De MICHELIN gids Frankrijk 2018: 621 restaurants onderscheiden

6 februari 2018 | Thijs Jacobs

Michelin onthult de nieuwe editie van de MICHELIN gids Frankrijk, met een selectie van 621 sterrenrestaurants, waarvan er 57 nieuw zijn. Vlakbij het circuit van Castellet, midden in de Provence, ligt Restaurant Christophe Bacquié dat in de nieuwe MICHELIN gids drie sterren krijgt. In dit restaurant, gevestigd in Hotel du Castellet, serveert chef-kok Christophe BACQUIE, Meilleur Ouvrier de France 2014, verbazingwekkende gerechten met zijn moderne aioli, groenten van de lokale markt, en inktvis uit de Middellandse zee.

“Hij brengt een ware ode aan de producten uit deze streek. Christophe BACQUIE biedt een hoogstaande keuken vol emoties. Elk gerecht zorgt voor een bijzondere herinnering die getuigt van zijn creatieve talent, zijn perfecte technische vaardigheden en volwassenheid”, aldus Michael ELLIS, Internationaal Directeur van de MICHELIN gidsen.

Lokale natuur

La Maison des Bois - Marc Veyrat in Manigod, in de Haute-Savoie, is in de MICHELIN gids eveneens onderscheiden met drie sterren. In dit op 1.650 meter hoogte gelegen chalet, heeft chef-kok Marc VEYRAT een bijna zelfvoorzienende plek gecreëerd door gebruik te maken van de lokale natuur om die uit te vergroten. “Als gepassioneerd botanist, weet Marc VEYRAT de door hemzelf in het wild geplukte kruiden en bloemen uit de Savoie te vervolmaken. Met zijn creativiteit, authenticiteit en raffinement bezorgt hij klanten een onvergetelijke ervaring” aldus Michael ELLIS.

De selectie voor 2018 omvat ook vijf nieuwe restaurants met twee steren: Au 14 Février in Saint-Amour, een door de chef?kok Masafumi HAMANO gerund restaurant dat de Franse smaken met de Japanse combineert; L’Hostellerie Jérôme in La Turbie waar chef-kok Bruno CIRINO en zijn echtgenote, beiden liefhebbers van mooie producten, een smaakvolle zuidelijke keuken met veel karakter aanbieden; L’Auberge du Père Bise in Talloires, aan het meer van Annecy, wat echt een instituut van het Franse gastronomische erfgoed is en waar chef-kok Jean SULPICE met zijn eerlijke en inventieve keuken de rijkdom van de Savoie laat zien. Dit jaar waren er ook twee sterren voor restaurant Takao Takano in Lyon, dat de naam draagt van zijn chef-kok en zich onderscheidt met subtiele composities die zijn gemaakt met absoluut respect voor de smaken; en voor Flaveur in Nice waar de broers Gaël en Mickaël TOURTEAUX hun talenten hebben gebundeld voor een keuken die zorgvuldig gekozen ingrediënten met verschillende texturen en verfijnde bereidingen combineert.

Eerste ster

De Familie van de MICHELIN sterren is verder uitgebreid met 50 restaurants die hun eerste ster behaalden. Het zijn restaurants die worden gedreven door talent, ambitie en passie van de chef-koks en hun teams. Elke dag opnieuw zien ze mogelijkheden om hun klanten gastronomische uitmuntendheid te bieden. Tot deze talenten behoren onder andere Anthony LUMET met zijn restaurant Le Pousse Pied in La Tranche-sur-Mer, en Guillaume MOMBROISSE die chef-kok en eigenaar is van SEPT in Toulouse. Zij zijn, met hun 27 jaar, de twee jongste chef-koks die in deze nieuwe selectie een eerste ster kregen voor hun restaurant.

Parijs

De selectie van de MICHELIN gids 2018 laat ook zien hoe aantrekkelijk Parijs is voor chef-koks die uit alle uithoeken van de wereld komen. Ze openden hun eigen restaurant in de Franse hoofdstad. Voorbeelden zijn Pertinence waar Ryunosuke NAITO en zijn echtgenote Kwen LIEW, met gebruik van Japanse technieken, een Franse keuken serveren ; MONTEE, het restaurant van Takayuki NAMEURA die voorheen kookte in Kobé (Japan); Alan Geaam waar de autodidact Alan GEAAM zijn gerechten een vleugje meegeeft van zijn geboorteland Libanon; Copenhague, het gastronomische Deense restaurant van chef-kok Andreas MOLLER, gevestigd aan de Champs Elysées op de eerste etage van het Maison du Danemark; Mavrommatis, midden in het 5e arrondissement, waar Andréas MAVROMMATIS een heerlijke Grieks-mediterrane keuken verzorgt; en Comice dat werd bedacht door de Canadese chef-kok Noam GEDALOF en zijn compagnon Etheliya HANANOVA die de leiding over de zaal heeft en sommelier is.

Redelijkere prijzen

Terwijl ze door het hele land reisden, zagen de inspecteurs dat chef-koks en hun teams steeds meer focussen op een kwaliteitskeuken voor nog redelijkere prijzen. Ze hebben korte menukaarten en gebruiken ingrediënten van lokale producenten. Dat geldt voor verschillende nieuwe sterrenrestaurants, zoals L’Auberge de la Tour in Marcoles, in Cantal, waar Renaud DARMANIN een gastronomisch menu voor € 22 aanbiedt; Le Marcq, in Marcq-en-Baroeul, vlakbij Lille, waar Abdelker BELFATMI een menu voor € 38 serveert; Intuition in Saint Lô; en voor La Merise in Laubach in de Elzas.

Corsica

Tot slot waren er dit jaar twee nieuwe sterren op Corsica: U Santa Marina in Porto-Vecchio, waar men kan genieten van een heerlijke Mediterrane keuken, en La Table de la Ferme in Sartene, in het Domaine de Murtoli.

De MICHELIN gids Frankrijk 2018 is te koop vanaf vrijdag 9 februari 2018 voor de prijs van € 25,50 in België en Nederland en € 24,78 in Luxemburg. De selectie bekijken en restaurants boeken, kan ook via internet en mobiele apparatuur, of via de website www.restaurant.michelin.fr.

De nieuwe selectie omvat 4.300 hotels en gastenkamers, en 2.800 restaurants waaronder:

621 sterrenrestaurants, namelijk
28 restaurants met drie sterren, waarvan er 2 nieuw zijn
85 restaurants met twee sterren, waarvan er 5 nieuw zijn
508 restaurants met één ster, waarvan er 50 nieuw zijn
644 Bib Gourmand restaurants
Meer dan 3.000 restaurants die zijn onderscheiden met een MICHELIN bord

N.B.: Restaurant Le Bateau Ivre, in Bourget-du-Lac in de Savoie, dat werd geselecteerd voor de MICHELIN gids Frankrijk 2018, sluit binnenkort.

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel Gastronomie
Vital Awick nieuwe chef van Harry’s Maastricht

Vital Awick heeft de afgelopen jaren gewerkt in diverse gerenommeerde zaken, zoals de Leuf in Ubachsberg, Rijks in Amsterdam en momenteel tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze waar hij werkt als keukenchef bij Jan Sobecki. Hij gaat zich onder Executive Chef Frank van Thiel volledig focussen op het ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is vandaag van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Achtergronden Gastronomie
Restaurant Bloei opent dit voorjaar

Restaurant Bloei opent dit voorjaar de deuren in een 155 jaar oud rijksmonument in Nieuwersluis-Breukelen. In de charmante villa aan de rivier de Vecht voorziet het restaurant haar gasten van verrassende gerechten die worden gekenmerkt door stijlvolle eenvoud, elegantie en pure smaken. Bij Bloei ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: