Diner in het teken van zout en wijn

25 mei 2016 |
Diner in het teken van zout en wijn<

Ruben van Dieten van Brasserie NL in Leidschendam heeft maandag 23 mei een bijzonder diner geserveerd, dat in het teken stond van het
combineren van zout en wijn. In samenwerking met de beroemde Zuid-Afrikaanse chef Craig Cormack presenteerde hij een viergangenmenu met daarin een belangrijke rol voor zout.

Fascinatie voor zout
Zuid-Afrikaan Craig Cormack is zo gefascineerd door zout dat hij de hele wereld over reist om een unieke collectie op te bouwen. In combinatie met dat zout ontwerpt hij gerechten met een specifieke geur- en smaakcombinatie die perfect is te koppelen met het smaakprofiel van de eveneens uit Zuid-Afrika afkomstige wijnen van Fleur du Cap.

Op uitnodiging van wijnleverancier Jacobus Boelen, exclusief leverancier van de wijnen van Fleur du Cap in Nederland, is Craig Cormack in ons land en wordt in samenwerking met enkele vooraanstaande chefs een aantal bijzondere diners geserveerd. Maandag 23 mei werd de aftrap verzorgd door Ruben van Dieten van Brasserie NL in Leidschendam.

Biltong op het menu
Ruben van Dieten is fan van Zuid-Afrika en experimenteert volop met producten en gerechten uit het land. Hij maakt onder andere zijn eigen biltong – die zeer enthousiast werd ontvangen door Sara Channel, die namens Wines of South Africa aanwezig was – en ook droge worst (droëwors) is in zijn restaurant verkrijgbaar.

Zout als inspiratiebron
Maandagavond serveerde hij vier prachtige gerechten, waarin zout zogezegd een belangrijke rol speelde. En daar waar mogelijk uiteraard met een link naar Zuid-Afrika.
Het diner startte met een Flammkuchen met onder andere droëwors. De zeebaars in het tweede gerecht werd geserveerd op een zoutblok dat was opgewarmd onder de warmtelamp, waarna een prachtig stuk lam volgde ingepakt in een zoutkorst. De avond werd afgesloten met een dessert met daarin gezouten karamel.

Tussen de gangen door waren er zoutcolleges van Craig Cormack, die na afloop vertelde onder de indruk te zijn van de door Ruben van Dieten geserveerde gerechten.
Brasserie NL is gevestigd aan het Neherpark 5 in Leidschendam en is aangesloten bij restaurantvereniging JRE Nederland.

Over Brasserie NL
Brasserie NL van chef-kok Ruben van Dieten is gevestigd in het Dr. Neher-Laboratorium, een prachtig industrieel Rijksmonument waar de toekomst van telecommunicatie is ontwikkeld. Sinds november 2014 is het in het bezit van een Bib Gourmand, de beloning van Michelin voor een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Ruben van Dieten kookt vanuit het hart en met respect voor het product en kiest voor service met een glimlach.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food Achtergronden
Onderzoek: gebruik jij convenience in de keuken?

Graag je aandacht voor dit leuke onderzoek, waarvan we de resultaten binnenkort publiceren. We willen graag weten of jij in je zaak convenience - of gemaksproducten (feitelijk zijn ze hetzelfde) gebruikt. De trend is ambachtelijk en lokaal, maar in hoeverre uit zich dat in de praktijk? Is enkel werk...

Drinks Marketing
Wat doe jij met Wereld Whisky dag?

Op vrijdag 27 maart vieren wij met z’n allen ‘Wereld Whisky Dag’. De dag waarop wij onze tulpvormige glazen uit de kast halen, halfvol schenken om vervolgens te proosten met elkaar. Overal op de wereld vinden er evenementen plaats, ook in Nederland dus. Dit evenement kun je zelf or...

Restaurant
Uniek wereldrestaurant met Asian drive-through

Kampen is over elf maanden als eerste in Nederland een wereldrestaurant met Asian drive-through rijker. De heipalen gaan deze weken de grond in. De bouw van het unieke restaurant bij Kampen Zuid wordt gerealiseerd door Weever Bouw uit Kampen als hoofdaannemer. Bo Qiu, de eigenaar van onder andere wo...

Restaurant Brooks: seizoensproducten van Hollandse bodem

Vanaf maart heeft de menukaart van restaurant Brooks in Amsterdam-Zuid een geheel nieuw culinair concept. Executive chef Ruud Wirken stelde een nieuwe kaart samen vol heerlijkheden om samen te delen. Een menu van wereldse gerechten, bereid met de lekkerste seizoensproducten, het liefst van Hollandse...

Awards Culinair
De Librije 6 jaar op rij de beste

De winnaars van de zesde editie van de Restaurant Awards zijn zojuist bekend gemaakt. Vijfhonderd gerenommeerde chefs mochten ook dit jaar weer hun stem uitbrengen in twaalf verschillende categorieën. De Librije (Zwolle) is voor de zesde keer op rij uitgeroepen tot 'Beste Restaurant van Ned...

Opening Den Haag
Nieuw restaurant opent in Zaal 3 van Het Nationale Theater

Op zaterdag 29 februari opent een nieuw restaurant in het Energiekwartier in Den Haag van de bedenkers van ñ: Restaurant Drie. Restaurant Drie is gelegen in de voormalige kantoren van de Electriciteitsfabriek in het centrum van Den Haag, omringd door een groen terras. Daarnaast dient Restaura...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: