Diner in het teken van zout en wijn

25 mei 2016
Diner in het teken van zout en wijn

Ruben van Dieten van Brasserie NL in Leidschendam heeft maandag 23 mei een bijzonder diner geserveerd, dat in het teken stond van het
combineren van zout en wijn. In samenwerking met de beroemde Zuid-Afrikaanse chef Craig Cormack presenteerde hij een viergangenmenu met daarin een belangrijke rol voor zout.

*Fascinatie voor zout*
Zuid-Afrikaan Craig Cormack is zo gefascineerd door zout dat hij de hele wereld over reist om een unieke collectie op te bouwen. In combinatie met dat zout ontwerpt hij gerechten met een specifieke geur- en smaakcombinatie die perfect is te koppelen met het smaakprofiel van de eveneens uit Zuid-Afrika afkomstige wijnen van Fleur du Cap.

Op uitnodiging van wijnleverancier Jacobus Boelen, exclusief leverancier van de wijnen van Fleur du Cap in Nederland, is Craig Cormack in ons land en wordt in samenwerking met enkele vooraanstaande chefs een aantal bijzondere diners geserveerd. Maandag 23 mei werd de aftrap verzorgd door Ruben van Dieten van Brasserie NL in Leidschendam.

*Biltong op het menu*
Ruben van Dieten is fan van Zuid-Afrika en experimenteert volop met producten en gerechten uit het land. Hij maakt onder andere zijn eigen biltong – die zeer enthousiast werd ontvangen door Sara Channel, die namens Wines of South Africa aanwezig was – en ook droge worst (droëwors) is in zijn restaurant verkrijgbaar.

*Zout als inspiratiebron*
Maandagavond serveerde hij vier prachtige gerechten, waarin zout zogezegd een belangrijke rol speelde. En daar waar mogelijk uiteraard met een link naar Zuid-Afrika.
Het diner startte met een Flammkuchen met onder andere droëwors. De zeebaars in het tweede gerecht werd geserveerd op een zoutblok dat was opgewarmd onder de warmtelamp, waarna een prachtig stuk lam volgde ingepakt in een zoutkorst. De avond werd afgesloten met een dessert met daarin gezouten karamel.

Tussen de gangen door waren er zoutcolleges van Craig Cormack, die na afloop vertelde onder de indruk te zijn van de door Ruben van Dieten geserveerde gerechten.
Brasserie NL is gevestigd aan het Neherpark 5 in Leidschendam en is aangesloten bij restaurantvereniging JRE Nederland.

*Over Brasserie NL*
Brasserie NL van chef-kok Ruben van Dieten is gevestigd in het Dr. Neher-Laboratorium, een prachtig industrieel Rijksmonument waar de toekomst van telecommunicatie is ontwikkeld. Sinds november 2014 is het in het bezit van een Bib Gourmand, de beloning van Michelin voor een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Ruben van Dieten kookt vanuit het hart en met respect voor het product en kiest voor service met een glimlach.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws