De Librije Beste Restaurant van Nederland

27 januari 2015 |
De Librije Beste Restaurant van Nederland<

De winnaars van de eerste editie Restaurant Awards 2015 zijn zojuist bekend gemaakt. In elf uiteenlopende categorieën hebben de vijfhonderd beste chefs
van Nederland een stem mogen uitbrengen op hun favoriete restaurants. De Librije* (Zwolle) heeft twee awards verdiend en is hiermee betiteld tot “Het Beste Restaurant van Nederland” en het “Het Beste Biologische Restaurant van Nederland”. Alhoewel het gros van de winnaars onder restaurants met een Michelinster is gevallen, is het opvallend dat vakbroeders ook niet-sterrenrestaurants als favoriet bestempelen.

Verborgen parels
Als enige niet-ster onder de genomineerden, is C.E.O. Baas van het Vlees een opvallende winnaar in de categorie “Beste Vlees Restaurant”. Met de klassiekers côte de boeuf, entrecote en ossenhaas gaat deze Rotterdamse ‘vleeskantine’ terug naar de eenvoud, maar dan op het hoogste niveau en met de beste ingrediënten. Ook restaurant Mario Uva (Wijdewormer), weet zonder Michelinster menig collega-chef het water in de mond doen lopen. Het “Beste Italiaanse Restaurant” krijgt waardering voor haar klassieke familie recepten en vers geïmporteerde Italiaanse producten.

Erkenning van collega’s
De prestigieuze vakprijs betekent veel voor de restaurants. Librije’s Zusje* (Amsterdam) heeft de award voor “Beste Nieuwkomer” mogen ontvangen. Topchef Sidney Schutte vertelt: “Deze erkenning – en wel van collega’s – is veel waard”. Omdat ook awards voor categorieën als “Beste Romantische Restaurant” (Chateau Neercanne*, Maastricht), “Beste Groente Restaurant” (Niven*, Rijswijk), “Beste prijs/kwaliteit restaurant” (Restaurant Amarone*, Rotterdam) en “Beste Aziatische Restaurant” (Han Ting Cuisine*, Den Haag) worden uitgereikt, krijgen restaurants die normaal gesproken niet zo in de schijnwerpers staan ook hoogstaande waardering. Harrie Baas (Restaurant Amarone) stelt: “Dít is wat wij belangrijk vinden. Eindelijk erkenning”.

Vis & Wijn in Zeeland
Zeeland is goed vertegenwoordigd in de eerste editie van de Restaurant Awards en ontpopt zich hiermee tot groeiende culinaire provincie. De twee Zeeuwse restaurants De Kromme Watergang* (Hoofdplaat) en Interscaldis* (Kruiningen) hebben respectievelijk de awards voor het “Beste Vis Restaurant” en het “Beste Wijnrestaurant” gewonnen. Sterrenchef Edwin Vinke van De Kromme Watergang staat erom bekend graag te bereiden met zeewater en verse Zeeuwse producten. De sommelier van het team Inter Scaldes werd vorig jaar door GaultMillau uitgeroepen tot grootste talent.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Economie
"Horeca 22.00 uur dicht, maximale groepsgrootte naar 30"

Tijdens de persconferentie van vanavond zal premier Mark Rutte bekendmaken dat de horeca iedere dag verplicht om 22.00 uur de deuren zal moeten sluiten. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. D...

Culinair Nice 'n Easy
''Natuurlijk kopen we weleens voorgesneden uitjes in''

Of je convenience- of gemaksproducten gebruikt in de keuken is vaak afhankelijk van het type restaurant waarin je werkt en welke volumes je draait. We benaderden verschillende chefs die in uiteenlopende restaurants werken en zij vertellen je meer over hoe zij werken. Peter Postma is chef-kok en m...

Awards Vega
Restaurant Veggies On Fire wint duurzaamheidsprijs voor de horeca

Veggies On Fire, Vegan Restaurant Den Haag wint voor de tweede maal op rij de duurzaamheidsprijs voor de horeca van Nederland en België. Op dinsdag 22 september werden in Ahoy, tijdens de zwaar versoberde editie van Gastvrij Rotterdam, maar toch geheel in stijl, de Gaia Green Awards 2020 uitger...

Culinair Internationaal Bocuse d'Or
17 deelnemers aan de Europese finale Bocuse d'Or Europe

Van 15 tot 16 oktober nemen 17 Europese landen deel aan Bocuse d'Or Europe in Tallinn, Estland om zich te kwalificeren voor de grote wereldfinale die plaatsvindt op 1 en 2 juni 2021 in Lyon (Frankrijk). Aanvankelijk hadden 24 landen zich aangemeld. Na de eerste selectie bleven er 20 over, er ...

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: