Column Fernando Jonker: Gun deze gasten ook een beleving

12 december 2019 | Fernando Jonker

Het veganisme is ouder dan het woord zelf, in Frankrijk bijvoorbeeld werd al lang 'végétalisme' gebruikt voor wat later ook in het Frans 'véganisme' ging heten. De term veganisme is de Nederlandstalige versie van het Engelse woord ‘veganism’.

Dit woord is op zijn beurt ontleend aan de term ‘vegan’, die in 1944 voor het eerst werd voorgesteld door Donald Watson, een voorvechter van dierenrechten, die toentertijd samen met anderen de eerste vereniging van veganisten ter wereld oprichtte, onder de naam The Vegan Society.

Wanneer gasten bij Fernando’s reserveren en aangeven dat ze vegetarisch of veganistisch willen eten, dan is dat voor ons geen probleem. We kunnen ons daarop voorbereiden. Ik vind dat gasten die vegetarisch of veganistisch willen eten, ook een creatief viergangenmenu voorgeschoteld moeten kunnen krijgen. Op de dag zelf is veganistisch lastiger. Vegetarisch is dus altijd mogelijk en het daagt ons uit om à la minute te gaan denken aan een vegetarisch menu.

Met de standaard caprice, geitenkaassalade of gevulde courgette is niks mis, maar wij willen de gasten een andere beleving geven. Vegetarisch eten heeft voor mij veel smaak nodig. Het moet een smaaksensatie geven; gebeurt dat niet, dan zal het vlak van smaak zijn. Zoet, zuur, zout en pittig. Dat is nodig.

Laatst hadden wij een veganistische gast. Hij was na afloop zeer tevreden en hij voorspelde dat veganisme de toekomst zal zijn. Dat wij over twintig jaar geen dierlijk voedsel meer zullen eten en dat alles elektrisch zal zijn. Dat gegeven deed mij nadenken. In eerste instantie lijkt mij dat onvoorstelbaar. Maar als ik terugdenk aan mijn jongere jaren, en dan heb ik het over 1990, had ik niet kunnen voorspellen dat je met één apparaat kon bellen, fotograferen, navigeren en bankieren.

Laat je als chef in ieder geval uitdagen. Zeg bij veganistisch niet gelijk: echt geen zin in. Denk aan de vele groenten, fruit, en specerijen die er zijn. En verras ze! Gun deze gasten ook een beleving... De receptuur voor een salade die ik graag serveer en ook eet, heb ik geleerd van een vriendelijke wijze Italiaan: salade van venkel, sinaasappel, komkommer, heel dun gesneden knoflook, munt, basilicum, rozijntjes, olijfolie, balsamico, peper en zout.. Gegarandeerd succes. Bitter, zoet, zuur, zout... Zo gedaan.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Bier
Horecaconcern IQ Creative stapt over op Bud

IQ Creative, een van de belangrijkste spelers in de Amsterdamse horeca, maakt vandaag bekend te kiezen voor Bierbrouwerij AB InBev. Het bedrijf van Bert van der Leden en ’s werelds grootste brouwer zijn al sinds de introductie van Bud in Nederland in gesprek. De samenwerking wordt vandaag door...

Achtergronden Internationaal
China gaat wegwerpplastic uitbannen, ook in de horeca

China zal de productie, de verkoop en het gebruik van plastic wegwerpproducten in de komende vijf jaar in drie fasen verbieden of beperken, volgens een gezamenlijk door de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming en het Ministerie van Ecologie en Milieu uitgevaardigde instructie. Ook voor...

Awards
Restaurant ’t Havenmantsje Harlingen Beste Leerbedrijf Horeca

Tijdens de finale op de Horecava is donderdag 16 januari op de stand van SVH Restaurant ’t Havenmantsje uit Harlingen uitgeroepen tot winnaar van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca. De tweede plaats ging naar Hotel Pulitzer uit Amsterdam. Le Brasseur uit Maarssen maakt op de derde plaats de...

Ondernemen
Wees goed voorbereid: download de gloednieuwe HorecaMarketingKalender

Hij is er weer! Je kunt de HorecaMarketingKalender 2020 nu gratis downloaden via deze link! De HorecaMarketingKalender is hét overzicht van feestdagen, vakanties en evenementen in Nederland en omgeving. Heb je je ooit weleens afgevraagd wat al die Duitsers ineens in je zaak deden? Dat kwam...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: