie gras. Mijn reactie is volledig uit zijn verband getrokken." Oprichter van ganzenlever-leverancier Nivo Finess Bert van den Auwelant uit Belgie voelt zich 'bij de neus genomen' door het consumentenprogramma. In het consumentenprogramma werd gesteld dat de zogenaamde 'diervriendelijke' foie gras niet bestaat. "Radar scheert alle leveranciers over één kam. Mijn werkwijze is niet in twee minuten televisie uit te leggen, daar komt veel meer bij kijken."

Van Den Auwelant wil eerst een misverstand aan het licht brengen over de verschillende termen die worden gebruikt. "Foie gras, eendenlever, ganzenlever, eendenlever van gans? Consumenten worden voorgelogen. Er is een duidelijk verschil tussen eendenlever en ganzenlever. Ik ben het totaal niet eens met de manier waarop de Mulard-eenden in Spanje worden gefokt. Dit wordt vooral voor Franse afnemers gedaan. Voor hen is Spanje om de hoek."

De ganzenlever van Nivo Finess komt van een kleine kwekerij in Hongarije. Van Den Auwelant vertelt dat daar volgens een oude traditie wordt gekweekt. "De ganzen hebben twee of drie voedermomenten per dag en hebben dan honger. Hierdoor eten ze zichzelf vol. Vervolgens verandert het postuur van de gans en krijgen de ingewanden meer ruimte." De voeding is wel verrijkt met extra voedingsstoffen. "Laten we eerlijk zijn: de producent wil wel optimaal rendement", verklaart Van Den Auwelant.

Van Den Auwelant spreekt niet over 'diervriendelijk' als het om het kweken van ganzenlever gaat. "Maar", licht hij toe. "Bij een willekeurige vleesfokkerij gebeurt niks diervriendelijk. Wat is diervriendelijk als het om voedselproductie gaat? Ik eis alleen dat de dieren met respect behandelt worden."

Van Den Auwelant voert een kruistocht: hij wil zaken vanuit de sector veranderen. "Laten we van foie gras weer een exclusief product maken." Volgens de leverancier is de 'goedkope' eendenlever die in warenhuizen ligt, minder van kwaliteit. "De vetcellen van deze lever staan op springen. Het vervolg: tijdens verhitting wordt de lever korrelig. Maar de consument wil niet meer betalen voor kwaliteit."

Het doel van Van Den Auwelant is daarom simpel: "We moeten foie gras in ere herstellen. Zie de gans weer als een dier en niet als een product."

Zie ook: Wakker Dier: diervriendelijke foie gras is bedrog

Hospitality Management, De Restaurantkrant, Sanny Visser

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Rotterdam
Drive thru op sterrenniveau in Rotterdam

Dat omweggetje wil je er maar al te graag voor maken. De Sterren Drive Thru bij het stadion van voetbalclub Excelsior in Rotterdam, gerund door maar liefst vier sterrenchefs, heet met recht een culinaire verademing. Zo HEERLIJK was een take-away nooit eerder. Fred Mustert van restaurant Fred (2 M ...

Personeel
FNV Horeca: afbouw steunmaatregelen leidt tot vertrek vakkrachten uit horecasector

De gisteren verstuurde Kamerbrief over de aanvullingen op het steun- en herstelpakket, alsmede het persmoment van het Kabinet van gisteravond zorgen voor grote onrust in de horecasector. FNV Horeca vindt het onvoorstelbaar dat het Kabinet gisteravond aangeeft dat er nog te weinig resultaten zijn om ...

Coronacrisis
Horeca blijft zeker nog dicht tot december

Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog ...

Wet- en regelgeving KHN Coronacrisis
KHN: Nieuwe steun welkom, maar niet voldoende

Op dinsdag 27 oktober heeft het kabinet een besluit genomen over hoe de aanvullende steunmaatregelen er voor de horeca uit moeten komen te zien. KHN pleit er al weken bij het kabinet en de Tweede Kamer voor om, aanvullend op het huidige noodpakket, met aanvullende steunmaatregelen te komen, waarbij ...

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Awards Culinair
Lekker500 komt uit in aangepaste vorm

Lekker500, de onafhankelijke restaurantgids van Nederland die dit jaar voor de 43ste keer verschijnt, heeft een aangepaste vorm waarin een podium wordt geboden aan de restaurateur. De speciale editie is een gids zonder ranking, als ode aan de helden van de horeca. Alle nog bestaande restaurants u ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: