Fernando Jonker: Dagboek van een chef en ondernemer in crisistijd, deel 3

21 maart 2020 | Fernando Jonker

In crisistijd zoeken mensen elkaar op, en hoewel het nu lastig is om elkaar fysiek te spreken, proberen ondernemers elkaar te helpen, op welk gebied dan ook. Vanochtend, toen ik inkopen aan het doen was voor de tiramisu, kreeg een appje van een collega-ondernemer. We zitten met een select groepje horecaondernemers uit Alkmaar in een Whatsapp-groep en delen nu ervaringen en advies. 

Daar zijn ondernemers over het algemeen misschien wat huiverig voor, hun bevindingen delen met concullega’s, maar in deze tijden hebben we juist steun aan elkaar. Zo weet ik dankzij die Whatsapp-groep dat ik met mijn energieleverancier in gesprek kan om korting op mijn rekening te krijgen en betalingen vooruit te schuiven. Scheelt weer. Andere restaurants twijfelden of ze moesten beginnen met afhalen en bezorgen, misschien heb ik ze het laatste zetje gegeven. Ik zie het niet als een bedreiging. Juist nu moeten we als branche opstaan.

Na de inkopen voor de tiramisu ben ik naar de zaak gereden. Mark was de laatste bestellingen aan het verwerken, Rutger maakte de keuken schoon en zette nieuwe opstelling klaar terwijl Isabel stocklijsten aan het maken was. Iedereen is druk in de weer en zeurt niet. Mooi om te zien. Maandag gaan de eerste gerechten de deur uit. Op zondagavond wil ik koken voor de bestellingen voor maandag, op maandag wil ik koken voor bestellingen van dinsdag en op dinsdag voor de bestellingen van woensdag…. Je snapt het. 

Met de keuzes voor ingrediënten hebben we daar ook rekening gehouden. Maandag bijvoorbeeld: gehaktballen met een stamppot van aardappel en prei. Dat kun je prima twee dagen bewaren. Mensen piepen de gerechten thuis op, en hoewel het niet ideaal is, verandert de magnetron weinig aan de smaak. Het levert wel een stukje structuur in, maar ook daar hebben we rekening mee gehouden in de keuze van de gerechten. 

Het was een hectische week. Precies een week geleden stonden we nog een volle hut te rammen, nu hebben we het hele restaurant verbouwd tot een take-away-restaurant. Bizar. Ik heb er de hele week rekening mee gehouden dat Rutte het hele land op slot zou gooien, het is nog niet gebeurd. Morgen trek ik voor het eerst sinds een week mijn koksbuis aan, nu gooi ik er nog snel een promo uit voor onze maaltijden van maandag via onze socials. Om 17.00 sluiten we de bestellingen voor maandag. Dan weet ik exact wat ik morgen moet maken. Daarna ga ik lekker Monopoly spelen. Morgen weer een blog!

Iedereen ontzettend veel sterkte en wijsheid toegewenst! #HorecaBeStrong

Fernando Jonker is chef en mede-eigenaar van Fernando's uit Alkmaar. Samen met zijn compagnon Mark Zomers bestiert hij Fernando's sinds oktober 2017. Iedere dag schrijft Fernando een blog over zijn ervaringen als chef en ondernemer in crisistijd. Naast zijn blog schrijft Fernando columns voor De RestaurantKrant. Lees zijn columns hier.

Lees hier deel 1 van zijn dagboek: Ondernemen in crisistijd.

Lees hier deel 2 van zijn dagboek: Ondernemen in crisistijd.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
BAZOOKA opent in de Kauwgomballenfabriek.

Je moet maar durven, midden in de lockdown een horecazaak openen. Het team van House of Watt (Elsa Jonker, Thomas Reekers en Felix Bekkers) doen het. “Je kan ook op de bank gaan zitten, wachten tot het voorbij is en dan hopen dat je nog bestaat”, aldus Elsa Jonker, één van ...

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Corona
Download: werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: