Douane en Belastingdienst tegen fraude

8 januari 2013 |
Douane en Belastingdienst tegen fraude

Wellicht niet de eerste exposanten waar je aan denkt bij de Horecava, toch zijn ook de Douane en de Belastingdienst aanwezig op de vakbeurs. Ze maken ondernemers bewust van accijns- en kassafraude.

Oneerlijke concurrentie
Zo heeft de Douane een meldpunt opgericht voor accijnsfraude. Wanneer een ondernemer merkt dat iemand alcoholhoudende drank of tabak verkoopt tegen onwaarschijnlijk lage prijzen, of op een vreemde plaats, dan kan er sprake zijn dat er geen accijns over de producten is betaald. Dit werkt oneerlijke concurrentie in de hand en benadeelt bonafide ondernemers en handelaren. Hiervan afgezien kunnen de producten ook minder van kwaliteit zijn en bovendien minder goed smaken.

App Meldpunt Accijns
"De Douane had al een e-mailadres"
Juiste aangiften
De Belastingdienst schenkt op de horecavakbeurs aandacht aan het Keurmerk Betrouwbare Kassasystemen Begin dit jaar zijn de eerste certificaten uitgedeeld aan kassaleveranciers. Het keurmerk garandeert een gesloten kassasysteem en voorkomt misbruik en fraude. Met een goedgekeurd kassasysteem krijgen ondernemers beter inzicht in hun bedrijf en kunnen ze richting geldschieters en overheidsinstanties betere overzichten presenteren. Een goed kassasysteem geeft inzicht in de omzet en voorraad, biedt controle op het personeel, biedt betrouwbare managementrapportages, geeft een juiste administratie en zorgt voor de juiste aangiften.
Compliance
Een vertegenwoordiger van de Belastingdienst verwacht niet dat het in Nederland zover zal komen als in België. Bij onze zuiderburen moeten alle horecaondernemers verplicht een 'black box' van de belastinginstantie op de kassa hebben. In Nederland heeft men liever dat de Belastingdienst de voorwaarden en het raamwerk schept, waarbinnen de branche-organisaties en ondernemers samen met leveranciers tot de beste oplossingen komen. Compliance boven regeltjes van hogerhand.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel
FNV Horeca: afbouw steunmaatregelen leidt tot vertrek vakkrachten uit horecasector

De gisteren verstuurde Kamerbrief over de aanvullingen op het steun- en herstelpakket, alsmede het persmoment van het Kabinet van gisteravond zorgen voor grote onrust in de horecasector. FNV Horeca vindt het onvoorstelbaar dat het Kabinet gisteravond aangeeft dat er nog te weinig resultaten zijn om ...

Coronacrisis
Horeca blijft zeker nog dicht tot december

Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog ...

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Awards Culinair
Lekker500 komt uit in aangepaste vorm

Lekker500, de onafhankelijke restaurantgids van Nederland die dit jaar voor de 43ste keer verschijnt, heeft een aangepaste vorm waarin een podium wordt geboden aan de restaurateur. De speciale editie is een gids zonder ranking, als ode aan de helden van de horeca. Alle nog bestaande restaurants u ...

Branded Content
Professionele keukenapparatuur haal je bij een expert

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe keukenapparatuur wil je natuurlijk het beste van het beste. Bij HorecaRama vind je naast de laagste prijsgarantie ook een indrukwekkend assortiment keuken en horeca apparatuur. Of je nu zoekt naar een professionele aan- en afvoertafel of een koelkast van hoge kwal ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig gemiddeld 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies, dus een gemiddelde op basis van deze rekensom: 2,75 procent van het verlies aan omzet. Dit meldt de NOS op basis ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: