Crowdfunding in de horeca (5/6)

18 maart 2013 |
Crowdfunding in de horeca (5/6)<

Indien u overweegt om crowdfunding in te zetten voor het aantrekken van kapitaal, dan dient u uiteraard ook aan uw verplichtingen te kunnen voldoen. Hoe kunt u zelf berekenen wat een dergelijke actie u kost?

Rekenvoorbeeld
Stel u wilt 50.000 euro aantrekken via crowdfunding. U kiest voor een vorm waarbij de investeerders u een lening verstrekken tegen een rente van 8% met een looptijd van 5 jaar. De rente wordt uitgekeerd over het gemiddelde saldo achteraf en u lost ook af aan het einde van het jaar.

De lening
De jaarlijkse aflossing bedraagt 10.000 per jaar (50.000 euro/5 jaar). Uw financieringsverplichtingen zien er dan als volgt uit:



__Let op:__ omdat u op jaarbasis aflost dient u aan het einde van het jaar voldoende kapitaal te hebben opgebouwd om aan uw aflossings- en renteverplichtingen te kunnen voldoen. __Tip:__ zet maandelijks een bedrag opzij zodat u aan het einde van het jaar niet voor verrassingen komt te staan. Doe dit op een spaarrekening zodat u nog een deel van de te betalen rente gecompenseerd krijgt.

Controleren
Bij georganiseerde platforms wordt het totale leningbedrag inclusief de rente veelal omgezet in een maandelijkse 'annuïteit'. Deze annuïteit bestaat uit een rente -en aflossingscomponent. Dit zijn ingewikkelde berekeningen. __Tip:__ laat uw financieel adviseur deze annuïteit controleren.

'Secundaire voorwaarden'
Naast de lening wilt u graag uw investeerders een extraatje bieden om ze te stimuleren ook uw zaak te bezoeken (extra omzet...). U biedt investeerders jaarlijkse een éénmalige 25% korting op de rekening. Als u honderd investeerders heeft gevonden die jaarlijks gebruik maken van deze aanbieding, en die dan een gemiddelde rekening van €100 hebben, dan kunt u deze kosten ook in beeld brengen.



Het verschil in brutowinst per bezoek bedraagt €23. Op jaarbasis bij 100 investeerders is dat dus gemiddeld €2.300 per jaar. Indien u investeerders heeft gevonden die normaliter niet uw horecabedrijf bezoeken, dan levert dit bezoek uiteraard extra brutowinst op. Stel dat alle 100 investeerders onbekend zijn met uw bedrijf maar wel gebruik maken van de kortingsactie, dan is er sprake van een extra gerealiseerde brutowinst van €4.100 per jaar (€41 x 100)!

"Mark Tamsma" Horeca-advies.nl (079) 368 07 80

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Opening
Arsenaal Restaurants Groep lanceert Grill&Lounge

Op 1 juni staat vanaf 12.00 uur in de Brasserie van Arsenaal Restaurants de grill aan. Met een Restaurant, Brasserie, Arsenaal Events en Catering biedt de groep nu een nieuw concept aan: De Brasserie | GRILL&LOUNGE. De Brasserie voor lunch en borrel wordt uitgebreid met een trendy daily gril...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Events
Da Vinci Maasbracht brengt culinaire theatershows in coronatijden

Restaurant Da Vinci in Maasbracht organiseert in juni 2020 twee culinaire theatershows met zangeres Suzan (Suus) Seegers en pianist Rob Mennen. De Limburgse multitalenten geven tijdens een gastronomisch diner in het sterrenrestaurant een mini-concert voor maximaal 30 gasten. Hiermee geven eigenar...

Achtergronden Coronacrisis
Onderzoek: consument heeft begrip voor coronamaatregelen horeca

Namens de Nederlandse horecaondernemers en Bureau Fris, heeft House of Watt onderzoek gedaan naar de behoeftes van de horecagast in de nieuwe 'anderhalvemetereconomie'. Wat is de mening over het werken in shifts, een minimale besteding en het gebruiik van schermen in de horeca. Welke hore...

Internationaal Coronacrisis
Corona-uitbraak Duitsland: regels in restaurant werden niet nageleefd

De corona-uitbraak in het Duitse district Leer, vlak over de grens bij Nieuweschans, is niet uit de lucht komen vallen. Het niet naleven van de hygiëneregels tijdens een besloten feest in een restaurant staat aan de basis van de uitbraak, zo melden de Duitse autoriteiten. Elf personen zijn b...

Economie Coronacrisis
Steunpakket met drie maanden verlengd: 13 miljard euro aan kosten

De komende drie maanden trekt het kabinet nog eens 13 miljard uit voor steun aan ondernemers die vanwege de coronacrisis in financiële problemen komen. Het bestaande noodpakket loopt af op 1 juni, maar wordt dus met nog eens drie maanden verlengd. Zorgelijke ontwikkeling Premier Rutte spr...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: