Eerste tien restaurants ontvangen Keurmerk Toegankelijkheid

7 oktober 2016 | Jorien Slager

De entree heeft geen obstakels of drempels, geleide- en hulphonden zijn er welkom en er is een invalidentoilet. Vandaag, in de Week van de Toegankelijkheid, hebben de eerste tien restaurants het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid ontvangen. Hiermee laten ze zien dat hun locatie goed te bezoeken is door mensen met een beperking. De keurmerken zijn uitgereikt door Ongehinderd en Vereniging Bartiméus Sonneheerdt, die hiermee het startsein geven voor hun nieuwe samenwerking. Zij gaan zich inzetten voor goed toegankelijke locaties voor mensen met specifiek een visuele beperking. De tien restaurants krijgen daarom binnenkort hun menukaart in braille en grootletterdruk aangeboden.

Gebruikers van de app Ongehinderd konden eerst zelf hun favoriete restaurant(s) beoordelen. Uit alle inzendingen is een selectie gemaakt van best beoordeelde restaurants, en deze zijn op 25 aspecten gekeurd voor het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid. De tien die als beste uit de bus zijn gekomen, voldoen aan eisen zoals een entree die vrij is van obstakels en drempels; de aanwezigheid van een invalidentoilet; het toestaan van geleide- en hulphonden; bestickering van glazen wanden en deuren zodat ze duidelijk zichtbaar zijn voor bezoekers die slechtziend zijn; en de bereidheid om de muziek op verzoek van een dove of slechthorende bezoeker zacht of uit te zetten.

Toegankelijk Nederland
Ongehinderd is opgericht door Gerard de Nooij, die op zijn 23ste door een motorongeval een dwarslaesie opliep en sindsdien een rolstoel gebruikt. "Ongehinderd zet zich in voor een toegankelijk Nederland voor mensen met een beperking," legt hij uit. "Met de gratis Ongehinderd app kun je altijd en overal toegankelijke locaties vinden, maar ook zelf beoordelen en aanbevelen. Verder adviseren we gemeenten en ondernemers over het verbeteren van toegankelijkheid en het bieden van de juiste voorzieningen. En publieke gebouwen kunnen dus door ons gekeurd worden voor het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid."

Krachten bundelen
Vanaf vandaag werkt Ongehinderd samen met Vereniging Bartiméus Sonneheerdt. "Wij maken ons specifiek sterk voor een goede toegankelijkheid voor mensen die blind of slechtziend zijn," vertelt directeur Carla Aalderink. "Daarom hebben we besloten om onze krachten te bundelen, waarbij we allereerst de horeca beter toegankelijk willen maken. De website en de app van Ongehinderd zijn zo aangepast dat ze ook goed te gebruiken zijn door mensen met een visuele beperking. Ook krijgt de app een functie waarmee je de menukaart kunt laten voorlezen. En dat is pas het begin: er komt een panel van blinde en slechtziende mensen die hun kennis en ervaring met Ongehinderd gaan delen. Hiermee kunnen we het aanbod nog verder optimaliseren."

Meebouwen
"Door de samenwerking met Ongehinderd geven we mensen met een visuele beperking een grotere stem," vervolgt Carla Aalderink. "Ze kunnen beter kenbaar maken hoe een locatie voor hen goed toegankelijk wordt. Zo kun je als je blind of slechtziend bent zelf meebouwen aan een toegankelijk Nederland."

De tien toegankelijke restaurants
Restaurant Nederheide, Milheeze 
Restaurant Fellini, Enschede
Restaurant Meneer Frits, Eindhoven
Restaurant Jamie's Italian, Rotterdam
Restaurant Villa Westend, Velserbroek
Restaurant Wasvenboerderij, Eindhoven
Restaurant Smakelijck, Putten
Restaurant 22 High, Amersfoort
Wereldrestaurant Puur, Emmen
Strandpaviljoen Waterreus, Scheveningen

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Sluiting Michelin
Voormalig sterrenrestaurant O Mundo in Hotel De Wereld sluit

Restaurant O Mundo, gevestigd in Hotel De Wereld in Wageningen, gaat definitief dicht. Omdat de bedrijfsresultaten van het restaurant tegenvallen, heeft Hotel De Wereld besloten om het aantal hotelkamers uit te breiden ten koste van het restaurant. De sluiting is al in november. Hiermee verliest ...

Personeel Culinair
Ook de veeleisende gast vormt een uitdaging binnen de horeca

Horeca- en cateringbedrijven ervaren financieel pittige tijden. Omzet- en rendementsverhogen en het verlagen van de kosten vormen een grote uitdaging. Dit blijkt uit onderzoek van GROUP7 met Het Nederlands Kokspanel onder ruim 500 horeca- en cateringprofessionals, dat afgelopen voorjaar werd gehoude...

Events
Thérèse Boer en Herman den Blijker openen Gastvrij Rotterdam 2019

Gastvrij Rotterdam opent op 23 september om 11.30 uur met een bijzonder gelegenheidsduo; niemand minder dan Thérèse Boer, driesterren gastvrouw en sommelier van De Librije, en Herman den Blijker, chef-kok en presentator, zullen de presentatie van het openingsprogramma voor hun rekening...

Bocuse d'Or
Jan Sobecki en Jannis Brevet in jury Bocuse d'Or

Voorzitter Soenil Bahadoer, chefkok Moshik Roth, chefkok Jarno Eggen en executive chef Sidney Schutte. Alle vier chefs die op topniveau koken. Bovendien nemen zij op maandag 23 september plaats aan de jurytafel bij de Nederlandse finale van Bocuse d'Or in de WedstrijdArena van Gastvrij Rotterdam...

Columns Blog
De jongeren van tegenwoordig

Mijn dochter is begonnen met vioolles. Al direct na de eerste les werd thuis de viool voorzichtig uit het kistje gehaald en begon ze er driftig op te tokkelen. In dit stadium kan ik er nog geen melodie in bespeuren, maar hey, wij hebben een instrument in huis dus het begin is gemaakt. Ze wist mij ze...

Interview Aardappel
Interview Garry de Boer: "De aardappel wordt culinair herontdekt"

Garry de Boer is al jaren culinair marketing manager van Hanos en inspireert met zijn gerechten honderden chefs in Nederland. Samen met hoofd inkoop dagvers Marcel Coulier bepaalt hij (deels) wat er bij talloze restaurants iedere dag aan producten binnenkomen. Aan de hand van een vijftal stellingen ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: