De Librije Beste Restaurant van Nederland

27 januari 2015 |
De Librije Beste Restaurant van Nederland<

De winnaars van de eerste editie Restaurant Awards 2015 zijn zojuist bekend gemaakt. In elf uiteenlopende categorieën hebben de vijfhonderd beste chefs
van Nederland een stem mogen uitbrengen op hun favoriete restaurants. De Librije* (Zwolle) heeft twee awards verdiend en is hiermee betiteld tot “Het Beste Restaurant van Nederland” en het “Het Beste Biologische Restaurant van Nederland”. Alhoewel het gros van de winnaars onder restaurants met een Michelinster is gevallen, is het opvallend dat vakbroeders ook niet-sterrenrestaurants als favoriet bestempelen.

Verborgen parels
Als enige niet-ster onder de genomineerden, is C.E.O. Baas van het Vlees een opvallende winnaar in de categorie “Beste Vlees Restaurant”. Met de klassiekers côte de boeuf, entrecote en ossenhaas gaat deze Rotterdamse ‘vleeskantine’ terug naar de eenvoud, maar dan op het hoogste niveau en met de beste ingrediënten. Ook restaurant Mario Uva (Wijdewormer), weet zonder Michelinster menig collega-chef het water in de mond doen lopen. Het “Beste Italiaanse Restaurant” krijgt waardering voor haar klassieke familie recepten en vers geïmporteerde Italiaanse producten.

Erkenning van collega’s
De prestigieuze vakprijs betekent veel voor de restaurants. Librije’s Zusje* (Amsterdam) heeft de award voor “Beste Nieuwkomer” mogen ontvangen. Topchef Sidney Schutte vertelt: “Deze erkenning – en wel van collega’s – is veel waard”. Omdat ook awards voor categorieën als “Beste Romantische Restaurant” (Chateau Neercanne*, Maastricht), “Beste Groente Restaurant” (Niven*, Rijswijk), “Beste prijs/kwaliteit restaurant” (Restaurant Amarone*, Rotterdam) en “Beste Aziatische Restaurant” (Han Ting Cuisine*, Den Haag) worden uitgereikt, krijgen restaurants die normaal gesproken niet zo in de schijnwerpers staan ook hoogstaande waardering. Harrie Baas (Restaurant Amarone) stelt: “Dít is wat wij belangrijk vinden. Eindelijk erkenning”.

Vis & Wijn in Zeeland
Zeeland is goed vertegenwoordigd in de eerste editie van de Restaurant Awards en ontpopt zich hiermee tot groeiende culinaire provincie. De twee Zeeuwse restaurants De Kromme Watergang* (Hoofdplaat) en Interscaldis* (Kruiningen) hebben respectievelijk de awards voor het “Beste Vis Restaurant” en het “Beste Wijnrestaurant” gewonnen. Sterrenchef Edwin Vinke van De Kromme Watergang staat erom bekend graag te bereiden met zeewater en verse Zeeuwse producten. De sommelier van het team Inter Scaldes werd vorig jaar door GaultMillau uitgeroepen tot grootste talent.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Culinair
Inauguratie Gastrobar 6 in Den Bosch

De legendarische Brabantse gastvrijheid spatte eraf bij de inauguratie van Gastrobar 6 in Den Bosch op 10 oktober. Beide eigenaren met een serieuze gastronomische curriculum, Freek Broeders en Geert Toebast haalden alles uit de kast om het de vele genodigden naar de zin te maken. Ted Janssen, voo...

Columns
Fooi: geen verplichting, wel een blijk van waardering

In Nederland is fooi geen verplichting. In ons land heeft het horecapersoneel immers ‘gewoon’ een salaris, maar de fooi is daarop natuurlijk wel een welkome aanvulling. Voor de horecagast is het vaak moeilijk te bepalen wat een gangbare fooi is. In de basis is een fooi van vijf tot tien ...

Snacks Fastservice
Fritesvakantie: gratis frites voor de kleintjes

Van zaterdag 19 oktober tot met zondag 27 oktober 2019 organiseren de twee vestigingen van Par Hasard in Amsterdam de Fritesvakantie. Tijdens de herfstvakantie trakteert Par Hasard op gratis frites voor de kinderen bij de lunch van de volwassenen. Uiteraard zijn er tevens menu’s voor de kleint...

Achtergronden Internationaal
Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelij...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: