Dit is de Nederlands kampioen oestersteken

12 september 2017 | Thijs Jacobs

Gisteren heeft in Brasserie 'De Vluchthaven' te Bruinisse voor de vijfde keer het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken plaatsgevonden. Van de elf aangemelde deelnemers, werd uiteindelijk na verschillende rondes Joost Deurloo Nederlands Kampioen van het Premier Kampioenschap Oestersteken. Deze wedstrijd is de Nederlandse voorronde voor het wereldkampioenschap oestersteken dat op zaterdag 23 september tijdens het Ierse Galway International Oyster Festival zal gaan plaatsvinden. Donderdag 21 september wordt het Belgisch- Nederlands oesterseizoen officieel geopend.

Joost Deurloo

Onder leiding van een vakkundige jury, bestaande uit de voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging Cees van Beveren, Jonkheer Rob Boddaert (bekend van het TV-programma van Jort Kelder) en Bram Verwijs van Premier mosselen uit Yerseke, kwam Joost Deurloo van restaurant Bru 17 uit Bruinisse uiteindelijk als winnaar uit de bus. De jury heeft de deelnemers beoordeeld op het openen van de oesters. Zo waren er pluspunten te verdienen wanneer de oester volledig geopend en consumptie gereed was. Wanneer het oestervlees beschadigd was of er gruis/schilfers achtergebleven waren, ontving de deelnemer minpunten. Bij een gelijk aantal punten was de snelste tijd doorslaggevend.

De Nederlandse kandidaten moesten in de eerste ronde in zo’n een kort mogelijke tijd 25 stuks Platte Grevelingen Oesters op correcte wijze weten te openen. Van oudsher sprak Dominique Deguelle, aangevuld met Guus Thijssen van guustromonie de middag bij elkaar.

Op zaterdag 23 september zal Joost Deurloo Nederland gaan vertegenwoordigen in Galway tijdens het wereldkampioenschap oestersteken, dat dit jaar voor de 63ste keer in het Ierse Galway zal worden georganiseerd. De reis wordt verzorgd door Krijn Verwijs Yerseke B.V.

Na het oestersteken werden alle aanwezigen voorzien van overheerlijke oesterhapjes van ondermeer chefkok Edwin Vinke en Wouter Kik van restaurant de Kromme Watergang uit Hoofdplaat en Pepijn Schmeink van restaurant Dertien uit Rotterdam. De avond werd muzikaal omlijst door de Zeeuwse Ruthjacott; “Albertina”, gesponsord door restaurant Grevelingen en Camping de Brem.

Meerdere kampioenschappen

Wereldwijd zijn er twee organisaties die zich bezig houden met het wereldkampioenschap oestersteken. Dat zijn Oyster Opening World Cup in Malmö (Zweden) en die van Galway International Oyster Festival (Ierland). In Zweden wordt dit evenement pas in de laatste zeven jaar georganiseerd. Daarentegen bestaat Galway dit jaar voor de 63ste keer en heeft daarmee de grootste prestige.

Krijn Verwijs Yerseke B.V. (leverancier van Premier schaal- en schelpdieren) en Brasserie de Vluchthaven organiseren gezamenlijk het Nederlands kampioen oestersteken.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Horeca naar de stembus deel 3; PVV

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De RestaurantKrant wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernem ...

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Achtergronden Gastronomie
De Loohoeve viert 5-jarig jubileum met menuboxen met gastchefs

Jeroen en Marleen Brouwer van hotel en sterrenrestaurant De Loohoeve in het Drentse Schoonloo brengen in maart 2021 speciale jubileummenuboxen uit samen met drie gastchefs. Het gaat om topchefs Soenil Bahadoer van De Lindehof (twee Michelinsterren), Jermain de Rozario van De Rozario (een Michelinste ...

Themamaand energie
Energielabels en keurmerken uitgelegd

Wie bewust onderneemt binnen de horeca, heeft zich vast al verdiept in de verschillende keurmerken en het energielabel van zijn of haar horecabedrijf. In dit artikel besteden we aandacht aan de verplichting om een energielabel te kunnen overleggen en de eisen die gesteld worden aan het verkrijgen er ...

Economie Corona
CBS: omzet horeca krimpt ongekend hard

De omzet van de horeca daalde in het vierde kwartaal van 2020 met bijna 44 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dat is vooral te wijten aan de aanscherping van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. In het derde kwartaal maakte de horeca nog een forse o ...

Personeel Gastronomie
Adriaan Visser nieuwe hoofdsommelier Harry's Maastricht

Adriaan Visser is de afgelopen jaren werkzaam geweest in diverse gerenommeerde zaken, waaronder Cordial in Oss en tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze. Hij is de derde Nederlander die in het bezit is van de prestigieuze titel Advanced Sommelier. Bij Harry’s wordt hij eindverantwoordelijke vo ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: