Euro-Toques Nederland: "De rek is eruit"

Auteur: Redactie
Euro-Toques Nederland: "De rek is eruit"

De grens is bereikt voor restaurants aangesloten bij Euro-Toques Nederland, een restaurantorganisatie die inzet op koken met duurzame, streek- en seizoensgebonden producten. De organisatie heeft een open brief gestuurd aan Den Haag als reactie op de nieuwste maatregelen die vrijdag werden afgekondigd in de strijd tegen het coronavirus.

De voorzitter van het bestuur, Yolande Vesters, laat weten dat de gezondheid van hun gasten hen, vanzelfsprekend, zeer aan het hart gaat. Juist om die reden hebben de restaurants zich het afgelopen jaar steeds aan alle opgelegde maatregelen gehouden: restaurants gesloten, restaurants open met beperkte zitplaatsen, restaurants open met uiterste sluitingstijd , anderhalve meter afstand etc. "Toch blijven wij steeds de hardste klappen ontvangen," stelt Vesters, "terwijl de besmettingen slechts voor een zeer klein deel terug te voeren zijn op de horeca, zeker niet ons type restaurants."

Daarom geven de aangesloten restaurants nu aan dat de grens is bereikt. "De rek is eruit!" Ze hadden verwacht om na de maatregelen van begin november, zoals het laten zien van de Coronacheck App en de terugkeer van de anderhalvemeterregel, de opgelopen schade een klein beetje goed te kunnen maken in deze - met het oog op de aankomende feestdagen - voor de horeca gunstige maanden. "Ook dat wordt ons nu afgepakt door de huidige maatregel."

"De regering heeft het over een 'milde lockdown', echter is deze maatregel voor onze gastronomische restaurants desastreus. Want, laten we eerlijk zijn, wie gaan er dineren vanaf 16.00 uur in plaats van 19.00 uur?"  "Wat wordt er nu met deze maatregel behaald?", vraagt het bestuur van Euro-Toques Nederland zich verbaasd af. "Indien er toch wordt gedineerd, wat maakt een verschuiving van het tijdstip dan uit voor de besmettingscijfers?"

Daarnaast stipt de organisatie aan dat de aangesloten gastronomische restaurants over het algemeen bezocht worden door volwassenen in alle leeftijdscategorieën, terwijl het overgrote deel van de besmettingen in de leeftijdscategorie van 10-14 jaar ligt. "Deze jeugd bezoekt over het algemeen geen fine dining restaurants."

Euro-Toques Nederland en de aangesloten restaurants ontkennen niet dat er gerichte maatregelen nodig zijn om het virus terug te dringen, maar zijn van mening dat dit niet bereikt zal worden door vervroegde sluiting. "Wat wel bereikt wordt, is dat wij voor een vijfde maal sterk financieel getroffen worden door de afname van omzet in aanloop naar de feestdagen."

"Wat wij vragen: aanpassing van de maatregelen naar tenminste een verruiming van de openingstijden en een volledige financiële compensatie van de gemiste omzet," aldus de wensen van Euro-Toques Nederland en de aangesloten restaurants. 

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws