De meest geteelde zomergroenten in Nederland

13 juli 2016 | Thijs Jacobs

Welke zomergroenten zet jij op de kaart? Het CBS biedt uitkomst, want het instituut becijferde wat de meest geproduceerde zomergroenten zijn binnen Nederland. Lokale groenten doen het goed op de kaart, want de ecologische footprint is kleiner en ze zijn lekker vers.

In 2015 is bijna 2 200 miljoen kg zomergroenten geproduceerd, 29 procent meer dan in 2000. Het hiervoor benodigde landbouwareaal nam af met 13 procent. Tomaten blijven de meest geproduceerde zomergroente, de productie van aardbeien onder glas nam in deze periode het sterkst toe. Dit meldt CBS.

De productie van zomergroenten steeg tussen 2000 en 2015 met 496 miljoen kg(29 procent). Deze productiegroei is grotendeels toe te schrijven aan de toename van teelt onder glas. In de jaren 2000-2015 steeg het aandeel onder glas geproduceerde zomergroenten met 4 procent. Inmiddels komt 78 procent van de zomergroenten uit kassen. De opbrengst per hectare van deze groenten is gemiddeld 16 keer zo hoog als van zomergroenten van de open grond. 
Het areaal zomergroenten daalde in deze periode met bijna 3,4 duizend hectare tot22 duizend hectare, een afname van 13 procent.

Veel meer aardbeien

In 2015 is 28,6 duizend ton aardbeien onder glas en tunnels geproduceerd, 90 procentmeer dan in 2000. In de open grond is in 2015 29 duizend ton aardbeien geproduceerd, de helft meer dan in 2000. De productie van doperwten daalde sinds het begin van deze eeuw met meer dan de helft, terwijl ook ruim 30 procent minder radijs en sperziebonen is verbouwd. 

Areaal courgettes verdubbeld

Het areaal courgettes nam tussen 2000 en 2015 het meest toe, met meer dan 100 procent, het areaal aardbeien onder glas en tunnels steeg met 71 procent. Op plaats drie is de rode biet te vinden met een areaal toename van 88 procent. De oppervlakte sperziebonen daalde met 42 procent, gevolgd door doperwten (40 procent) en radijs (39 procent).

Tomaat: meeste kilo’s

In 2015 is bijna 900 miljoen kg tomaten geproduceerd, 41 procent van alle geproduceerde zomergroenten. De tomatenproductie steeg tussen 2000 en 2015 met 71 procent. 
Op een doorsnee dag worden 62 vrachtauto’s met 40 ton tomaten geladen op Nederlandse tuinbouwbedrijven, met name in het Westland en Noord-Limburg. Van de 10 vrachtauto’srijden er 9 door naar het buitenland. De Nederlandse tomatenexport vertegenwoordigt een waarde van 1,5 miljard euro.

Doperwten: grootste areaal

Met 3,5 duizend hectare namen doperwten het grootste deel van het areaal zomergroenten in beslag (16 procent), gevolgd door sperziebonen met 3 duizend hectare en bos- en waspeen met 2,7 duizend hectare. De tomaat is met 1,8 duizend hectare goed voor het grootste areaal zomergroenten in kassen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: Hoofd omhoog

We zijn twee weken verder. Twee weken geleden begonnen we met het voorbereiden van afhaalmaaltijden. Op mijn telefoon verschijnt een bericht van de moeder van mijn kinderen. ‘Hoop dat het met je gaat’… Het grijpt mij aan en door mijn hoofd flits alles door mij heen. Tja.. Hoe g...

Help de Horeca: eerste miljoen is binnen

Sinds de start van Help de Horeca twee weken geleden zijn inmiddels ruim 20.000 waardebonnen ter waarde van maar liefst 1 miljoen euro aangeschaft door horecaliefhebbers in heel Nederland. Met dit bijzondere initiatief ondersteunt Koninklijke Horeca Nederland samen met horecapartners de Nederlandse ...

Columns Coronacrisis
Column Sico de Moel: Contact

Het klinkt misschien stom, maar ik had het echt even gemist: het contact met mijn gasten. Het deed me dan ook goed om een aantal vaste gasten weer even te kunnen zien. Vorige week zijn we begonnen met menu's voor thuis. We bezorgen in heel A...

Coronacrisis
Inschrijftermijn Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2020 verlengd

De inschrijftermijn voor de 19e editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs voor de beste jonge gastvrouw of gastheer van Nederland is verlengd als gevolg van de corona-crisis. Kandidaten tussen de 20 en 26 jaar kunnen nu nog tot en met 30 juni 2020 inschrijven. De uitreiking van de National...

Bezorgen Coronacrisis
Deliveroo betaalt restaurants dagelijks

Deliveroo betaalt vanaf vandaag haar restaurants dagelijks. Op deze manier kunnen restaurants het geld dat ze verdiend hebben via de leveringen van maaltijden al binnen één dag op hun rekening krijgen. Door middel van dagelijkse betalingen biedt Deliveroo extra onderst...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, dagboek in crisistijd: Pasen en inspiratie

De rust is wat wedergekeerd. Alles went, en ook onze nieuwe status als afhaalrestaurant in deze tijden went. Daar moesten we wel elke dag aan sleutelen en schaven. Nu we één gerecht per dag hebben zit er een beter ritme en een betere flow in de dagen. Heerlijk! Als je iets nieuws do...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: