DeDAKKAS: start crowdfunding groen horecapaviljoen

12 juni 2017 | Thijs Jacobs

Zaterdag 10 juni is de crowdfundingcampagne gestart voor de realisatie van DeDAKKAS; een groen horecapaviljoen op het dak van parkeergarage de Kamp in het centrum van Haarlem.

DeDAKKAS is een project wat niet zonder slag of stoot van de grond is gekomen. Nadat Dennis de Waart begin 2014 op het idee kwam is er inmiddels met de hulp van Jeroen Spek en Victor van Veelen veel werk verzet om deze unieke plek door de regelgeving te loodsen. Met de buurt is op buurtavonden gesproken over de dagelijkse invulling en verschillende podia en culturele instellingen melden zich al om bijzondere en unieke samenwerkingen aan te gaan. De vergunning voor realisatie en exploitatie de komende 10 jaar is rond en alle lichten staan op groen om met de bouw van DeDAKKAS te beginnen.

Samen met banken, brouwers en bouwers wordt er hard gewerkt om het horecapaviljoen de uitstraling te geven die deze locatie verdient. Een unieke, laagdrempelige, stedelijke plek waar je terecht kunt voor lekker en puur eten en drinken en kunt genieten van het fantastische uitzicht over de binnenstad. Naast een horecakas komt er een groot dakterras en een stadspark met een sociale, groene en duurzame invulling.

Eén van de lelijkste gebouwen van Haarlem, en tevens één van de mooiste plekken van Haarlem

Eenmaal op het dak, na een worsteling door meters beton wordt je beloond met het mooiste uitzicht van de stad. Het was vooral dat uitzicht, gecombineerd met de rust van de plek wat Dennis op het idee bracht om er ontspannen en ongedwongen horeca te realiseren. Waar je vooral komt om samen met vrienden even bij te kletsen of heerlijk op een bedje van de zon te genieten. Een beetje de sfeer van een strandtent, maar dan in de binnenstad van Haarlem.

Groene gevel

Inmiddels is de eerste aanzet voor de transformatie van de parkeergarage gerealiseerd. De westgevel is door de gemeente in samenwerking met DeDAKKAS voorzien van groenbakken met klimplanten waardoor deze gevel volgend seizoen een weelderig, groen en kleurrijk beeld geeft. En dat niet alleen, deze gevel verminderd de hittestress in de overwegend versteende binnenstad en neemt fijnstof op en past dus goed in de ambitie van de gemeente om de stad groener te maken. Hoe toepasselijk op een parkeergarage voor auto’s.

Duurzaam ondernemen

DeDAKKAS wil zijn gasten op een relaxte en ongedwongen manier kennis laten maken met innovatieve duurzame ontwikkelingen op het gebied van eten, drinken en urban farming. En daarmee onbewust bewustzijn creëren. Er zal naast het gangbare assortiment ook plaats zijn voor speciale producten als bier gebrouwen van regenwater of restproducten uit de voedselindustrie. Zo zullen ze bij DeDAKKAS afval composteren, een deel van hun energiebehoefte zelf opwekken en zoveel mogelijk biologisch en lokaal producten inkopen. Groen en verticale beplanting zullen een centrale plek krijgen op het dak. Ook zullen er op het dak waar mogelijk eigen ingrediënten worden verbouwd.

DeDAKKAS wil 1 maart 2018 open en vanaf herfst dit jaar aanvangen met de bouw. Steun dit initiatief via www.crowdaboutnow.nl/dedakkas.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Nederlandse economie krimpt historisch met 8,5 procent

Volgens de eerste berekening van het CBS, op basis van nu beschikbare gegevens, is het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van 2020 met 8,5 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Een dergelijke krimp is niet eerder door het CBS gemeten. De daling van het bbp in h...

Opening Utrecht
Liemès Food District zoekt gepassioneerde chefs

Dit najaar opent Liemès Food District haar deuren in het iconische gebouw The Wall in Utrecht. Hier bereiden gepassioneerde chefs van elf verschillende keukens de lekkerste gerechten. Voor dit nieuwe horecaconcept is Liemès op zoek naar ambitieuze chefs met een passie voor goed eten. Z...

Wijn Rotterdam
Net open: wijnbar met meer dan 70 wijnen per glas en tappen doe je zelf

Blijdorp is binnenkort een hotspot rijker. In september opent Walsjérôt haar deuren op het Bentinckplein in Rotterdam. De wijnbar werkt volgens een uniek concept waarbij je je eigen wijn kan tappen. Met de keuze voor een slok, een heel of een half glas van meer dan 70 wijnen kunnen zowe...

Opening Utrecht
Nieuwste horecalocatie van Utrecht geopend

Drukke dagen in de keuken, nieuwe soepproevers en een volgeboekt hotel: de opening van Utrechts eerste soepbar Soep-er, én van de negen sfeervolle kamers van het bovengelegen logement Petit Beijers is een feit. Op zondag 12 juli openden horecaondernemers Janine en Tom hun deuren aan Vismarkt ...

Culinair Wijn
Sterrenrestaurant Da Vinci lanceert eigen wijn van Limburgse wijndomeinen

Sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft een bijzondere Limburgse wijn gelanceerd. De witte wijn is gemaakt van Chardonnay van Wijngaard Kruisboom en van Souvignier Gris van Wijndomein St. Martinus. De ‘Cuvée Da Pé’ is gevinifieerd door Stan Beurskens van St. Martinus...

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: