Nieuw biljet van 5 euro is nog wennen

21 mei 2013 |
Nieuw biljet van 5 euro is nog wennen<

Onlangs is de nieuwe serie van biljetten van 5 euro door de Europese Centrale Bank in omloop gebracht. Een rondgang langs de velden leert dat er bij ondernemers en consumenten weinig bekend is over
de nieuwe bankpapieren. Het nieuwe betaalmiddel wordt sinds 2 mei in het eurogebied uitgegeven via de traditionele kanalen, zoals bankkantoren en geldautomaten, maar ook als wisselgeld.

Beet genomen
In veel branches met veel contante geldstromen, waaronder de horeca en retail, is het nog even wennen. Wanneer gasten het nieuwe biljet bij hun wisselgeld krijgen, dan trekt menigeen de wenkbrauwen op. Men is nog niet bekend met de komst en het uiterlijk van de nieuwe biljetten. Mensen twijfelen of ze in het ootje worden genomen. Veelgehoorde reacties zijn: 'dit kan toch niet kloppen' en 'hebben we nieuwe biljetten?'.

Serie
De nieuwe bankbiljetten uit de zogeheten Europa-serie verschillen van de oude in uiterlijk en beveiligingskenmerken. Het watermerk en het hologram tonen een portret van Europa, een figuur uit de Griekse mythologie, vandaar de naam van deze serie biljetten.

Voel, kijk, kantel
Een opvallend smaragdgroen cijfer verandert van kleur, van groen naar donkerblauw, en vertoont een lichteffect dat op en neer beweegt. Korte verhoogde lijntjes aan de linker- en rechterrand maken het gemakkelijker het bankbiljet te herkennen, met name voor mensen met een visuele beperking. Al deze echtheidskenmerken bevinden zich aan de voorkant van het nieuwe biljet en kunnen gemakkelijk worden gecontroleerd met de 'voel, kijk en kantel'-methode Naar verwachting zullen deze kenmerken in alle nieuwe bankbiljetten van de Europa-serie worden verwerkt.
Oud uit omloop
De bestaande bankbiljetten van 5 euro van de eerste serie zullen naast de nieuwe bankbiljetten in omloop blijven maar zij zullen geleidelijk uit de circulatie worden genomen.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Economie
"Horeca 22.00 uur dicht, maximale groepsgrootte naar 30"

Tijdens de persconferentie van vanavond zal premier Mark Rutte bekendmaken dat de horeca iedere dag verplicht om 22.00 uur de deuren zal moeten sluiten. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. D...

Culinair Nice 'n Easy
''Natuurlijk kopen we weleens voorgesneden uitjes in''

Of je convenience- of gemaksproducten gebruikt in de keuken is vaak afhankelijk van het type restaurant waarin je werkt en welke volumes je draait. We benaderden verschillende chefs die in uiteenlopende restaurants werken en zij vertellen je meer over hoe zij werken. Peter Postma is chef-kok en m...

Awards Vega
Restaurant Veggies On Fire wint duurzaamheidsprijs voor de horeca

Veggies On Fire, Vegan Restaurant Den Haag wint voor de tweede maal op rij de duurzaamheidsprijs voor de horeca van Nederland en België. Op dinsdag 22 september werden in Ahoy, tijdens de zwaar versoberde editie van Gastvrij Rotterdam, maar toch geheel in stijl, de Gaia Green Awards 2020 uitger...

Culinair Internationaal Bocuse d'Or
17 deelnemers aan de Europese finale Bocuse d'Or Europe

Van 15 tot 16 oktober nemen 17 Europese landen deel aan Bocuse d'Or Europe in Tallinn, Estland om zich te kwalificeren voor de grote wereldfinale die plaatsvindt op 1 en 2 juni 2021 in Lyon (Frankrijk). Aanvankelijk hadden 24 landen zich aangemeld. Na de eerste selectie bleven er 20 over, er ...

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: