DeDAKKAS: start crowdfunding groen horecapaviljoen

12 juni 2017 | Thijs Jacobs

Zaterdag 10 juni is de crowdfundingcampagne gestart voor de realisatie van DeDAKKAS; een groen horecapaviljoen op het dak van parkeergarage de Kamp in het centrum van Haarlem.

DeDAKKAS is een project wat niet zonder slag of stoot van de grond is gekomen. Nadat Dennis de Waart begin 2014 op het idee kwam is er inmiddels met de hulp van Jeroen Spek en Victor van Veelen veel werk verzet om deze unieke plek door de regelgeving te loodsen. Met de buurt is op buurtavonden gesproken over de dagelijkse invulling en verschillende podia en culturele instellingen melden zich al om bijzondere en unieke samenwerkingen aan te gaan. De vergunning voor realisatie en exploitatie de komende 10 jaar is rond en alle lichten staan op groen om met de bouw van DeDAKKAS te beginnen.

Samen met banken, brouwers en bouwers wordt er hard gewerkt om het horecapaviljoen de uitstraling te geven die deze locatie verdient. Een unieke, laagdrempelige, stedelijke plek waar je terecht kunt voor lekker en puur eten en drinken en kunt genieten van het fantastische uitzicht over de binnenstad. Naast een horecakas komt er een groot dakterras en een stadspark met een sociale, groene en duurzame invulling.

Eén van de lelijkste gebouwen van Haarlem, en tevens één van de mooiste plekken van Haarlem

Eenmaal op het dak, na een worsteling door meters beton wordt je beloond met het mooiste uitzicht van de stad. Het was vooral dat uitzicht, gecombineerd met de rust van de plek wat Dennis op het idee bracht om er ontspannen en ongedwongen horeca te realiseren. Waar je vooral komt om samen met vrienden even bij te kletsen of heerlijk op een bedje van de zon te genieten. Een beetje de sfeer van een strandtent, maar dan in de binnenstad van Haarlem.

Groene gevel

Inmiddels is de eerste aanzet voor de transformatie van de parkeergarage gerealiseerd. De westgevel is door de gemeente in samenwerking met DeDAKKAS voorzien van groenbakken met klimplanten waardoor deze gevel volgend seizoen een weelderig, groen en kleurrijk beeld geeft. En dat niet alleen, deze gevel verminderd de hittestress in de overwegend versteende binnenstad en neemt fijnstof op en past dus goed in de ambitie van de gemeente om de stad groener te maken. Hoe toepasselijk op een parkeergarage voor auto’s.

Duurzaam ondernemen

DeDAKKAS wil zijn gasten op een relaxte en ongedwongen manier kennis laten maken met innovatieve duurzame ontwikkelingen op het gebied van eten, drinken en urban farming. En daarmee onbewust bewustzijn creëren. Er zal naast het gangbare assortiment ook plaats zijn voor speciale producten als bier gebrouwen van regenwater of restproducten uit de voedselindustrie. Zo zullen ze bij DeDAKKAS afval composteren, een deel van hun energiebehoefte zelf opwekken en zoveel mogelijk biologisch en lokaal producten inkopen. Groen en verticale beplanting zullen een centrale plek krijgen op het dak. Ook zullen er op het dak waar mogelijk eigen ingrediënten worden verbouwd.

DeDAKKAS wil 1 maart 2018 open en vanaf herfst dit jaar aanvangen met de bouw. Steun dit initiatief via www.crowdaboutnow.nl/dedakkas.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitmaken van het derde st ...

Bier Wijn
Alcoholvrije drank verkopen na 20.00 uur, mag dat?

Er mag na 20.00 uur geen alcohol verkocht worden gedurende de periode van de 'gedeeltelijke lockdown' die door het kabinet is ingesteld. Niet door supermarkten, niet door slijters, maar ook niet door horecazaken die bezorgen. In veel supermarkten zijn de gangpaden waar alcohol staat vanaf 20 ...

Bezorgen
Wat kost bezorgen via Thuisbezorgd?

Bezorgen is, nu de horeca gesloten is, de reddingsboei waar veel restaurants zich aan vastklampen. Niet altijd zonder succes, want de Nederlander heeft de weg naar de bezorgsites en -apps goed weten te vinden. In het derde kwartaal heeft Just Eat Takeaway, waar Thuisbezorgd toe behoort, een groei va ...

Food Vega
Vleesconsumptie stijgt in 2019

De vleesconsumptie in Nederland is in 2019 voor het tweede jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de vleesconsumptie van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. “Alles schreeuwt om vermindering van de vleesconsumptie. Klimaat, stikstof, ontbossing, ...

Wet- en regelgeving Vega
IKEA, Unilever en 250.000 burgers tegen ‘vegaburgerverbod’

Vandaag stemt het Europees parlement over het ‘vegaburgerverbod’. Een petitie tegen het verbod, op initiatief van ProVeg, werd ruim 250.000 keer ondertekend. Daarnaast spraken tal van Europese milieu-organisaties, consumentenorganisaties én voedselgiganten als Unilever en IKEA zic ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: