Enquête onthult verontrustende inzichten over muziekgebruik in restaurants en bars

Auteur: redactie
Wet- en regelgeving 27 september 2023
Enquête onthult verontrustende inzichten over muziekgebruik in restaurants en bars

Uit een uitgebreid onderzoek dat tijdens de horecabeurs Gastvrij Rotterdam van afgelopen week is gehouden, zijn een aantal verontrustende onthullingen over het gebruik van muziek in restaurants en bars aan het licht gekomen.

Het onderzoek, uitgevoerd door Tunify, was bedoeld om inzicht te krijgen in het gebruik van muziek in de horeca en de naleving van de regelgeving voor muzieklicenties.

Spotify: een dominante maar illegaal gebruikte bron

Uit het onderzoek bleek dat een aanzienlijke 57 procent van de horecagelegenheden op Spotify vertrouwt als primaire bron voor het afspelen van muziek op hun locaties. Hoewel Spotify een populaire keuze is om een aangename sfeer te creëren, blijft het illegaal voor zakelijk gebruik. De licentieovereenkomsten van Spotify hebben doorgaans geen betrekking op commercieel gebruik, waaronder het afspelen van muziek op openbare locaties zoals restaurants en bars.

Nog zorgwekkender is het feit dat 59 procent van de ondervraagde Spotify-gebruikers zich ervan bewust was dat het gebruik van het platform in een commerciële omgeving illegaal was. Ondanks dit bewustzijn blijft men tot op heden Spotify als muziekbron gebruiken.

Buma Stemra-bewustzijn groeit, maar met kostbare gevolgen

Aan de positieve kant bleek uit het onderzoek dat meer respondenten op de hoogte waren van de mogelijke hoge boetes die door Buma Stemra, de Nederlandse muziekauteursrechtorganisatie, opgelegd kunnen worden. Een aantal respondenten geeft aan waarschuwingsbrieven te hebben ontvangen van Buma Stemra, met hoge boetes tot gevolg voor het ongeoorloofd gebruik van muziek in hun vestigingen. In sommige gevallen liepen de boetes op tot enkele duizenden euro's, waardoor bedrijven onnodig financieel onder druk kwamen te staan.

Deskundige inzichten en oplossingen

Het onderzoek omvatte ook deskundige meningen van juridische professionals en experts uit de muziekindustrie. Ze benadrukten het belang van het verkrijgen van de juiste licenties en toestemming om muziek in commerciële omgevingen te gebruiken. Muzieklicenties zorgen ervoor dat artiesten en makers worden gecompenseerd voor hun werk en helpen bedrijven dure boetes en juridische stappen te vermijden.

Bovendien benadrukten deskundigen de beschikbaarheid van legale alternatieven voor bedrijven om muziek voor commercieel gebruik te verkrijgen, zoals licentiediensten die specifiek zijn ontworpen voor restaurants en bars. Deze diensten zorgen er niet alleen voor dat de auteursrechtwetten worden nageleefd, maar bieden bedrijven ook een uitgebreide muziekcatalogus om de ervaring van hun klanten te verbeteren.

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws