Foie gras: ''Gatsie, moet dat nou?

10 december 2009 |
Foie gras: ''Gatsie, moet dat nou?<

De stichting Wakker Dier heeft de actie waarmee gasten op speciale restaurantkaartjes een 'diervriendelijke opmerking' kunnen achter laten nieuw leven ingeblazen na de uitzending van Radar over foie gras afgelopen maandag. Met deze kaartjes kunnen gasten een opmerking schrijven na hun diner over omstreden producten op de kaart, zoals foie gras of bedreigde vissoorten. "We merken dat de kaartjes extra worden besteld, de actie doet het heel goed", vertelt persvoorlichtster Hanneke van Ormondt van Wakker Dier.

'Geachte eigenaar, ik heb erg genoten in uw restaurant maar het stoort mij dat u dieronvriendelijke gerechten op de kaart heeft. Het zou u sieren als u deze producten van het menu schrapt'. "De toon van het kaartje is vriendelijk. Het is echt bedoelt voor mensen die een fijne avond hebben gehad maar bij bepaalde producten toch dachten: Hé gatsie, moet dat nou?", legt Van Ormondt uit.

Vanuit de restaurantwereld zijn er tot nog toe geen reacties binnengekomen bij Wakker Dier. Maar dat zegt niks, volgens Van Ormondt: "Dat betekent niet dat ze er ook geen gehoor aangeven."

Het onderwerp leeft nog steeds. Op de Hyves van RTL Nieuws hebben inmiddels bijna 5500 mensen gereageerd op de vraag: Zou u nog naar een restaurant gaan die onterecht beweren dat ze diervriendelijke eendenlever verkopen? De helft van de bezoekers zou een dergelijk restaurant boycotten. Iets meer dan dertig procent van de stemmers zou nog wel naar het restaurant gaan, maar geen foie gras eten.

De Alliance Gastronomique komt deze week bij elkaar en bespreekt dan ook deze kwestie.

Hospitality Management, De Restaurantkrant, Sanny Visser

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Blog
Blog Jeannine Sok: Respect? Ja graag!

De horeca is nu weer een maand open. De medewerkers zijn blij om weer gasten te mogen verwennen en in de watten te leggen, want dat is waar het vak om draait. Maar sommige gasten gaan over grenzen heen, die van de nieuwe wet, van jou en van de gastvrijheid. Respectloos, terwijl je als restaurant zo ...

Achtergronden Culinair
Mosselseizoen van start met grootste mosselpan ter wereld

Morgen, donderdag 2 juli, start het mosselseizoen met de verkoop van Zeeuwse bodemcultuurmosselen. Dit jaar als eerste exclusief verkrijgbaar bij Sligro. Vanuit de grootste mosselpan ter wereld werden de eerste bodemcultuurmosselen van het seizoen aangeboden aan JRE-chef Joppe Sprinkhuizen, chef van...

Awards Culinair
Tess de Groot wint Cas Spijkers Academie Trofee

Tess de Groot (22), examenstudent van de Cas Spijkers Academie vestiging Nijmegen, heeft als eerste vrouwelijke aankomend chef de Cas Spijkers Academie Trofee gewonnen. De uitreiking van de trofee vond plaats op dinsdag 30 juni bij Restaurant Witlof in Nijmegen en kwam als een verrassing. De wi...

Columns
Kan ik niet meedoen met die duurzame wijngaard van je?

Hoe vaak ik deze vraag afgelopen week niet heb gekregen... er is voldoende ruimte op Domein Bergen, en met meer stokken zouden we meer kunnen investeren in duurzaamheid en kwaliteit. En samen mooie dingen doen is natuurlijk veel leuker. We gaan dus in april 2021 een tweede wijngaard planten wa...

Bezorgen Achtergronden
15-jarige maaltijdbezorgers mogen niet meer de straat op

Frans van Rooij, directeur ProFri, vakvereniging Professionele Frituurders, schreef een brief aan Tamara van Ark, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij maakte gisteren bekend dat het vanaf 1 juli (dat is morgen al!) niet meer is toegestaan om medewerkers jonger dan 16 jaar in te...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: