Column Fernando Jonker: Gun deze gasten ook een beleving

12 december 2019 | Fernando Jonker

Het veganisme is ouder dan het woord zelf, in Frankrijk bijvoorbeeld werd al lang 'végétalisme' gebruikt voor wat later ook in het Frans 'véganisme' ging heten. De term veganisme is de Nederlandstalige versie van het Engelse woord ‘veganism’.

Dit woord is op zijn beurt ontleend aan de term ‘vegan’, die in 1944 voor het eerst werd voorgesteld door Donald Watson, een voorvechter van dierenrechten, die toentertijd samen met anderen de eerste vereniging van veganisten ter wereld oprichtte, onder de naam The Vegan Society.

Wanneer gasten bij Fernando’s reserveren en aangeven dat ze vegetarisch of veganistisch willen eten, dan is dat voor ons geen probleem. We kunnen ons daarop voorbereiden. Ik vind dat gasten die vegetarisch of veganistisch willen eten, ook een creatief viergangenmenu voorgeschoteld moeten kunnen krijgen. Op de dag zelf is veganistisch lastiger. Vegetarisch is dus altijd mogelijk en het daagt ons uit om à la minute te gaan denken aan een vegetarisch menu.

Met de standaard caprice, geitenkaassalade of gevulde courgette is niks mis, maar wij willen de gasten een andere beleving geven. Vegetarisch eten heeft voor mij veel smaak nodig. Het moet een smaaksensatie geven; gebeurt dat niet, dan zal het vlak van smaak zijn. Zoet, zuur, zout en pittig. Dat is nodig.

Laatst hadden wij een veganistische gast. Hij was na afloop zeer tevreden en hij voorspelde dat veganisme de toekomst zal zijn. Dat wij over twintig jaar geen dierlijk voedsel meer zullen eten en dat alles elektrisch zal zijn. Dat gegeven deed mij nadenken. In eerste instantie lijkt mij dat onvoorstelbaar. Maar als ik terugdenk aan mijn jongere jaren, en dan heb ik het over 1990, had ik niet kunnen voorspellen dat je met één apparaat kon bellen, fotograferen, navigeren en bankieren.

Laat je als chef in ieder geval uitdagen. Zeg bij veganistisch niet gelijk: echt geen zin in. Denk aan de vele groenten, fruit, en specerijen die er zijn. En verras ze! Gun deze gasten ook een beleving... De receptuur voor een salade die ik graag serveer en ook eet, heb ik geleerd van een vriendelijke wijze Italiaan: salade van venkel, sinaasappel, komkommer, heel dun gesneden knoflook, munt, basilicum, rozijntjes, olijfolie, balsamico, peper en zout.. Gegarandeerd succes. Bitter, zoet, zuur, zout... Zo gedaan.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Fastservice
Horeca in Amsterdam The Style Outlets morgen geopend

HMSHost International en NEINVER openen met trots de eerste eet- en drinkgelegenheden in Amsterdam The Style Outlets, de nieuwste winkelbestemming van Nederland. Vanaf morgen kunnen bezoekers tijdens het winkelen genieten van Starbucks, Burger Federation en Pommes Frites. Hierdoor wordt de aanwezigh ...

Culinair Coronacrisis
Helft Nederlanders sinds maart niet meer uit eten geweest

De helft van de Nederlanders (49%) heeft geen bezoek meer gebracht aan een restaurant sinds de uitbraak van COVID-19. Dit in tegenstelling tot 2019, toen slechts 1 procent nooit uit eten ging. Het restaurantgedrag van de Nederlander is door de pandemie flink veranderd. Dit blijkt uit het onderzoek & ...

KHN Coronacrisis
Gelderse horecaondernemers kunnen voucher met waarde tot 5000 euro aanvragen

De provincie Gelderland stelt 1 miljoen euro beschikbaar aan ondernemers in de horeca-, toerisme- en vrije tijdsector die door de coronacrisis in zwaar weer zijn gekomen. Dit ‘steuntje in de rug’ kunnen ondernemers in deze hard getroffen sectoren inzetten voor adviesdiensten en ondersteu ...

Wet- en regelgeving
Viswinkel of horeca?! Het slotstuk!

Een jaar geleden schreven wij over de handhavingszaak die door de gemeente Amsterdam was gestart tegen The Seafood Shop, een luxe viswinkel in het hart van Amsterdam, waar ook diverse vissnacks en maaltijden worden verkocht. In dit artikel staan wij nogmaals stil bij het verloop van deze zaak en kij ...

Digitaal Ondernemen
December: Alles over digitaal ondernemen

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: