Nieuw biljet van 5 euro is nog wennen

21 mei 2013 |
Nieuw biljet van 5 euro is nog wennen<

Onlangs is de nieuwe serie van biljetten van 5 euro door de Europese Centrale Bank in omloop gebracht. Een rondgang langs de velden leert dat er bij ondernemers en consumenten weinig bekend is over
de nieuwe bankpapieren. Het nieuwe betaalmiddel wordt sinds 2 mei in het eurogebied uitgegeven via de traditionele kanalen, zoals bankkantoren en geldautomaten, maar ook als wisselgeld.

Beet genomen
In veel branches met veel contante geldstromen, waaronder de horeca en retail, is het nog even wennen. Wanneer gasten het nieuwe biljet bij hun wisselgeld krijgen, dan trekt menigeen de wenkbrauwen op. Men is nog niet bekend met de komst en het uiterlijk van de nieuwe biljetten. Mensen twijfelen of ze in het ootje worden genomen. Veelgehoorde reacties zijn: 'dit kan toch niet kloppen' en 'hebben we nieuwe biljetten?'.

Serie
De nieuwe bankbiljetten uit de zogeheten Europa-serie verschillen van de oude in uiterlijk en beveiligingskenmerken. Het watermerk en het hologram tonen een portret van Europa, een figuur uit de Griekse mythologie, vandaar de naam van deze serie biljetten.

Voel, kijk, kantel
Een opvallend smaragdgroen cijfer verandert van kleur, van groen naar donkerblauw, en vertoont een lichteffect dat op en neer beweegt. Korte verhoogde lijntjes aan de linker- en rechterrand maken het gemakkelijker het bankbiljet te herkennen, met name voor mensen met een visuele beperking. Al deze echtheidskenmerken bevinden zich aan de voorkant van het nieuwe biljet en kunnen gemakkelijk worden gecontroleerd met de 'voel, kijk en kantel'-methode Naar verwachting zullen deze kenmerken in alle nieuwe bankbiljetten van de Europa-serie worden verwerkt.
Oud uit omloop
De bestaande bankbiljetten van 5 euro van de eerste serie zullen naast de nieuwe bankbiljetten in omloop blijven maar zij zullen geleidelijk uit de circulatie worden genomen.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Amerikaanse franchiseketen Wayback Burgers gaat uitbreiden in Nederland

Sinds december 2018 is de Amerikaanse franchiseketen Wayback Burgers gevestigd in Nederland. Na ruim een jaar succesvol te hebben gedraaid, is Stefan Boers – Master Franchisehouder Nederland – klaar om de volgende stap te nemen in het realiseren van zijn ambitie; 10 nieuwe full service ...

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Events
Horecava 2021 gaat hybride

Horecava verrijkt haar 65e editie, die plaatsvindt van 11 – 14 januari 2021 in RAI Amsterdam, met een online programma. Het evenement zal in aangepaste vorm face-2-face, volgens de COVID-19 richtlijnen, én virtueel live zijn. De vakbeurs, die foodservice professionals al jaren met elkaa...

Awards
Beachclub Lekker uit Vrouwenpolder Beste Paviljoen van 2020

Donderdag 30 juli werden de jaarlijkse prijzen voor het Beste Paviljoen en het Schoonste Strand van Nederland uitgereikt. De prijs voor het Schoonste Strand van Nederland ging naar Ameland. En voor het eerst mocht de jury zelfs een tien toekennen voor de schoonheid van dit strand. Friesland had met ...

Opening
Sterrenzaak opent bistro: Bistro TWO in Roermond

Begin september mag de gezellige Limburgse stad, Roermond een nieuwe top bistro verwelkomen op de Roerkade. Waar de brasserie van het luxe Hotel Dux eerder gevestigd was, zal binnenkort een nieuwe wind, genaamd Bistro TWO, waaien. Bethany DeLong en Edwin Soumang, eigenaars van het met een Micheli...

Economie
McDonalds ziet omzet in 2019 verdriedubbelen

De omzet van McDonald’s bezorgservice McDelivery is in 2019 verdriedubbeld ten opzichte van 2018. Deze groei zet in 2020 verder door. Hiermee plukt McDonald’s de vruchten van haar strategie om in te spelen op de snelgroeiende bezorgmarkt. De uitrol van deze service is de afgelopen maa...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: