Eerste masterclass umami van Food Things

3 november 2016 | Thijs Jacobs

De eerste masterclass umami van culinair adviesbureau Food Things! op 31 oktober bij Hoeve Ravenstein in Baarn, is een groot succes geweest. Deelnemers gingen geïnspireerd naar huis. Volgens Guus Vredenburg, eigenaar van Food Things!, is umami belangrijk voor de toekomst van onze voeding. ‘’Met umami kun je op een natuurlijke manier de smaak versterken. Daardoor heb je minder zout, suiker en vet nodig. Je creëert zo smaakvolle en gezonde producten.’’

Guus Vredenburg van Food Things! is enthousiast over de mogelijkheden van umami. Daarom organiseerde hij de masterclass over deze smaakmaker. Daarmee deelt hij zijn vakkennis en visie over umami als natuurlijke smaakversterker voor gezonde producten. ‘’Umami zit van nature in drie specifieke aminozuren en in producten dankzij rijping, fermentatie, drogen en pekelen. We kennen het ook als de vijfde smaak.’’

Minder zout, suiker en vet
Door het combineren van umami-rijke producten zoals tomaat, kaas, paddenstoelen, zoute haring en zeewier, kun je de smaak krachtiger maken. ‘’Daardoor gaat er een prikkel naar de hersenen waardoor de behoefte aan zout, zoet en vet vermindert. Suiker, zout en vet kun je daarmee reduceren. Je gaat gezonder koken en eten.’’

Van agf tot instellingskeuken
De eerste masterclass umami bestond uit een uitleg over de oorsprong en theorie van umami. Daarna volgde een proeverij en een lichte umami-lunch. Deze oogstte veel lof bij de deelnemers, afkomstig uit verschillende disciplines, zoals agf, foodservice, retail, horeca, instellingskeuken en industriële foodproductie. ’’Ik heb tijdens de proeverij meteen een aantal combinaties van ingrediënten opgeschreven waarmee ik zeker ga experimenteren’’, aldus een ontwikkelaar van tapas voor een foodretailer.

Productontwikkeling
Guus Vredenburg kijkt tevreden terug: ‘’Het was een geslaagde bijeenkomst. Je merkt dat er meteen ideeën opborrelen. Dat is precies wat we willen bereiken: onze kennis over umami delen en meedenken over productontwikkeling. Door umami te gebruiken, versterk je op een natuurlijke manier de smaak. Daardoor krijg je een heerlijk product dat bovendien gezond is. ’’

Op locatie
De eerste umami-masterclass vond plaats op Hoeve Ravenstein in Baarn. Een boerderij met winkel waar natuurlijke producten hoog in het vaandel staan. ‘’Dat past prima bij onze werkwijze.’’ De masterclass over umami krijgt zeker een vervolg. ‘’We kunnen deze masterclass ook op locatie bij opdrachtgevers aanbieden.’’

Over Food Things!
Food Things! uit Almere is het culinaire adviesbureau van Guus en Saskia Vredenburg. Deze twee foodspecialisten bundelen hierin hun krachten als respectievelijk chef en coach. Ze zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen van nieuwe concepten en producten. Ze bedienen daarmee klanten in de levensmiddelenindustrie, foodservice en hospitality. Sinds 2010 is umami een specialisme. De eigenaren reisden onder meer naar Japan waar ze bij het Umami Centrum een training volgden.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Horeca naar de stembus deel zes; de ChristenUnie

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De RestaurantKrant wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernem ...

Achtergronden Gastronomie
Tijdelijk vegan burgerrestaurant tijdens Nationale Week Zonder Vlees 

Speciaal ter gelegenheid van De Nationale Week Zonder Vlees openen De Vegetarische Slager en Deliveroo De Vleesch Lobby - een tijdelijk burgerrestaurant met vegan burgers van De Vegetarische Slager om te laten proeven dat vegetarisch vleesch minstens net zo lekker is als dierlijk vlees. Zélfs ...

Toerisme
Impact Corona op Flevolandse gastvrijheidssector steeds groter

Onderzoek naar de gevolgen van het coronavirus op de vrijetijdssector in Flevoland laat zien dat de sector in Flevoland flink geraakt is. In juli en december 2020 zijn onder Flevolandse ondernemers in de vrijetijdssector peilingen gehouden met vragen over – onder andere – omzetverlies, t ...

Food
Deze restaurants worden gerund door vrouwen

Op maandag 8 maart is het International Women’s Day. Over de hele wereld wordt er op deze dag aandacht gevraagd voor thema’s als economische zelfstandigheid en empowerment van vrouwen. Voor foodies het perfecte moment om, na een turbulent jaar voor de horeca, extra liefde en support te g ...

Drinks Achtergronden
Zo verkoop je straks fors meer bier

Als de horeca straks (eindelijk) weer open mag, dan is het zaak om efficiënt en bewust te gaan verkopen. Kennis van sales is namelijk heel belangrijk om een zo hoog mogelijke omzet en marge te kunnen behalen. Ivo Thijssen (biersommelier en salestrainer) geeft daarom, in samenwerking met de Hore ...

KHN
Kort geding KHN tegen de Staat over TVL op 9 maart

KHN is vorige week een kort geding gestart tegen de Staat der Nederlanden voor het uitbetalen van de TVL. Dit kort geding zal a.s. dinsdag 9 februari om 14:00 dienen in de Rechtbank in Den Haag. KHN wil dat de Staat wordt veroordeeld om zo snel mogelijk de aanvulling op de Tegemoetkoming Vaste La ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: