Dit wist je (nog) niet over grappa

23 oktober 2019 | David Bakker

Grappa is een Italiaanse gedistilleerde drank, vervaardigd uit de restanten van de druiven na de wijnbereiding. De schillen en de pitten van de druiven (pulp) vormen de basis van grappa. Vroeger gold het als een economische manier om alles uit de wijnproductie te halen, tegenwoordig is het een delicatesse op zich. Grappa heeft een wettelijk alcoholpercentage van minimaal 37,5 procent.

Grappa is een beschermde productnaam binnen de Europese Unie en moet aan een drietal voorwaarden voldoen voordat het de naam grappa mag dragen:

 - Geproduceerd in Italië of het Italiaanse deel van Zwitserland.

 - Gemaakt van druivenpulp.

 - De fermentatie en de distillatie moet gebeuren van de pulp.

Grappa wordt gemaakt door de druivenresten te laten fermenteren en de overblijfselen daarna te distilleren. De smaak van de grappa kan bij de productie beïnvloed worden door de toevoeging van kruiden of zoete fruitsiropen.

Smaak en kleur

Doordat grappa, in tegenstelling tot bijvoorbeeld cognac, vaak niet van een en dezelfde druif wordt gemaakt, kan de smaak ontzettend divers zijn en zijn er talloze verschillende soorten grappa. Ook de manier waarop het distillaat wordt gelagerd heeft invloed op kleur en smaak. De ‘jonge’ of ‘witte’ grappa wordt al vrij snel na productie gebotteld. De oudere grappa’s liggen lang in houten vaten. Dat heeft invloed op de smaak en op de kleur. Hoe langer de grappa in de vaten wordt gelagerd, des te zachter en ‘warmer’ de smaak en bruiner de kleur (afhankelijk van het type hout).

Serveren

Grappa serveer je in de regel op kamertemperatuur. Ongelagerde grappa kan overigens wel een tijd in de koeling liggen. De serveertemperatuur ligt rond de twaalf graden. Grappa wordt geschonken in een tulpglas. Dezelfde waarin jenever wordt uitgeserveerd. Laat de grappa na het uitschenken even tot rust komen. Dan komen de aroma’s ‘los’, wat de geur- en smaakbeleving intenser maakt.

De legende vertelt dat een Romeinse soldaat in de tweede eeuw voor Christus voor het eerst grappa maakte met gestolen instrumenten uit Egypte. Dit is echter waarschijnlijk een mythe, omdat de middelen voor distillatie uit die tijd niet geschikt waren voor het maken van grappa. Naar alle waarschijnlijkheid werd in de veertiende eeuw voor het eerst grappa gemaakt, nadat kruisvaarders vanuit Perzië wel de juiste technieken en middelen hadden meegebracht. Het verhaal wil dat in het Noord-Italiaanse dorpje Bassano del Grappa de drank het levenslicht zag.

Koffie

Grappa is van oudsher een digestief. De laatste jaren wordt het drankje steeds populairder en kan het ook op andere momenten genuttigd worden dan alleen na het diner. Als basis voor cocktails, los of zelfs als aperitief wordt grappa inmiddels ook gebruikt. In Italië drinkt men vaak ook de caffè coretto, vrij vertaald als gecorrigeerde koffie. Een scheutje grappa belandt hierbij in de koffie. Een andere variant is amazzacaffè (koffie-doder), waarbij een kopje espresso wordt gevolgd door een glaasje grappa.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Awards Culinair
Mart Oude Luttikhuis wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs

De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar. In Leerh...

Events Marketing
Wat doe jij met Nationale Pannenkoekendag?               

Op 20 maart vieren wij met zijn allen de ‘Nationale Pannenkoekendag’. Dit is de dag waarop pannenkoeken maken en het eten ervan centraal staat. Veel basisscholen vieren deze dag doormiddel van het bakken van pannenkoeken voor opa’s, oma’s en ouderinstellingen. Deze basisschol...

Bocuse d'Or
Team Bocuse NL ingeloot voor de Europese finale in Tallinn

The word is out! De organisatie van de wereldwijde kookwedstrijd Bocuse d’Or heeft vandaag bekendgemaakt dat team Bocuse d’Or Nederland is toegelaten tot het deelnemersveld van de Europese finale. Nederland hoort bij de 20 Europese landen die het tegen elkaar gaan opnemen in de Europese ...

Amsterdam Culinair
Restaurant Taiko verwelkomt internationale topchefs

Internationaal culinair bezoek voor het Conservatorium hotel in Amsterdam. De afgelopen twee dagen was de wereldberoemde chef Hisato Hamada, co-founder van het exclusieve members-only restaurant Wagyumafia in Tokio, te gast in de keuken van Taiko. Op uitnodiging van Schilo van Coevorden, executi...

Opening Rotterdam
Vernieuwd sterrenrestaurant Amarone Rotterdam heropent na brand

Restaurant Amarone in Rotterdam zal op 21 februari 2020 de deuren weer openen na de brand die het in augustus 2019 trof. Het sterrenrestaurant van chef-kok Jan van Dobben en gastvrouw-sommelier Yoshiko van Dobben-Takayama heeft een nieuwe inrichting gekregen met een vleugje Japan. Vleugje Japan i...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: