Fernando Jonker: Dagboek van een chef en ondernemer in crisistijd, deel 3

21 maart 2020 | Fernando Jonker

In crisistijd zoeken mensen elkaar op, en hoewel het nu lastig is om elkaar fysiek te spreken, proberen ondernemers elkaar te helpen, op welk gebied dan ook. Vanochtend, toen ik inkopen aan het doen was voor de tiramisu, kreeg een appje van een collega-ondernemer. We zitten met een select groepje horecaondernemers uit Alkmaar in een Whatsapp-groep en delen nu ervaringen en advies. 

Daar zijn ondernemers over het algemeen misschien wat huiverig voor, hun bevindingen delen met concullega’s, maar in deze tijden hebben we juist steun aan elkaar. Zo weet ik dankzij die Whatsapp-groep dat ik met mijn energieleverancier in gesprek kan om korting op mijn rekening te krijgen en betalingen vooruit te schuiven. Scheelt weer. Andere restaurants twijfelden of ze moesten beginnen met afhalen en bezorgen, misschien heb ik ze het laatste zetje gegeven. Ik zie het niet als een bedreiging. Juist nu moeten we als branche opstaan.

Na de inkopen voor de tiramisu ben ik naar de zaak gereden. Mark was de laatste bestellingen aan het verwerken, Rutger maakte de keuken schoon en zette nieuwe opstelling klaar terwijl Isabel stocklijsten aan het maken was. Iedereen is druk in de weer en zeurt niet. Mooi om te zien. Maandag gaan de eerste gerechten de deur uit. Op zondagavond wil ik koken voor de bestellingen voor maandag, op maandag wil ik koken voor bestellingen van dinsdag en op dinsdag voor de bestellingen van woensdag…. Je snapt het. 

Met de keuzes voor ingrediënten hebben we daar ook rekening gehouden. Maandag bijvoorbeeld: gehaktballen met een stamppot van aardappel en prei. Dat kun je prima twee dagen bewaren. Mensen piepen de gerechten thuis op, en hoewel het niet ideaal is, verandert de magnetron weinig aan de smaak. Het levert wel een stukje structuur in, maar ook daar hebben we rekening mee gehouden in de keuze van de gerechten. 

Het was een hectische week. Precies een week geleden stonden we nog een volle hut te rammen, nu hebben we het hele restaurant verbouwd tot een take-away-restaurant. Bizar. Ik heb er de hele week rekening mee gehouden dat Rutte het hele land op slot zou gooien, het is nog niet gebeurd. Morgen trek ik voor het eerst sinds een week mijn koksbuis aan, nu gooi ik er nog snel een promo uit voor onze maaltijden van maandag via onze socials. Om 17.00 sluiten we de bestellingen voor maandag. Dan weet ik exact wat ik morgen moet maken. Daarna ga ik lekker Monopoly spelen. Morgen weer een blog!

Iedereen ontzettend veel sterkte en wijsheid toegewenst! #HorecaBeStrong

Fernando Jonker is chef en mede-eigenaar van Fernando's uit Alkmaar. Samen met zijn compagnon Mark Zomers bestiert hij Fernando's sinds oktober 2017. Iedere dag schrijft Fernando een blog over zijn ervaringen als chef en ondernemer in crisistijd. Naast zijn blog schrijft Fernando columns voor De RestaurantKrant. Lees zijn columns hier.

Lees hier deel 1 van zijn dagboek: Ondernemen in crisistijd.

Lees hier deel 2 van zijn dagboek: Ondernemen in crisistijd.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
61% van de Nederlanders wil met Kerst (verantwoord) buiten de deur eten

Uit het persmoment van dinsdag jl. is duidelijk geworden dat de horeca nog een tijd gesloten blijft. Hoelang is nog niet precies duidelijk. Hoopvol is de blik nu gericht op kerst. Nederlanders willen deze feestdagen weer genieten van quality time buiten de deur. Uit onderzoek van TheFork* blijkt dat ...

Culinair Rotterdam
Drive thru op sterrenniveau in Rotterdam

Dat omweggetje wil je er maar al te graag voor maken. De Sterren Drive Thru bij het stadion van voetbalclub Excelsior in Rotterdam, gerund door maar liefst vier sterrenchefs, heet met recht een culinaire verademing. Zo HEERLIJK was een take-away nooit eerder. Fred Mustert van restaurant Fred (2 M ...

Personeel
FNV Horeca: afbouw steunmaatregelen leidt tot vertrek vakkrachten uit horecasector

De gisteren verstuurde Kamerbrief over de aanvullingen op het steun- en herstelpakket, alsmede het persmoment van het Kabinet van gisteravond zorgen voor grote onrust in de horecasector. FNV Horeca vindt het onvoorstelbaar dat het Kabinet gisteravond aangeeft dat er nog te weinig resultaten zijn om ...

Coronacrisis
Horeca blijft zeker nog dicht tot december

Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog ...

Wet- en regelgeving KHN Coronacrisis
KHN: Nieuwe steun welkom, maar niet voldoende

Op dinsdag 27 oktober heeft het kabinet een besluit genomen over hoe de aanvullende steunmaatregelen er voor de horeca uit moeten komen te zien. KHN pleit er al weken bij het kabinet en de Tweede Kamer voor om, aanvullend op het huidige noodpakket, met aanvullende steunmaatregelen te komen, waarbij ...

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: