'De macht van brouwers is te groot'

2 november 2011 |
'De macht van brouwers is te groot'

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft de bevindingen bekend gemaakt van een onderzoek naar het rendement in de cafébranche. Een van de harde conclusies: De macht van de brouwer is te groot. Uit het onderzoek blijkt
onder meer dat 75 procent van alle cafés gebonden is aan een brouwer en dat de mate van gebondenheid negatief van invloed is op de nettowinst. Hoe meer gebonden, hoe minder er aan de strijkstok voor de ondernemer blijft hangen.

Binding met brouwer
Het onderzoek onder meer dan 2.100 ondernemers levert opmerkelijke conclusies op. Uit het rapport "Rendement en Relatie" blijkt dat een groot aantal drankverstrekkende bedrijven gebonden is aan brouwerijen; 75% van de cafés is gebonden aan een bierbrouwer, één op de zes panden is eigendom van de brouwers en 11% van de horecabedrijven heeft een geldlening of borgstelling van de brouwers.

Grote binding, lage nettowinst
Hoe groter de binding met de brouwer, hoe minder de nettowinst. (Pand)gebonden ondernemers betalen de hoofdprijs volgens het onderzoek. Zij profiteren niet van lagere hectoliterkortingen terwijl er wel een afnameverplichting is. Daarnaast geeft het rapport aan hoe groter de binding met de brouwer, hoe ongelukkiger de ondernemer zich voelt. De bierinkoopprijs voor ondernemers is tot twee keer hoger dan de verkoopprijs voor consumenten in de supermarkt.

Buitengewoon statische markt
"Er is geen concurrentie op de markt, de consument wordt er niet beter van en deze markt is buitengewoon statisch", aldus KHN-roerganger Lodewijk van der Grinten. "Met dit rapport in de hand zal KHN in overleg treden met de brouwerijen, de (Europese)politiek en de NMa om onder andere een lobby te starten om de Europese vrijstelling voor pandbinding buiten toepassing te verklaren.

Wens: transparante markt
Doel van KHN is dat er een transparante en concurrerende markt ontstaat, waarbinnen de brouwer zich hoofdzakelijk richt op het produceren en leveren van bier, waarbij alle partijen duurzaam maatschappelijk ondernemen en tegelijk een redelijk rendement kunnen behalen.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel Gastronomie
Vital Awick nieuwe chef van Harry’s Maastricht

Vital Awick heeft de afgelopen jaren gewerkt in diverse gerenommeerde zaken, zoals de Leuf in Ubachsberg, Rijks in Amsterdam en momenteel tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze waar hij werkt als keukenchef bij Jan Sobecki. Hij gaat zich onder Executive Chef Frank van Thiel volledig focussen op het ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is vandaag van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Achtergronden Gastronomie
Restaurant Bloei opent dit voorjaar

Restaurant Bloei opent dit voorjaar de deuren in een 155 jaar oud rijksmonument in Nieuwersluis-Breukelen. In de charmante villa aan de rivier de Vecht voorziet het restaurant haar gasten van verrassende gerechten die worden gekenmerkt door stijlvolle eenvoud, elegantie en pure smaken. Bij Bloei ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: