Eten op hoog Michelinniveau in Rotterdam het duurst

Auteur: redactie
Michelin 30 april 2024
Eten op hoog Michelinniveau in Rotterdam het duurst

Het internationale food magazine Chef’s Pencil heeft een groot onderzoek uitgevoerd onder 3.500 restaurants met één of meer Michelinsterren in meer dan 40 verschillende landen en hier zijn een aantal interessante conclusies uit gekomen. Zo kosten de duurste ‘premium’ proeverijmenu’s in Nederlandse sterrenrestaurants gemiddeld zo’n 160 euro, waarmee het land zich in de middenmoot bevindt.

Dineren op sterrenniveau is het duurst in Denemarken, waar de premium menu’s gemiddeld 293 euro kosten. Het Scandinavische land wordt gevolgd door Hong Kong (248 euro) en IJsland (231 euro). Aan de andere kant van het spectrum is Vietnam met 121 euro het goedkoopst. Ook in Brazilië (122 euro) en Malta (124 euro) kan relatief goedkoop op hoog niveau gegeten worden. De prijzen in Nederland zijn te vergelijken met Frankrijk en Spanje, maar liggen lager dan in Duitsland en Oostenrijk.

Binnen Nederland is Rotterdam met een gemiddelde voor premium sterrenmenu’s van 195 euro het duurst. De Maasstad staat daarmee wereldwijd op een 24e plaats. Kopenhagen is met 416 euro de lijstaanvoerder, gevolgd door Macao (265 euro) en Hong Kong (249 euro). Amsterdam (158 euro) en Maastricht (152 euro) staan een stuk lager op de lijst.

Wereldwijd gezien ligt het gemiddelde voor de categorie van duurste sterrenmenu’s op 167 euro per persoon. Dit is exclusief drinken, belasting en fooien. Chef’s Pencil komt eveneens tot de conclusie dat voor elke Michelinster er gemiddeld 100 dollar bovenop de prijs van een menu komt. Proeverijmenu’s in restaurants met één ster kosten gemiddeld 165 dollar, in tweesterrenrestaurants 256 dollar en in driesterrenrestaurants 356 dollar.

Het hele rapport is hier te vinden.

Beeld: Chef's Pencil

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws