Daar komt de mosselman!

8 september 2010 |
Daar komt de mosselman!

Deze week is het Nationale Mosselweek. De mosselsector wil Nederland massaal laten kennismaken met deze zilte lekkernij. Een van de 80 mosselkotters van Nederland - de BRU19 van Leen de Keijser uit het Zeeuwse Bruinisse – maakte op weg van de Waddenzee naar Zeeland enkele stops in Nederland, waaronder in Enkhuizen en Amsterdam. Veel geïnteresseerden kwamen aan boord om mosselen te proeven en te leren over het product mosselen en het kweken van mosselen.

Groeiend optimisme
Na jaren van onzekerheid kan de mosselsector weer vooruit kijken. Dankzij de nieuwe methode voor het vangen van mosselzaad, via de zogenaamde mosselzaadinvanginstallaties, hebben natuurorganisaties, overheid en mosselsector elkaar gevonden. De mosselsector heeft nu weer aandacht voor de afzetbevordering van haar product. Deze week wordt dit onder meer via radiospots en andere acties tot uiting gebracht.

20 procent in horeca
In Nederland wordt jaarlijks zo’n 12 miljoen kilo mosselen afgezet. 80 procent hiervan wordt thuis gegeten en 20 procent buiten de deur. De mossel is vooral een weekendproduct. De pan met gekookte mosselen is het meest populair; het wokken als snelle bereidingswijze begint echter steeds meer in zwang te raken.

Mosselen van uitstekende kwaliteit
Het mosselseizoen, dat begin juli is gestart, verloopt zeer voorspoedig. De ongekend goede kwaliteit waarmee het seizoen startte, was in geen 30 jaar voorgekomen. Op dit moment zijn 7 miljoen kilo mosselen meer dan vorig jaar de veiling in het Zeeuwse Yerseke gepasseerd. De belangrijkste afzetmarkt voor de mossel is België. In Nederland is de afzet traditioneel het hoogst in september. Voor u als restaurateur is het dus nog niet te laat om uw gast te trakteren op een mosselpannetje!

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bezorgen Culinair
Chef en ondernemer Han Ji lanceert thuisbezorgplatform

Vandaag, 21 oktober 2020, lanceert chef en ondernemer Han Ji officieel zijn nieuwe online thuisbezorgplatform om de Oosterse keuken in huis te halen: HanTing Delivery. Het platform valt uiteen in Restaurant Delivery waarmee de gerechten van verschillende foodconcepten van zijn restaurants binnen 30 ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Rechter oordeelt: horeca blijft dicht

De horeca blijft voorlopig dicht. Zo oordeelde de rechter vanmiddag in de rechtbank in Den Haag. Een aantal horecaondernemers had een kort geding tegen de Staat aangespannen met als inzet dat de horeca weer de deuren mocht openen. De rechter ging daar niet in mee. Over twee weken volgt de motivering ...

Financieel Ondernemen
3 vragen over loon van horecapersoneel

Werken in de horeca is in vele opzichten niet te vergelijken met een standaard '9-tot-5-baan’. Daarom spelen er ook vragen over de loonbelasting die in andere sectoren niet of minder aan bod komen. Te denken valt aan de volgende vragen: Moet een werkgever fooien van zijn personeel aange ...

Internationaal Coronacrisis
Ook België sluit de horeca

Ook in België moeten cafés en restaurants vanaf vandaag (maandag) vier weken de deuren sluiten. De Belgen gaan zelfs iets verder dan wij, want er gaat een avondklok gelden van middernacht tot 05.00 uur 's ochtends. In België is thuiswerken weer de standaard en worden ook de soci ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Horecaondernemers vechten sluiting van de horeca aan bij de rechter

De door het kabinet opgelegde sluiting van de horeca wordt door de Haagse bodega De Posthoorn aangevochten middels een een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. Dinsdag komt de zaak voor de rechter en inmiddels hebben zich veel horecazaken bij het intiatief aangesloten, zo verklaart horecaonde ...

Columns
Column Sico de Moel: Lockdown Deal

"Ik heb straks een deal voor je!" Mijn gasten waren net in onze straat komen wonen en ze waren blij met een leuk restaurantje zo vlak in de buurt. Leuk, nieuwe buren. Het was de avond dat Rutte zijn tweede lockdown afkondigde; een horeca-lockdown deze keer. Veel onbegrip bij mij en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: