Nieuw biljet van 5 euro is nog wennen

21 mei 2013 |
Nieuw biljet van 5 euro is nog wennen<

Onlangs is de nieuwe serie van biljetten van 5 euro door de Europese Centrale Bank in omloop gebracht. Een rondgang langs de velden leert dat er bij ondernemers en consumenten weinig bekend is over
de nieuwe bankpapieren. Het nieuwe betaalmiddel wordt sinds 2 mei in het eurogebied uitgegeven via de traditionele kanalen, zoals bankkantoren en geldautomaten, maar ook als wisselgeld.

Beet genomen
In veel branches met veel contante geldstromen, waaronder de horeca en retail, is het nog even wennen. Wanneer gasten het nieuwe biljet bij hun wisselgeld krijgen, dan trekt menigeen de wenkbrauwen op. Men is nog niet bekend met de komst en het uiterlijk van de nieuwe biljetten. Mensen twijfelen of ze in het ootje worden genomen. Veelgehoorde reacties zijn: 'dit kan toch niet kloppen' en 'hebben we nieuwe biljetten?'.

Serie
De nieuwe bankbiljetten uit de zogeheten Europa-serie verschillen van de oude in uiterlijk en beveiligingskenmerken. Het watermerk en het hologram tonen een portret van Europa, een figuur uit de Griekse mythologie, vandaar de naam van deze serie biljetten.

Voel, kijk, kantel
Een opvallend smaragdgroen cijfer verandert van kleur, van groen naar donkerblauw, en vertoont een lichteffect dat op en neer beweegt. Korte verhoogde lijntjes aan de linker- en rechterrand maken het gemakkelijker het bankbiljet te herkennen, met name voor mensen met een visuele beperking. Al deze echtheidskenmerken bevinden zich aan de voorkant van het nieuwe biljet en kunnen gemakkelijk worden gecontroleerd met de 'voel, kijk en kantel'-methode Naar verwachting zullen deze kenmerken in alle nieuwe bankbiljetten van de Europa-serie worden verwerkt.
Oud uit omloop
De bestaande bankbiljetten van 5 euro van de eerste serie zullen naast de nieuwe bankbiljetten in omloop blijven maar zij zullen geleidelijk uit de circulatie worden genomen.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Sanitair Advertorial
Papieren handdoeken in toiletten om de hoogste hygiënenormen te handhaven

De hoogste normen handhaven op het gebied van hygiëne en netheid is een belangrijk aandachtspunt voor elke horecazaak. De gezondheid en veiligheid van klanten en personeel is van cruciaal belang. Negatieve incidenten kunnen desastreuze gevolgen hebben voor de zaken en voor de reputatie. Hand...

Columns
Column Sico de Moel: Derde date

Rode broek, keurige schoenen, net jasje, ik zette zijn prachtige bloem even in een vaasje. Hij had afgesproken met mijn buurmeisje. Ze woont bij mij aan de overkant van de gracht. Het zou hun derde date worden. Het regende buiten een beetje en de dame liet nog even op zich wachten. "He...

Vega
Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant ...

Achtergronden Culinair
Nedstede verwelkomt nieuwe huurder Restaurant Rust Wat

Nedstede Groep feliciteert Bas Rasker en zijn Axivate Horeca Group met de overname van het Blaricumse restaurant Rust Wat. In dit verband heeft Nedstede met Axivate Horeca Group een nieuwe, twintigjarige huurovereenkomst gesloten. Rasker kocht het beroemde Gooise restaurant van Marc Bon, die met zij...

Opening Den Haag
STAN&CO Den Haag gaat bijna open

Na een rigoureuze verbouwing van een jaar is STAN&CO Den Haag bijna klaar voor de opening. In het pand aan het Buitenhof wordt de laatste hand gelegd aan een bar-restaurant waar gasten gedurende de hele dag en avond terecht kunnen voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De nieuwe gevel is voorzien...

Events Advertorial
Ontdek op Europese beurzen nieuwe trends en innovaties voor de horeca

Dit najaar vinden er in Europa uiteenlopende beurzen plaats die afgestemd zijn op de behoeften van de horecasector. Ze reiken inspiratie en ideeën aan voor nieuwe trends en producten en zijn een bezoek meer dan waard. In november vinden de volgende evenementen plaats: België – ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: