Culi-Quest 1: Wat maakt Belgische chocolade Belgisch?

20 januari 2010
Culi-Quest 1: Wat maakt Belgische chocolade Belgisch?

De vraag uit de vorige nieuwsbrief bleek niet zo makkelijk te beantwoorden. Wat de link is tussen chipolataworstjes en chipolatapudding werd ons niet helemaal duidelijk. Het woord chipolata komt van het Italiaanse woord cipolla, wat 'ui' betekent. Cipollata betekent 'gemaakt met ui'. Hoewel het is afgeleid van een Italiaans woord, komen chipolataworstjes echt uit Frankrijk.
Een link tussen de worstjes en de pudding zouden de kleine stukjes in beide producten kunnen zijn. Zowel in de worstjes als in de pudding zitten kleine stukjes verwerkt, natuurlijk hartige in de worstjes en zoete in de pudding.
De nieuwe vraag is misschien iets makkelijker te beantwoorden: wat maakt Belgische chocolade eigenlijk Belgisch? Op veel bonbons en chocoladerepen staat het als aanprijzing: met echte Belgische chocolade. Maar wat betekent dit begrip? Wie het weet, mag het zeggen. Mail uw antwoord naar: redactie@uitgeverijps.nl, t.a.v. Culi-Quest.

Overig nieuws