Dit wist je (nog) niet over grappa

23 oktober 2019 | David Bakker

Grappa is een Italiaanse gedistilleerde drank, vervaardigd uit de restanten van de druiven na de wijnbereiding. De schillen en de pitten van de druiven (pulp) vormen de basis van grappa. Vroeger gold het als een economische manier om alles uit de wijnproductie te halen, tegenwoordig is het een delicatesse op zich. Grappa heeft een wettelijk alcoholpercentage van minimaal 37,5 procent.

Grappa is een beschermde productnaam binnen de Europese Unie en moet aan een drietal voorwaarden voldoen voordat het de naam grappa mag dragen:

 - Geproduceerd in Italië of het Italiaanse deel van Zwitserland.

 - Gemaakt van druivenpulp.

 - De fermentatie en de distillatie moet gebeuren van de pulp.

Grappa wordt gemaakt door de druivenresten te laten fermenteren en de overblijfselen daarna te distilleren. De smaak van de grappa kan bij de productie beïnvloed worden door de toevoeging van kruiden of zoete fruitsiropen.

Smaak en kleur

Doordat grappa, in tegenstelling tot bijvoorbeeld cognac, vaak niet van een en dezelfde druif wordt gemaakt, kan de smaak ontzettend divers zijn en zijn er talloze verschillende soorten grappa. Ook de manier waarop het distillaat wordt gelagerd heeft invloed op kleur en smaak. De ‘jonge’ of ‘witte’ grappa wordt al vrij snel na productie gebotteld. De oudere grappa’s liggen lang in houten vaten. Dat heeft invloed op de smaak en op de kleur. Hoe langer de grappa in de vaten wordt gelagerd, des te zachter en ‘warmer’ de smaak en bruiner de kleur (afhankelijk van het type hout).

Serveren

Grappa serveer je in de regel op kamertemperatuur. Ongelagerde grappa kan overigens wel een tijd in de koeling liggen. De serveertemperatuur ligt rond de twaalf graden. Grappa wordt geschonken in een tulpglas. Dezelfde waarin jenever wordt uitgeserveerd. Laat de grappa na het uitschenken even tot rust komen. Dan komen de aroma’s ‘los’, wat de geur- en smaakbeleving intenser maakt.

De legende vertelt dat een Romeinse soldaat in de tweede eeuw voor Christus voor het eerst grappa maakte met gestolen instrumenten uit Egypte. Dit is echter waarschijnlijk een mythe, omdat de middelen voor distillatie uit die tijd niet geschikt waren voor het maken van grappa. Naar alle waarschijnlijkheid werd in de veertiende eeuw voor het eerst grappa gemaakt, nadat kruisvaarders vanuit Perzië wel de juiste technieken en middelen hadden meegebracht. Het verhaal wil dat in het Noord-Italiaanse dorpje Bassano del Grappa de drank het levenslicht zag.

Koffie

Grappa is van oudsher een digestief. De laatste jaren wordt het drankje steeds populairder en kan het ook op andere momenten genuttigd worden dan alleen na het diner. Als basis voor cocktails, los of zelfs als aperitief wordt grappa inmiddels ook gebruikt. In Italië drinkt men vaak ook de caffè coretto, vrij vertaald als gecorrigeerde koffie. Een scheutje grappa belandt hierbij in de koffie. Een andere variant is amazzacaffè (koffie-doder), waarbij een kopje espresso wordt gevolgd door een glaasje grappa.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Den Haag
STAN&CO Den Haag gaat bijna open

Na een rigoureuze verbouwing van een jaar is STAN&CO Den Haag bijna klaar voor de opening. In het pand aan het Buitenhof wordt de laatste hand gelegd aan een bar-restaurant waar gasten gedurende de hele dag en avond terecht kunnen voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De nieuwe gevel is voorzien...

Events Advertorial
Ontdek op Europese beurzen nieuwe trends en innovaties voor de horeca

Dit najaar vinden er in Europa uiteenlopende beurzen plaats die afgestemd zijn op de behoeften van de horecasector. Ze reiken inspiratie en ideeën aan voor nieuwe trends en producten en zijn een bezoek meer dan waard. In november vinden de volgende evenementen plaats: België – ...

Culinair
Coperto Restobar in Zwolle is erkend met een Bib Gourmand

Chef-kok Remco Jansen en zijn brigade zijn er dolgelukkig mee: “Al sinds de opening twee jaar geleden hebben we de ambitie om op dit niveau te acteren. We konden niet gelukkiger zijn nu het is gelukt om daadwerkelijk beloond te worden met een Bib.” De nieuwe Bib Gourmand restaurantgid...

Wet- en regelgeving
Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie wordt duidelijker

Veel werkgevers in de horeca hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen...

trends
Han Ji adviseert: Trends in 2019 en hoe hier als eigenaar mee om te gaan

De restaurantbranche was het afgelopen jaar onderhevig aan veel veranderingen: een belastingverhoging, toenemende concurrentie, de opkomst van nieuwe restaurantconcepten en een vervaging van horeca-segmenten. Stuk voor stuk ontwikkelingen waardoor traditionele horecaondernemers hun omzet zagen dalen...

Columns Blog
De kroon op je werk

Soms duizelt het mij van de ranglijsten in onze branche. Zo heb je de beste van de beste volgens de Lekker, GaultMillau of Michelingids. De verkiezing van de leukste, smakelijkste of meest duurzame. Dan draait het weer om het fraaiste design, beste concept of zit je in een competitie om de hoogste o...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: