Chefkok pleit voor gezonder menu

16 april 2014 |
Chefkok pleit voor gezonder menu<

Als we in Nederland beter leren eten, dan kunnen veel Westerse ziekten worden voorkomen en blijven mensen langer gezond. Chefs hebben hierin een grote verantwoordelijkheid, vindt Han Ji van
Michelin-restaurant HanTing Cuisine. Deze week presenteert hij dan ook een nieuw menu op basis van energiebalans.

Westerse ziekten
“Als je de juiste voedingsmiddelen neemt en goed let op hun onderlinge combinatie, dan blijf je langer gezond,” zegt chef Han Ji .“Sterker nog, als wij hier in Nederland bewuster met eten zouden omgaan, dan zou een groot gedeelte van Westerse ziekten zoals overgewicht, gluten-intolerantie, depressie en hooikoorts verdwijnen. Dit soort ziekten komt meestal door een verkeerde voedingsbalans. In China weet iedereen dat je lichamelijke en geestelijke gezondheid rechtstreeks in verband staan met voeding, op basis van eeuwenlange ervaring.”

Balans
“Wij chefs hebben een grote verantwoordelijkheid als het gaat om het voeden van onze gasten. Wij moeten niet alleen letten op de balans van de smaak, presentatie, textuur en de geur van onze gerechten, maar ook veel meer op de effecten die deze hebben op het menselijk lichaam. Dat noemen wij de vijfde balans of Qi-balans. Verkeerde combinaties van ingrediënten kunnen een negatieve werking hebben op het menselijk lichaam. Het is ons vak, dus juist wij moeten het goede voorbeeld geven, zodat mensen thuis ook beter gaan letten op de juiste levensmiddelen en combinaties.“

Qi
“Hier in het Westen wordt vooral gekeken naar het aantal calorieën, de precieze voedingsbestanddelen, de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vet, eiwit, vitamines, mineralen, etc. Chinezen kijken naar welke producten en bereidingswijzen energie (Qi) geven aan specifieke organen, nadat ze zijn opgenomen in het lichaam. Het gaat om het creëren van evenwicht tussen de energiestromen. Chinezen passen hun voedingspatroon voortdurend aan. Aan het seizoen, hun levensfase, aan het klimaat en aan hun persoonlijke behoeften om het lichaam in balans te houden. Ik ben ervan overtuigd dat het Westen en het Oosten veel van elkaar kunnen leren.”

Cursussen
Deze week presenteert HanTing een nieuw menu dat is gebaseerd op de Qi-balans, het evenwicht van energiestromen. Ook gaat HanTing in het najaar ook cursussen organiseren over gezonde voeding. Eerder zette HanTing al een Chinese Kruidenmenu op de kaart met vijf gerechten die elk een positieve invloed kunnen hebben op de verschillende organen en werd samen met de Shangdong University of Traditional Chinese Medicine de HanTing Academy opgericht om onderzoek te doen naar gezonde voeding.

Voedingsleer
In het Haagse restaurant HanTing Cuisine combineert Han Ji 5.000 jaar kennis en ervaring uit de Chinese Voedingsleer met Westerse smaken en bereidingstechnieken.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events Rotterdam
Burgerbar viert vijfjarig bestaan tijdens festival in Rotterdam

Ter Marsch & Co verblijdt 12.000 bezoekers met het grillen en flippen van award winning hamburgers. En omdat zij jarig zijn, delen zij tijdens het festival A Day at the Park op 21 september 2019 VIB (Very Important Burger) bandjes uit. Met zo’n begeerlijk VIB bandje krijg je op vertoon hie...

Awards Cocktails
Andrei Talapanescu van Pulitzer's Bar uitgeroepen tot Patrón Perfectionist Benelux 2019

Andrei Talapanescu, Head Bartender Pulitzer’s Bar, is uitgeroepen tot Patrón Perfectionist van de Benelux tijdens de Patrón Perfectionists cocktailcompetitie. Hij wist de jury te overtuigen van zijn kwaliteiten tijdens de Benelux finale in de Vondelkerk in Amsterdam en draagt nu ...

Opening Culinair
Midtown Grill Amsterdam heropend na renovatie

Na een twee maanden durende renovatie heeft het nieuwe Midtown Grill restaurant opnieuw haar deuren geopened. Midtown Grill is een spraakmakend steakhouse dat een ongeëvenaarde ervaring biedt met de beste steaks uit de vernieuwde open showkeuken, “Meat Experience Room” en exclusieve...

Food Opening
Fotoreportage: Van stoffige afhaalchinees naar ultieme hotspot

Elke stad in Nederland heeft er één. Een Chinees afhaalrestaurant. Vaak een familiebedrijf dat het imago draagt van een stoffig restaurantje, met een eindeloos menu van honderden gerechten. Misschien is dat de reden waarom hun overlevingskans in De Lage Landen met bijna 75% jaar-op-jaa...

Interieur
Fotoreportage The Streetfood Club

The Streetfood Club in Utrecht siert de cover van de aanstaande RestaurantKrant. De najaarseditie ligt tijdens het schrijven van dit bericht bij de drukker. Nog een paar dagen wachten en dan lees je hoe Joost en Wes, eigenaren van The Streetfood Club, dit machtige concept hebben ontwikkeld (niet all...

Bier
Kasteel Maurick Vught introduceert eigen kasteelbier met Oranje-Spaanse noot

Kasteel Maurick in Vught introduceert een ambachtelijk gebrouwen kasteelbier met de naam Heerlijke Hendrik. Het bier is geïnspireerd op prins Frederik Hendrik van Oranje die vanuit Kasteel Maurick in 1629 de strijd tegen de Spanjaarden leidde tijdens de belegering van ’s-Hertogenbosch. He...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: