Column Fernando Jonker: tijdens Kerst waren wij gesloten (ja echt!)

31 december 2019 | Fernando Jonker

Toen Mark en ik Fernando’s begonnen spraken we af dat we het eerste jaar alle feestdagen zouden werken… Ons hele horecaleven hebben wij altijd met de feestdagen gewerkt. Ik als vader van twee prachtige dochters heb daar af en toe best moeite mee gehad. Het liefst wilde ik de feestdagen vooral met hen doorbrengen. Vooral met Kerst. Helaas moest ik dus altijd werken. En wanneer ik tijd vond om even deel te nemen aan het kerstfeest, dan ging dat altijd met haast en enige moeite… Wanneer het lekkere eten op tafel kwam en de sfeer er echt goed in kwam, moest ik meestal afhaken en naar mijn werk. Knop om en focus op de gasten.

Bij het openen van Fernando’s in het najaar van 2017 spraken Mark en ik af dat we het tweede jaar dicht zouden gaan met Kerst. Kerstavond uitgezonderd. Die avond staat vanaf het begin tien jaar vast voor een vaste vriendengroep. Afgelopen januari hadden we besloten dan echt dicht te gaan. Puur om zelf ook bij familie te kunnen zijn en ook voor ons personeel een gebaar van waardering te kunnen uiten. Het is zo druk geweest dat we het ons konden permitteren. Kerst dicht, dat is wel even wennen. Zestien jaar met Kerst gewerkt.

Er zijn dingen belangrijker dan een volle portemonnee

In dezelfde maand dat we besloten dicht te gaan met Kerstmis, ging de telefoon. “Mogen wij voor eerste kerstdag reserveren?” Met Kerstmis zijn wij gesloten mevrouw. “Gesloten? Hoezo gesloten, dat kan toch niet? En wat moeten wij dan?” Sorry mevrouw, maar wij kiezen ervoor om met Kerst dicht te gaan zodat wij bij onze familie kunnen zijn. Ik heb twee dochters waar ik graag bij wil zijn.

Wanneer je vertelt wat de reden is, dan kunnen de gasten het goed begrijpen en gunnen ze het je wel. Toch is de verwachting er dat je als restaurant open bent met Kerst. Maar waarom is dat? Met Kerst werken is echt heel leuk en gezellig, maar de aanloop naar Kerst vind ik niet relaxed. Alles is wat duurder, het menu wat uitgebreider, leveranciers die dicht zijn tijdens Kerst... Wat als gevolg heeft dat je voor meerdere dagen moet bestellen. Wij bij Fernando’s hebben niet veel koelruimte (met dank aan buurman Ed wat meer). Maar in principe puilt alles uit en heb je ruimte te kort.

Voor mijn gevoel is het altijd een race tegen de klok… En wanneer de kerstdagen voorbij zijn, kijk je elkaar aan en denk dan hardop, dus dit was het? Vaak heb je nog aardig wat voorraad over. Die je dan de volgende dag verwerkt in een menu voor een zachtere prijs. Wat eigenlijk ook weer niet helemaal eerlijk is voor mijn gevoel. Het idee dat wij ons niet druk hoeven te maken met Kerst is zo een ontspannen gevoel, het geeft zoveel rust. Dat is ons heel wat meer waard dan een volle portemonnee op die dagen. En wat onze gasten betreft: wij streven er elke avond naar om een puik menu op tafel te zetten met de juiste gastvrijheid en bediening, niet alleen met Kerstmis.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Amsterdam Coronacrisis
Sterrenrestaurant Restaurant 212 introduceert luxueuze dinerboxen 

Het Amsterdamse Restaurant 212 brengt fine dining experiences naar mensen thuis met het nieuwe concept ‘212 at home’. Vanaf nu kun je culinair hoogstaande dinerboxen bestellen via de website en laten thuisbezorgen, bereid door de bekende topchefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot....

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Opening
Café-Restaurant De Eendracht breidt uit met vestigingen in Blaricum en Hilversum 

Hoewel de meeste horecagelegenheden al blij zijn dat ze per 1 juni überhaupt weer open mogen, pakken de uitbaters van Café - Restaurant De Eendracht deze heropening wel heel rigoureus aan. Zij verwelkomen die dag namelijk twee nieuwe vestigingen in ’t Gooi. Café - Restau...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor...

Bezorgen Vega
Supergewassen, eitwitvervangers en plantaardige melk over tien jaar normaal

Maaltijdplatform Deliveroo deed onderzoek* onder tech-minded Nederlanders van 18 jaar en ouder over de toekomst van voeding gedreven door techniek, zoals supergewassen, kweekvlees, 3D-geprint voedsel en persoonlijke voeding op basis van het eigen DNA. Zij blijken een sterke voorkeur te hebben voor &...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: