Foie gras: ''Gatsie, moet dat nou?

10 december 2009 |
Foie gras: ''Gatsie, moet dat nou?<

De stichting Wakker Dier heeft de actie waarmee gasten op speciale restaurantkaartjes een 'diervriendelijke opmerking' kunnen achter laten nieuw leven ingeblazen na de uitzending van Radar over foie gras afgelopen maandag. Met deze kaartjes kunnen gasten een opmerking schrijven na hun diner over omstreden producten op de kaart, zoals foie gras of bedreigde vissoorten. "We merken dat de kaartjes extra worden besteld, de actie doet het heel goed", vertelt persvoorlichtster Hanneke van Ormondt van Wakker Dier.

'Geachte eigenaar, ik heb erg genoten in uw restaurant maar het stoort mij dat u dieronvriendelijke gerechten op de kaart heeft. Het zou u sieren als u deze producten van het menu schrapt'. "De toon van het kaartje is vriendelijk. Het is echt bedoelt voor mensen die een fijne avond hebben gehad maar bij bepaalde producten toch dachten: Hé gatsie, moet dat nou?", legt Van Ormondt uit.

Vanuit de restaurantwereld zijn er tot nog toe geen reacties binnengekomen bij Wakker Dier. Maar dat zegt niks, volgens Van Ormondt: "Dat betekent niet dat ze er ook geen gehoor aangeven."

Het onderwerp leeft nog steeds. Op de Hyves van RTL Nieuws hebben inmiddels bijna 5500 mensen gereageerd op de vraag: Zou u nog naar een restaurant gaan die onterecht beweren dat ze diervriendelijke eendenlever verkopen? De helft van de bezoekers zou een dergelijk restaurant boycotten. Iets meer dan dertig procent van de stemmers zou nog wel naar het restaurant gaan, maar geen foie gras eten.

De Alliance Gastronomique komt deze week bij elkaar en bespreekt dan ook deze kwestie.

Hospitality Management, De Restaurantkrant, Sanny Visser

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Fooi: geen verplichting, wel een blijk van waardering

In Nederland is fooi geen verplichting. In ons land heeft het horecapersoneel immers ‘gewoon’ een salaris, maar de fooi is daarop natuurlijk wel een welkome aanvulling. Voor de horecagast is het vaak moeilijk te bepalen wat een gangbare fooi is. In de basis is een fooi van vijf tot tien ...

Snacks Fastservice
Fritesvakantie: gratis frites voor de kleintjes

Van zaterdag 19 oktober tot met zondag 27 oktober 2019 organiseren de twee vestigingen van Par Hasard in Amsterdam de Fritesvakantie. Tijdens de herfstvakantie trakteert Par Hasard op gratis frites voor de kinderen bij de lunch van de volwassenen. Uiteraard zijn er tevens menu’s voor de kleint...

Achtergronden Internationaal
Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelij...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Columns
Column Sico de Moel: Misser

"Doe maar 2 Heineken 0.0 en voor mijn vrouw champagne." Zal ik er eerst maar één brengen, en straks de tweede? "Nee hoor, ik heb dorst." Mijn gasten zaten gisteravond heerlijk buiten aan een klein tafeltje onder mijn luifel. Echt een plekje om samen te genieten v...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: