Eric van Beek beste bartender ter wereld

4 mei 2018 | David Bakker

De Bacardi Legacy Cocktail Competitie 2018 werd gisterenavond afgesloten toen Eric van Beek uit Nederland de beker omhoog hield om bekroond te worden tot de 10e wereldwijde winnaar. Zijn winnende cocktail zegevierde in een zeer spannende finale, die werd gehouden in het Museo Numismático Nacional in Mexico City voor 400 gasten.

Eric, die werkt in Bar TwentySeven in Amsterdam, won de competitie met Cariño, een geschudde cocktail die een combinatie is van Bacardi Reserva Ocho rum met Gele Chartreuse, Griekse yoghurt, vanillesiroop en limoensap. Hij versloeg hiermee een zeer sterk spectrum van unieke cocktails gemaakt door bartenders uit 34 landen.

Met slechts twee en een half jaar aan ervaring als bartender, is dit het tweede jaar dat Eric meedoet om zijn land te vertegenwoordigen in de Bacardi Legacy Cocktail Competitie. Zijn cocktail Cariño is geïnspireerd op de Spaanse term, ‘te tengo cariño’  dat refereert naar liefde en kameraadschap. Hij gaf betekenis aan het verhaal achter zijn cocktail door de volgende rijm: ‘love doesn’t always come from familiar faces, sometimes strangers can take you to higher places'. Eric’s 33 mede-finalisten bestormden het podium toen hij werd uitgeroepen als winnaar. Binnen de groep ontstond de afgelopen zes dagen een hechte band, nadat zij de competitieweek in Mexico City met elkaar doorbrachten. 

Leerzaam

“Dus, ik heb net de tiende editie van Bacardi Legacy gewonnen, en het voelt helemaal geweldig; het is zo’n eer om nu één van de slechts tien mensen te zijn die deze competitie hebben gewonnen,” zegt Eric. “Deze hele week was ongelooflijk, ik heb veel mensen ontmoet, ik heb veel geleerd over mezelf en ik heb samengewerkt met anderen; het is echt een leerzame week geweest. Toen ze aankondigden dat ik de winnaar was dacht ik ‘dit is een droom die uitkomt, dit gebeurt niet echt’. Iedereen was me aan het plagen en riep ‘Cariño’ – het is een onbeschrijflijk moment, en die zal ik koesteren."

Alex Kratena, oprichter van P(OUR) en voormalig Hoofd Bartender op het veelgeprezen Artesian, en een van de juryleden die avond, zei over de winnende cocktail: “Cariño was een winnaar om voor de hand liggende redenen; het is een cocktail met ingrediënten die we allemaal kennen maar, wanneer gecombineerd, brengen ze iets nieuws, spannends en vooral belangrijk, iets heerlijks. Ik vind dat hij een fantastische prestatie heeft geleverd door iets te creëren met een soepele en zijdeachtige textuur die ook verfrissend is terwijl alle aroma's behouden blijven; het is een erg complexe cocktail, die toch makkelijk te drinken is.”

Jury

Ivy Mix (jurylid en mede-eigenaar van ‘Leyenda’ in Brooklyn) stemt daar mee in: “Een unieke cocktail die gemaakt is met ingrediënten die juist wat minder uniek zijn, maar dat zorgt ervoor dat de rum centraal staat en geweldig tot uiting komt. Precies deze cocktail moest winnen, omdat de combinatie zo ongewoon was, maar daardoor overheerlijk. In zijn presentatie werd het mij duidelijk dat zijn toewijding van ongewone klasse is; ik denk dat Eric een prachtig voorbeeld is van wat je kan bereiken als je je complete ziel en zaligheid ergens in legt.”
 

De Bacardi Legacy Cocktail Competitie begon als een competitie in het Verenigd Koninkrijk, die in 2008 als eerst werd gewonnen door Ago Perrone, van Londen’s ‘Connaught Bar’. Sindsdien is de competitie uitgegroeid tot een van ’s werelds grootste cocktail competities, die jaarlijks duizenden aanmeldingen binnenkrijgt. De deelnemers werden dit jaar in Mexico City vergezeld door zeven van de afgelopen negen Legacy winnaars, die allemaal hun Legacy cocktail serveerden tijdens het tienjarige jubileumfeest deze week. Cariño wordt de tiende cocktail die wordt toegevoegd aan deze verzameling van prestigieuze Legacy cocktails; geprezen voor zijn eenvoud, reproductiemogelijkheden en tijdloze heerlijke mix met Bacardi rum.

Wereldwijde erkenning

Als onderdeel van zijn prijs helpt Bacardi Eric het komende jaar door hem te versterken in zijn carrière als bartender. Dit wordt gedaan door speciale ervaringen te creëren die aan zijn carrièredoelen voldoen, door wereldwijde erkenning voor zijn cocktail te verkrijgen en door hem een platform te bieden vanaf waar hij de Cariño kan schenken voor de beste bars in de wereld.

Vierendertig exceptionele bartenders van over de hele wereld reisden deze week af naar Mexico. Ieder van hen werkte de afgelopen maanden aan het perfectioneren van zijn of haar Legacy cocktail, in de hoop dat deze net zo goed zou worden gevonden om schouder aan schouder te kunnen staan met Bacardi classics als de authentieke Bacardi Mojito, de originele Bacardi Daiquirí en de originele Bacardi Cuba Libre.

Bacardi organiseerde voor de finalisten een reeks workshops, voordat ze hun eigen originele interpretatie van een moderne Bacardi Legacy cocktail in de wedstrijd presenteerden. De workshops werden gegeven door legendes uit de drankindustrie, aangepast om de skills van de finalisten aan te scherpen. Acht finalisten werden geselecteerd om door te gaan naar de Grote Finale en hun cocktails te presenteren voor een publiek dat bestond uit uitgenodigde gasten en een jury bestaande uit de meest invloedrijke namen in de internationale bartending- en drankindustrie: Bacardi’s Maestro de Ron Jose Sanchez Gavito; oprichter van P(OUR) en voormalig Hoofd Bartender van Londen’s Artesian Alex Kratana; mede-eigenaar en Hoofd Bartender van Brooklyn Bar Leyenda Ivy Mix en de Belgische Ran Van Ongevalle, die vorig jaar de competitie won.
 
Dickie Cullimore, Global Brand Ambassador van Bacardi, zei over de finale: “De aankondiging van Eric als onze tiende Legacy winnaar, is de afsluiter van een week in Mexico City die ik alleen maar als perfect kan omschrijven. We zijn ontzettend bevoorrecht om deze vierendertig exceptionele bartenders te mogen hosten, die stuk voor stuk hun 'A' game brachten, en ons één van de beste Bacardi Legacy Cocktails ooit gaven. Eric is een ontzettend populaire en terechte winnaar. De Cariño is een frisse, elegante en fluweelachtige cocktail, die op voortreffelijke wijze de Bacardi Reserva Ocho demonstreert, en absoluut een klassieker zal worden voor onze generatie. Ik kan niet wachten om samen met Eric te plannen waar we hem komend jaar allemaal mee naar toe zullen nemen, en hem te helpen deze heerlijke cocktail met de wereld te delen.”
 
De nummers twee en drie van de finale die gisternacht plaatsvond waren James Irvine uit Australië en Ana Alicia Herrera uit Mexico.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Culinair
Sterrenchef Wim Severein maakt brigade restaurant The Millèn bekend

Chef-kok Wim Severein, bekend van voormalig sterrenrestaurant Wereldmuseum, opent medio juli zijn eigen high-end restaurant The Millèn op de eerste etage van het Rotterdam Marriott Hotel. Het team van The Millèn, in de iconische Millenniumtoren, bestaat uit een aantal oude bekenden van...

Culinair Rotterdam
Topvlees van de houtskoolgrill bij de With

Dry aged ribeye, kakelvers piepkuiken en spareribs van Iberico. Voor een goed stuk vlees ga je naar de With. Dit nieuwe bar-restaurant op de Witte de Withstraat in Rotterdam is de specialist voor gerechten van de houtskoolgrill. Een mooi drankassortiment en een stijlvolle inrichting vol details make...

Regelgeving Achtergronden
Rotterdams visrestaurant stoeit met gemeente en provincie over vergunning

Visrestaurant A La Plancha op het Rotterdamse Noordereiland wacht al maanden op een tijdelijke horecavergunning van de gemeente Rotterdam. Het is de eerste keer sinds de start van het seizoensrestaurant dat ondernemer Hans Mosselman nog niet met de opbouw kan beginnen. Het restaurant op een ponton p...

Columns Starten in de horeca Ondernemen
Functioneren en disfunctioneren: wat kan en moet een werkgever?

Elke werkgever kampt vroeg of laat met een medewerker die het in het functioneren laat afweten. Van een werkgever wordt verwacht een gedegen verbeterplan op te stellen en met de medewerker te doorlopen. Een verbeterplan kent duidelijke doelen, een reële termijn waarbinnen de doelen moeten zijn ...

Achtergronden Michelin
Phuket en Phang Nga in Michelingids Thailand 2019

Na de allereerste Thaise editie van de Michelingids, toegewijd aan Bangkok, heeft Michelin bekendgemaakt de gids uit te breiden met een nieuwe 2019 editie: de Michelin Guide Bangkok, Phuket en Phang Nga. De gids wordt eind 2018 uitgegeven en bevat informatie over de culinaire cultuur van deze drie b...

Interview Longread
Interview: waarom het woord 'gratis' niet werkt in de horeca

“Marketing wil je als horecaondernemer het liefst binnenboord houden.” Monique van Gevelt is daar duidelijk in en ze heeft een punt. Want je kúnt het ook zelf als je de tools kent en beheerst. “Het is het gemakkelijkst om de reguliere social media-kanalen in te zetten”...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: