Column Fernando Jonker: tijdens Kerst waren wij gesloten (ja echt!)

31 december 2019 | Fernando Jonker

Toen Mark en ik Fernando’s begonnen spraken we af dat we het eerste jaar alle feestdagen zouden werken… Ons hele horecaleven hebben wij altijd met de feestdagen gewerkt. Ik als vader van twee prachtige dochters heb daar af en toe best moeite mee gehad. Het liefst wilde ik de feestdagen vooral met hen doorbrengen. Vooral met Kerst. Helaas moest ik dus altijd werken. En wanneer ik tijd vond om even deel te nemen aan het kerstfeest, dan ging dat altijd met haast en enige moeite… Wanneer het lekkere eten op tafel kwam en de sfeer er echt goed in kwam, moest ik meestal afhaken en naar mijn werk. Knop om en focus op de gasten.

Bij het openen van Fernando’s in het najaar van 2017 spraken Mark en ik af dat we het tweede jaar dicht zouden gaan met Kerst. Kerstavond uitgezonderd. Die avond staat vanaf het begin tien jaar vast voor een vaste vriendengroep. Afgelopen januari hadden we besloten dan echt dicht te gaan. Puur om zelf ook bij familie te kunnen zijn en ook voor ons personeel een gebaar van waardering te kunnen uiten. Het is zo druk geweest dat we het ons konden permitteren. Kerst dicht, dat is wel even wennen. Zestien jaar met Kerst gewerkt.

Er zijn dingen belangrijker dan een volle portemonnee

In dezelfde maand dat we besloten dicht te gaan met Kerstmis, ging de telefoon. “Mogen wij voor eerste kerstdag reserveren?” Met Kerstmis zijn wij gesloten mevrouw. “Gesloten? Hoezo gesloten, dat kan toch niet? En wat moeten wij dan?” Sorry mevrouw, maar wij kiezen ervoor om met Kerst dicht te gaan zodat wij bij onze familie kunnen zijn. Ik heb twee dochters waar ik graag bij wil zijn.

Wanneer je vertelt wat de reden is, dan kunnen de gasten het goed begrijpen en gunnen ze het je wel. Toch is de verwachting er dat je als restaurant open bent met Kerst. Maar waarom is dat? Met Kerst werken is echt heel leuk en gezellig, maar de aanloop naar Kerst vind ik niet relaxed. Alles is wat duurder, het menu wat uitgebreider, leveranciers die dicht zijn tijdens Kerst... Wat als gevolg heeft dat je voor meerdere dagen moet bestellen. Wij bij Fernando’s hebben niet veel koelruimte (met dank aan buurman Ed wat meer). Maar in principe puilt alles uit en heb je ruimte te kort.

Voor mijn gevoel is het altijd een race tegen de klok… En wanneer de kerstdagen voorbij zijn, kijk je elkaar aan en denk dan hardop, dus dit was het? Vaak heb je nog aardig wat voorraad over. Die je dan de volgende dag verwerkt in een menu voor een zachtere prijs. Wat eigenlijk ook weer niet helemaal eerlijk is voor mijn gevoel. Het idee dat wij ons niet druk hoeven te maken met Kerst is zo een ontspannen gevoel, het geeft zoveel rust. Dat is ons heel wat meer waard dan een volle portemonnee op die dagen. En wat onze gasten betreft: wij streven er elke avond naar om een puik menu op tafel te zetten met de juiste gastvrijheid en bediening, niet alleen met Kerstmis.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Personeel Gastronomie
Adriaan Visser nieuwe hoofdsommelier Harry's Maastricht

Adriaan Visser is de afgelopen jaren werkzaam geweest in diverse gerenommeerde zaken, waaronder Cordial in Oss en tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze. Hij is de derde Nederlander die in het bezit is van de prestigieuze titel Advanced Sommelier. Bij Harry’s wordt hij eindverantwoordelijke vo ...

Wet- en regelgeving Corona
Minister: geen ruimte voor heropening van terrassen

Minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) heeft vrijdag nog eens gemeld dat er op dit moment "echt geen ruimte is om meer te doen." Hij sprak uit dat de "huidige rotsituatie dan alleen maar langer voort al duren." Op 8 maart wil hij de situatie nog eens bekijken in de hoop ...

Gastronomie Corona
Toprestaurants doen niet mee aan horeca-protest

De meeste toprestaurants in Nederland doen niet mee aan het horeca-protest, waarbij op dinsdag 2 maart de terrassen weer voor publiek open worden gesteld. Ruim 130 ondernemers, verenigd in de G4 (Gastronomische 4) en te samen goed voor driekwart van de Michelin-sterren in Nederland, distantieren zic ...

Corona
Groep horecaondernemers opent 2 maart terrassen

De horeca is het zat. Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen roept collega-ondernemers op om de terrassen aanstaande dinsdag 2 maart te openen. Het besluit van het kabinet om de horeca geen versoepelingen te bieden is voor de actiegroep de reden tot de oproep, meldt Omroep Brabant. De actiegroep, ...

Interview Longread
Corona of niet, dit stel opende deze week hun nieuwe zaak

In Veldhoven pakten Nick en Rebecca Schaminée hun kans. De coronacrisis krijgt het stel niet klein en ze maakten van de nood – ze zagen beiden hun baan verdwijnen bij Hutten Catering – een deugd. De langgekoesterde wens om een eigen zaak te openen werd werkelijkheid. Grand Caf&eac ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: