Deze chef maakt de lekkerste stamppot met minder zout

9 januari 2019 | Thijs Jacobs

Met zijn stamppot 'Winter Wonderland' was Rob Kramer uit Venlo gisteren de grote winnaar van de kookwedstrijd ‘Wie maak het Lekkerste Stamppotje met Minder Zout’. Initiatiefnemers van deze wedstrijd zijn Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Nierstichting. Met deze vakwedstrijd willen zij de Nederlandse horeca bewuster maken van koken met minder zout. Vanmiddag gingen 7 finalisten op Horecava de strijd met elkaar aan. Rob Kramer won overtuigend en ontving zijn prijs uit handen van juryvoorzitter en SVH Meesterkok Menno Post.

Juryvoorzitter Menno Post: “De winnaar sprong er wat ons betreft écht bovenuit. Zijn stamppot met pompoen, bleekselderij en granaatappel heeft karakter. Alle smaakelementen komen aan bod: feta voor het zout, een hazelnootje voor het krokante en mooi op smaak gebracht met komijn en chili koriander.”

Bizar blij

Een blije winnaar Rob Kramer: “Ik ben echt bizar blij. Binnen ons bedrijf zijn wij sinds een jaar bezig met zoutbewust koken. Ontzettend leuk om tijdens deze wedstrijd te laten zien wat we kunnen met stamppot. Ik ben trots dat de jury mijn gerecht zo lekker vindt en op smaak waardeert.”

Minder zout

Per persoon eten wij op jaarbasis een kilo teveel zout en dat is slecht voor je nieren. Tom Oostrom (directeur Nierstichting): “Zout zit veelal verwerkt in alledaagse producten en gerechten. Ruim 1,7 miljoen Nederlanders hebben chronische nierschade. Te veel aan zout heeft hier een belangrijk aandeel in. Minder zout helpt nierschade voorkomen."

Daarom maken KHN en de Nierstichting zich sterk om de horeca te inspireren bewuster om te gaan met zout. Vandaag vond daarom voor de eerste keer de Lekkerste Wedstrijd Stamppot met minder zout plaats. Zeven koks stonden in de finale en bewezen dat een gerecht als stamppot, waar relatief veel zout in wordt verwerkt, ook met veel minder erg lekker is. De vakjury bestond uit SVH Meesterkok Menno Post, Telegraaf culinist Felix Wilbrink en foodvlogger Taurai Becker, gespecialiseerd in koken zonder zout.

Antonio van den Hengel, landelijk bestuurslid van KHN: “Vanuit de horeca willen we een bijdrage leveren aan een gezonder Nederland. En dat kan onder meer door bewuster met zout om te gaan. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat mensen minder zout eten als ze uit eten gaan. Met de Lekkerste Stamppot met minder Zout willen we het onderwerp onder de aandacht brengen van horecaondernemers en hun koks. En ze enthousiasmeren om mee te doen aan de Nierstichting Restaurant Driedaagse op 12,13 en 14 maart. Ik hoop dat er dit jaar nog meer restaurants mee doen. Vorig jaar was het al een succes; 3500 gasten genoten van een zoutbewust menu bij meer dan 100 restaurants. Onze ambitie is dat er dit jaar meer dan 200 restaurants deelnemen.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitmaken van het derde st ...

Bier Wijn
Alcoholvrije drank verkopen na 20.00 uur, mag dat?

Er mag na 20.00 uur geen alcohol verkocht worden gedurende de periode van de 'gedeeltelijke lockdown' die door het kabinet is ingesteld. Niet door supermarkten, niet door slijters, maar ook niet door horecazaken die bezorgen. In veel supermarkten zijn de gangpaden waar alcohol staat vanaf 20 ...

Bezorgen
Wat kost bezorgen via Thuisbezorgd?

Bezorgen is, nu de horeca gesloten is, de reddingsboei waar veel restaurants zich aan vastklampen. Niet altijd zonder succes, want de Nederlander heeft de weg naar de bezorgsites en -apps goed weten te vinden. In het derde kwartaal heeft Just Eat Takeaway, waar Thuisbezorgd toe behoort, een groei va ...

Food Vega
Vleesconsumptie stijgt in 2019

De vleesconsumptie in Nederland is in 2019 voor het tweede jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de vleesconsumptie van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. “Alles schreeuwt om vermindering van de vleesconsumptie. Klimaat, stikstof, ontbossing, ...

Wet- en regelgeving Vega
IKEA, Unilever en 250.000 burgers tegen ‘vegaburgerverbod’

Vandaag stemt het Europees parlement over het ‘vegaburgerverbod’. Een petitie tegen het verbod, op initiatief van ProVeg, werd ruim 250.000 keer ondertekend. Daarnaast spraken tal van Europese milieu-organisaties, consumentenorganisaties én voedselgiganten als Unilever en IKEA zic ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: