De meest geteelde zomergroenten in Nederland

13 juli 2016 | Thijs Jacobs

Welke zomergroenten zet jij op de kaart? Het CBS biedt uitkomst, want het instituut becijferde wat de meest geproduceerde zomergroenten zijn binnen Nederland. Lokale groenten doen het goed op de kaart, want de ecologische footprint is kleiner en ze zijn lekker vers.

In 2015 is bijna 2 200 miljoen kg zomergroenten geproduceerd, 29 procent meer dan in 2000. Het hiervoor benodigde landbouwareaal nam af met 13 procent. Tomaten blijven de meest geproduceerde zomergroente, de productie van aardbeien onder glas nam in deze periode het sterkst toe. Dit meldt CBS.

De productie van zomergroenten steeg tussen 2000 en 2015 met 496 miljoen kg(29 procent). Deze productiegroei is grotendeels toe te schrijven aan de toename van teelt onder glas. In de jaren 2000-2015 steeg het aandeel onder glas geproduceerde zomergroenten met 4 procent. Inmiddels komt 78 procent van de zomergroenten uit kassen. De opbrengst per hectare van deze groenten is gemiddeld 16 keer zo hoog als van zomergroenten van de open grond. 
Het areaal zomergroenten daalde in deze periode met bijna 3,4 duizend hectare tot22 duizend hectare, een afname van 13 procent.

Veel meer aardbeien

In 2015 is 28,6 duizend ton aardbeien onder glas en tunnels geproduceerd, 90 procentmeer dan in 2000. In de open grond is in 2015 29 duizend ton aardbeien geproduceerd, de helft meer dan in 2000. De productie van doperwten daalde sinds het begin van deze eeuw met meer dan de helft, terwijl ook ruim 30 procent minder radijs en sperziebonen is verbouwd. 

Areaal courgettes verdubbeld

Het areaal courgettes nam tussen 2000 en 2015 het meest toe, met meer dan 100 procent, het areaal aardbeien onder glas en tunnels steeg met 71 procent. Op plaats drie is de rode biet te vinden met een areaal toename van 88 procent. De oppervlakte sperziebonen daalde met 42 procent, gevolgd door doperwten (40 procent) en radijs (39 procent).

Tomaat: meeste kilo’s

In 2015 is bijna 900 miljoen kg tomaten geproduceerd, 41 procent van alle geproduceerde zomergroenten. De tomatenproductie steeg tussen 2000 en 2015 met 71 procent. 
Op een doorsnee dag worden 62 vrachtauto’s met 40 ton tomaten geladen op Nederlandse tuinbouwbedrijven, met name in het Westland en Noord-Limburg. Van de 10 vrachtauto’srijden er 9 door naar het buitenland. De Nederlandse tomatenexport vertegenwoordigt een waarde van 1,5 miljard euro.

Doperwten: grootste areaal

Met 3,5 duizend hectare namen doperwten het grootste deel van het areaal zomergroenten in beslag (16 procent), gevolgd door sperziebonen met 3 duizend hectare en bos- en waspeen met 2,7 duizend hectare. De tomaat is met 1,8 duizend hectare goed voor het grootste areaal zomergroenten in kassen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitmaken van het derde st ...

Bier Wijn
Alcoholvrije drank verkopen na 20.00 uur, mag dat?

Er mag na 20.00 uur geen alcohol verkocht worden gedurende de periode van de 'gedeeltelijke lockdown' die door het kabinet is ingesteld. Niet door supermarkten, niet door slijters, maar ook niet door horecazaken die bezorgen. In veel supermarkten zijn de gangpaden waar alcohol staat vanaf 20 ...

Bezorgen
Wat kost bezorgen via Thuisbezorgd?

Bezorgen is, nu de horeca gesloten is, de reddingsboei waar veel restaurants zich aan vastklampen. Niet altijd zonder succes, want de Nederlander heeft de weg naar de bezorgsites en -apps goed weten te vinden. In het derde kwartaal heeft Just Eat Takeaway, waar Thuisbezorgd toe behoort, een groei va ...

Food Vega
Vleesconsumptie stijgt in 2019

De vleesconsumptie in Nederland is in 2019 voor het tweede jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de vleesconsumptie van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. “Alles schreeuwt om vermindering van de vleesconsumptie. Klimaat, stikstof, ontbossing, ...

Wet- en regelgeving Vega
IKEA, Unilever en 250.000 burgers tegen ‘vegaburgerverbod’

Vandaag stemt het Europees parlement over het ‘vegaburgerverbod’. Een petitie tegen het verbod, op initiatief van ProVeg, werd ruim 250.000 keer ondertekend. Daarnaast spraken tal van Europese milieu-organisaties, consumentenorganisaties én voedselgiganten als Unilever en IKEA zic ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: