Column Fernando Jonker: Gun deze gasten ook een beleving

12 december 2019 | Fernando Jonker

Het veganisme is ouder dan het woord zelf, in Frankrijk bijvoorbeeld werd al lang 'végétalisme' gebruikt voor wat later ook in het Frans 'véganisme' ging heten. De term veganisme is de Nederlandstalige versie van het Engelse woord ‘veganism’.

Dit woord is op zijn beurt ontleend aan de term ‘vegan’, die in 1944 voor het eerst werd voorgesteld door Donald Watson, een voorvechter van dierenrechten, die toentertijd samen met anderen de eerste vereniging van veganisten ter wereld oprichtte, onder de naam The Vegan Society.

Wanneer gasten bij Fernando’s reserveren en aangeven dat ze vegetarisch of veganistisch willen eten, dan is dat voor ons geen probleem. We kunnen ons daarop voorbereiden. Ik vind dat gasten die vegetarisch of veganistisch willen eten, ook een creatief viergangenmenu voorgeschoteld moeten kunnen krijgen. Op de dag zelf is veganistisch lastiger. Vegetarisch is dus altijd mogelijk en het daagt ons uit om à la minute te gaan denken aan een vegetarisch menu.

Met de standaard caprice, geitenkaassalade of gevulde courgette is niks mis, maar wij willen de gasten een andere beleving geven. Vegetarisch eten heeft voor mij veel smaak nodig. Het moet een smaaksensatie geven; gebeurt dat niet, dan zal het vlak van smaak zijn. Zoet, zuur, zout en pittig. Dat is nodig.

Laatst hadden wij een veganistische gast. Hij was na afloop zeer tevreden en hij voorspelde dat veganisme de toekomst zal zijn. Dat wij over twintig jaar geen dierlijk voedsel meer zullen eten en dat alles elektrisch zal zijn. Dat gegeven deed mij nadenken. In eerste instantie lijkt mij dat onvoorstelbaar. Maar als ik terugdenk aan mijn jongere jaren, en dan heb ik het over 1990, had ik niet kunnen voorspellen dat je met één apparaat kon bellen, fotograferen, navigeren en bankieren.

Laat je als chef in ieder geval uitdagen. Zeg bij veganistisch niet gelijk: echt geen zin in. Denk aan de vele groenten, fruit, en specerijen die er zijn. En verras ze! Gun deze gasten ook een beleving... De receptuur voor een salade die ik graag serveer en ook eet, heb ik geleerd van een vriendelijke wijze Italiaan: salade van venkel, sinaasappel, komkommer, heel dun gesneden knoflook, munt, basilicum, rozijntjes, olijfolie, balsamico, peper en zout.. Gegarandeerd succes. Bitter, zoet, zuur, zout... Zo gedaan.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Corona
Verspreiding Britse coronamutatie slecht nieuws voor de horeca?

Het Outbreak Management Team (OMT) laat weten zich zorgen te maken over de verspreiding van de Britse coronamutatie in ons land. In meest recente advies worden deze zorgen gedeeld. Ook worden strengere maatregelen niet uitgesloten. Welke dat zijn, is nog niet bekend, alhoewel de avondklok al besprok ...

Economie Corona
20 procent van de Nederlandse restaurants verwacht de deuren nooit meer te openen

Uit recent onderzoek van WijnSpijs blijkt dat 20 procent van de 1200 samenwerkende restaurateurs ernstige twijfels heeft over het voortbestaan van hun levenswerk. Het evenementenbureau WijnSpijs.nl verzorgde in samenwerking met 1200 restaurants in Nederland en België de culinaire WijnSpijs Wand ...

Achtergronden Corona
KIPPENTENT deelt snert uit aan zorgmedewerkers verpleeghuis

Vandaag heeft KIPPENTENT hun huisgemaakte snert uitgedeeld aan alle zorgmedewerkers van verpleeghuis Veenstaete in Kortenhoef (Wijdemeren). Hiermee willen ze hen een hart onder de riem steken en hun grote waardering uiten voor het geweldige werk van deze mensen tijdens de coronacrisis. De KIPPENT ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: