Diner in het teken van zout en wijn

25 mei 2016 |
Diner in het teken van zout en wijn

Ruben van Dieten van Brasserie NL in Leidschendam heeft maandag 23 mei een bijzonder diner geserveerd, dat in het teken stond van het
combineren van zout en wijn. In samenwerking met de beroemde Zuid-Afrikaanse chef Craig Cormack presenteerde hij een viergangenmenu met daarin een belangrijke rol voor zout.

Fascinatie voor zout
Zuid-Afrikaan Craig Cormack is zo gefascineerd door zout dat hij de hele wereld over reist om een unieke collectie op te bouwen. In combinatie met dat zout ontwerpt hij gerechten met een specifieke geur- en smaakcombinatie die perfect is te koppelen met het smaakprofiel van de eveneens uit Zuid-Afrika afkomstige wijnen van Fleur du Cap.

Op uitnodiging van wijnleverancier Jacobus Boelen, exclusief leverancier van de wijnen van Fleur du Cap in Nederland, is Craig Cormack in ons land en wordt in samenwerking met enkele vooraanstaande chefs een aantal bijzondere diners geserveerd. Maandag 23 mei werd de aftrap verzorgd door Ruben van Dieten van Brasserie NL in Leidschendam.

Biltong op het menu
Ruben van Dieten is fan van Zuid-Afrika en experimenteert volop met producten en gerechten uit het land. Hij maakt onder andere zijn eigen biltong – die zeer enthousiast werd ontvangen door Sara Channel, die namens Wines of South Africa aanwezig was – en ook droge worst (droëwors) is in zijn restaurant verkrijgbaar.

Zout als inspiratiebron
Maandagavond serveerde hij vier prachtige gerechten, waarin zout zogezegd een belangrijke rol speelde. En daar waar mogelijk uiteraard met een link naar Zuid-Afrika.
Het diner startte met een Flammkuchen met onder andere droëwors. De zeebaars in het tweede gerecht werd geserveerd op een zoutblok dat was opgewarmd onder de warmtelamp, waarna een prachtig stuk lam volgde ingepakt in een zoutkorst. De avond werd afgesloten met een dessert met daarin gezouten karamel.

Tussen de gangen door waren er zoutcolleges van Craig Cormack, die na afloop vertelde onder de indruk te zijn van de door Ruben van Dieten geserveerde gerechten.
Brasserie NL is gevestigd aan het Neherpark 5 in Leidschendam en is aangesloten bij restaurantvereniging JRE Nederland.

Over Brasserie NL
Brasserie NL van chef-kok Ruben van Dieten is gevestigd in het Dr. Neher-Laboratorium, een prachtig industrieel Rijksmonument waar de toekomst van telecommunicatie is ontwikkeld. Sinds november 2014 is het in het bezit van een Bib Gourmand, de beloning van Michelin voor een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Ruben van Dieten kookt vanuit het hart en met respect voor het product en kiest voor service met een glimlach.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
BAZOOKA opent in de Kauwgomballenfabriek.

Je moet maar durven, midden in de lockdown een horecazaak openen. Het team van House of Watt (Elsa Jonker, Thomas Reekers en Felix Bekkers) doen het. “Je kan ook op de bank gaan zitten, wachten tot het voorbij is en dan hopen dat je nog bestaat”, aldus Elsa Jonker, één van ...

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Corona
Download: werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: