Eerste tien restaurants ontvangen Keurmerk Toegankelijkheid

7 oktober 2016 | Jorien Slager

De entree heeft geen obstakels of drempels, geleide- en hulphonden zijn er welkom en er is een invalidentoilet. Vandaag, in de Week van de Toegankelijkheid, hebben de eerste tien restaurants het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid ontvangen. Hiermee laten ze zien dat hun locatie goed te bezoeken is door mensen met een beperking. De keurmerken zijn uitgereikt door Ongehinderd en Vereniging Bartiméus Sonneheerdt, die hiermee het startsein geven voor hun nieuwe samenwerking. Zij gaan zich inzetten voor goed toegankelijke locaties voor mensen met specifiek een visuele beperking. De tien restaurants krijgen daarom binnenkort hun menukaart in braille en grootletterdruk aangeboden.

Gebruikers van de app Ongehinderd konden eerst zelf hun favoriete restaurant(s) beoordelen. Uit alle inzendingen is een selectie gemaakt van best beoordeelde restaurants, en deze zijn op 25 aspecten gekeurd voor het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid. De tien die als beste uit de bus zijn gekomen, voldoen aan eisen zoals een entree die vrij is van obstakels en drempels; de aanwezigheid van een invalidentoilet; het toestaan van geleide- en hulphonden; bestickering van glazen wanden en deuren zodat ze duidelijk zichtbaar zijn voor bezoekers die slechtziend zijn; en de bereidheid om de muziek op verzoek van een dove of slechthorende bezoeker zacht of uit te zetten.

Toegankelijk Nederland
Ongehinderd is opgericht door Gerard de Nooij, die op zijn 23ste door een motorongeval een dwarslaesie opliep en sindsdien een rolstoel gebruikt. "Ongehinderd zet zich in voor een toegankelijk Nederland voor mensen met een beperking," legt hij uit. "Met de gratis Ongehinderd app kun je altijd en overal toegankelijke locaties vinden, maar ook zelf beoordelen en aanbevelen. Verder adviseren we gemeenten en ondernemers over het verbeteren van toegankelijkheid en het bieden van de juiste voorzieningen. En publieke gebouwen kunnen dus door ons gekeurd worden voor het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid."

Krachten bundelen
Vanaf vandaag werkt Ongehinderd samen met Vereniging Bartiméus Sonneheerdt. "Wij maken ons specifiek sterk voor een goede toegankelijkheid voor mensen die blind of slechtziend zijn," vertelt directeur Carla Aalderink. "Daarom hebben we besloten om onze krachten te bundelen, waarbij we allereerst de horeca beter toegankelijk willen maken. De website en de app van Ongehinderd zijn zo aangepast dat ze ook goed te gebruiken zijn door mensen met een visuele beperking. Ook krijgt de app een functie waarmee je de menukaart kunt laten voorlezen. En dat is pas het begin: er komt een panel van blinde en slechtziende mensen die hun kennis en ervaring met Ongehinderd gaan delen. Hiermee kunnen we het aanbod nog verder optimaliseren."

Meebouwen
"Door de samenwerking met Ongehinderd geven we mensen met een visuele beperking een grotere stem," vervolgt Carla Aalderink. "Ze kunnen beter kenbaar maken hoe een locatie voor hen goed toegankelijk wordt. Zo kun je als je blind of slechtziend bent zelf meebouwen aan een toegankelijk Nederland."

De tien toegankelijke restaurants
Restaurant Nederheide, Milheeze 
Restaurant Fellini, Enschede
Restaurant Meneer Frits, Eindhoven
Restaurant Jamie's Italian, Rotterdam
Restaurant Villa Westend, Velserbroek
Restaurant Wasvenboerderij, Eindhoven
Restaurant Smakelijck, Putten
Restaurant 22 High, Amersfoort
Wereldrestaurant Puur, Emmen
Strandpaviljoen Waterreus, Scheveningen

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Ondernemen Column David Bakker
Column: Haal die laptopzombie binnen!

Het aantal flexibele werknemers is de afgelopen vijftien jaar toegenomen van 1,1 miljoen naar bijna 2 miljoen. Het aantal zzp’ers groeide van ruim 630 duizend in 2003 naar 1,1 miljoen in 2018. Dat meldde het CBS vorige maand. Dat zijn ruim drie miljoen potentiele gasten. Steeds meer zelfsta...

Amsterdam Opening
Amsterdam krijgt primeur van STAN&CO 2.0

STAN&CO is een begrip in Utrecht, Arnhem en Zeist en is onderdeel van Debuut Horecabeheer & Ontwikkeling. In dit sfeervolle bar-restaurant draait het allemaal om food, drinks & friends. In juni 2019 wordt ook Amsterdam verrijkt met een STAN&CO. Een 2.0 versie waarmee ze aansluit o...

Personalia Culinair Michelin
Sterrenchef-kok André van Doorn neemt afscheid van Kasteel Heemstede

Met ingang van 1 juli 2019 neemt SVH Meesterkok André van Doorn na 17 jaar afscheid van Kasteel Heemstede. De talentvolle chef Ollie Schuiling, nu nog werkzaam als keukenchef bij Schloss Schauenstein (*) neemt de scepter in de keuken van hem over. Samen met ondernemer Frans den Boer wordt ...

Internationaal
Europa’s eerste onderwaterrestaurant geopend aan Noorse zuidkust

Het woord ‘Under’ betekent zowel 'onder’ als ‘wonder’ in het Noors. Beide woorden komen tot zijn recht bij het eerste onderwaterrestaurant van Europa, dat op 20 maart 2019 haar deuren opende. Het 34 meter lange gebouw in de vorm van een monoliet is ontworpen door he...

Interview Bocuse d'Or
Soenil Bahadoer nieuwe voorzitter Bocuse d'Or Nederland

Tweesterrenchef Soenil Bahadoer volgt per 1 april driesterrenchef Jonnie Boer op als bestuursvoorzitter van Bocuse d'Or Nederland. De Patron Cuisinier van restaurant De Lindehof is trots op zijn benoeming en spreekt zijn ambities uit. "De gastronomie in Nederland ontwikkelt zich razendsnel....

Culinair Michelin Wijn
Edger Groeneveld geslaagd voor Meesterproef SVH Wijnmeester

Op woensdag 20 maart 2019 is Edger Groeneveld, Sommelier bij Restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Wijnmeester. Na zijn inauguratie mag Edger als 35ste SVH Wijnmeester toetreden tot de SVH Meesterfamilie. Tweesterrenrestaurant ’t Nonnetje wordt daarmee...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: