Deze chef maakt de lekkerste stamppot met minder zout

9 januari 2019 | Thijs Jacobs

Met zijn stamppot 'Winter Wonderland' was Rob Kramer uit Venlo gisteren de grote winnaar van de kookwedstrijd ‘Wie maak het Lekkerste Stamppotje met Minder Zout’. Initiatiefnemers van deze wedstrijd zijn Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Nierstichting. Met deze vakwedstrijd willen zij de Nederlandse horeca bewuster maken van koken met minder zout. Vanmiddag gingen 7 finalisten op Horecava de strijd met elkaar aan. Rob Kramer won overtuigend en ontving zijn prijs uit handen van juryvoorzitter en SVH Meesterkok Menno Post.

Juryvoorzitter Menno Post: “De winnaar sprong er wat ons betreft écht bovenuit. Zijn stamppot met pompoen, bleekselderij en granaatappel heeft karakter. Alle smaakelementen komen aan bod: feta voor het zout, een hazelnootje voor het krokante en mooi op smaak gebracht met komijn en chili koriander.”

Bizar blij

Een blije winnaar Rob Kramer: “Ik ben echt bizar blij. Binnen ons bedrijf zijn wij sinds een jaar bezig met zoutbewust koken. Ontzettend leuk om tijdens deze wedstrijd te laten zien wat we kunnen met stamppot. Ik ben trots dat de jury mijn gerecht zo lekker vindt en op smaak waardeert.”

Minder zout

Per persoon eten wij op jaarbasis een kilo teveel zout en dat is slecht voor je nieren. Tom Oostrom (directeur Nierstichting): “Zout zit veelal verwerkt in alledaagse producten en gerechten. Ruim 1,7 miljoen Nederlanders hebben chronische nierschade. Te veel aan zout heeft hier een belangrijk aandeel in. Minder zout helpt nierschade voorkomen."

Daarom maken KHN en de Nierstichting zich sterk om de horeca te inspireren bewuster om te gaan met zout. Vandaag vond daarom voor de eerste keer de Lekkerste Wedstrijd Stamppot met minder zout plaats. Zeven koks stonden in de finale en bewezen dat een gerecht als stamppot, waar relatief veel zout in wordt verwerkt, ook met veel minder erg lekker is. De vakjury bestond uit SVH Meesterkok Menno Post, Telegraaf culinist Felix Wilbrink en foodvlogger Taurai Becker, gespecialiseerd in koken zonder zout.

Antonio van den Hengel, landelijk bestuurslid van KHN: “Vanuit de horeca willen we een bijdrage leveren aan een gezonder Nederland. En dat kan onder meer door bewuster met zout om te gaan. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat mensen minder zout eten als ze uit eten gaan. Met de Lekkerste Stamppot met minder Zout willen we het onderwerp onder de aandacht brengen van horecaondernemers en hun koks. En ze enthousiasmeren om mee te doen aan de Nierstichting Restaurant Driedaagse op 12,13 en 14 maart. Ik hoop dat er dit jaar nog meer restaurants mee doen. Vorig jaar was het al een succes; 3500 gasten genoten van een zoutbewust menu bij meer dan 100 restaurants. Onze ambitie is dat er dit jaar meer dan 200 restaurants deelnemen.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Nederlandse economie krimpt historisch met 8,5 procent

Volgens de eerste berekening van het CBS, op basis van nu beschikbare gegevens, is het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van 2020 met 8,5 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Een dergelijke krimp is niet eerder door het CBS gemeten. De daling van het bbp in h...

Opening Utrecht
Liemès Food District zoekt gepassioneerde chefs

Dit najaar opent Liemès Food District haar deuren in het iconische gebouw The Wall in Utrecht. Hier bereiden gepassioneerde chefs van elf verschillende keukens de lekkerste gerechten. Voor dit nieuwe horecaconcept is Liemès op zoek naar ambitieuze chefs met een passie voor goed eten. Z...

Wijn Rotterdam
Net open: wijnbar met meer dan 70 wijnen per glas en tappen doe je zelf

Blijdorp is binnenkort een hotspot rijker. In september opent Walsjérôt haar deuren op het Bentinckplein in Rotterdam. De wijnbar werkt volgens een uniek concept waarbij je je eigen wijn kan tappen. Met de keuze voor een slok, een heel of een half glas van meer dan 70 wijnen kunnen zowe...

Opening Utrecht
Nieuwste horecalocatie van Utrecht geopend

Drukke dagen in de keuken, nieuwe soepproevers en een volgeboekt hotel: de opening van Utrechts eerste soepbar Soep-er, én van de negen sfeervolle kamers van het bovengelegen logement Petit Beijers is een feit. Op zondag 12 juli openden horecaondernemers Janine en Tom hun deuren aan Vismarkt ...

Culinair Wijn
Sterrenrestaurant Da Vinci lanceert eigen wijn van Limburgse wijndomeinen

Sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft een bijzondere Limburgse wijn gelanceerd. De witte wijn is gemaakt van Chardonnay van Wijngaard Kruisboom en van Souvignier Gris van Wijndomein St. Martinus. De ‘Cuvée Da Pé’ is gevinifieerd door Stan Beurskens van St. Martinus...

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: