Chefkok pleit voor gezonder menu

16 april 2014
Chefkok pleit voor gezonder menu

Als we in Nederland beter leren eten, dan kunnen veel Westerse ziekten worden voorkomen en blijven mensen langer gezond. Chefs hebben hierin een grote verantwoordelijkheid, vindt Han Ji van
Michelin-restaurant HanTing Cuisine. Deze week presenteert hij dan ook een nieuw menu op basis van energiebalans.

*Westerse ziekten*
“Als je de juiste voedingsmiddelen neemt en goed let op hun onderlinge combinatie, dan blijf je langer gezond,” zegt chef Han Ji .“Sterker nog, als wij hier in Nederland bewuster met eten zouden omgaan, dan zou een groot gedeelte van Westerse ziekten zoals overgewicht, gluten-intolerantie, depressie en hooikoorts verdwijnen. Dit soort ziekten komt meestal door een verkeerde voedingsbalans. In China weet iedereen dat je lichamelijke en geestelijke gezondheid rechtstreeks in verband staan met voeding, op basis van eeuwenlange ervaring.”

*Balans*
“Wij chefs hebben een grote verantwoordelijkheid als het gaat om het voeden van onze gasten. Wij moeten niet alleen letten op de balans van de smaak, presentatie, textuur en de geur van onze gerechten, maar ook veel meer op de effecten die deze hebben op het menselijk lichaam. Dat noemen wij de vijfde balans of Qi-balans. Verkeerde combinaties van ingrediënten kunnen een negatieve werking hebben op het menselijk lichaam. Het is ons vak, dus juist wij moeten het goede voorbeeld geven, zodat mensen thuis ook beter gaan letten op de juiste levensmiddelen en combinaties.“

*Qi*
“Hier in het Westen wordt vooral gekeken naar het aantal calorieën, de precieze voedingsbestanddelen, de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vet, eiwit, vitamines, mineralen, etc. Chinezen kijken naar welke producten en bereidingswijzen energie (Qi) geven aan specifieke organen, nadat ze zijn opgenomen in het lichaam. Het gaat om het creëren van evenwicht tussen de energiestromen. Chinezen passen hun voedingspatroon voortdurend aan. Aan het seizoen, hun levensfase, aan het klimaat en aan hun persoonlijke behoeften om het lichaam in balans te houden. Ik ben ervan overtuigd dat het Westen en het Oosten veel van elkaar kunnen leren.”

*Cursussen*
Deze week presenteert HanTing een nieuw menu dat is gebaseerd op de Qi-balans, het evenwicht van energiestromen. Ook gaat HanTing in het najaar ook cursussen organiseren over gezonde voeding. Eerder zette HanTing al een Chinese Kruidenmenu op de kaart met vijf gerechten die elk een positieve invloed kunnen hebben op de verschillende organen en werd samen met de Shangdong University of Traditional Chinese Medicine de HanTing Academy opgericht om onderzoek te doen naar gezonde voeding.

*Voedingsleer*
In het Haagse restaurant HanTing Cuisine combineert Han Ji 5.000 jaar kennis en ervaring uit de Chinese Voedingsleer met Westerse smaken en bereidingstechnieken.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws