Chefkok pleit voor gezonder menu

16 april 2014 |
Chefkok pleit voor gezonder menu<

Als we in Nederland beter leren eten, dan kunnen veel Westerse ziekten worden voorkomen en blijven mensen langer gezond. Chefs hebben hierin een grote verantwoordelijkheid, vindt Han Ji van
Michelin-restaurant HanTing Cuisine. Deze week presenteert hij dan ook een nieuw menu op basis van energiebalans.

Westerse ziekten
“Als je de juiste voedingsmiddelen neemt en goed let op hun onderlinge combinatie, dan blijf je langer gezond,” zegt chef Han Ji .“Sterker nog, als wij hier in Nederland bewuster met eten zouden omgaan, dan zou een groot gedeelte van Westerse ziekten zoals overgewicht, gluten-intolerantie, depressie en hooikoorts verdwijnen. Dit soort ziekten komt meestal door een verkeerde voedingsbalans. In China weet iedereen dat je lichamelijke en geestelijke gezondheid rechtstreeks in verband staan met voeding, op basis van eeuwenlange ervaring.”

Balans
“Wij chefs hebben een grote verantwoordelijkheid als het gaat om het voeden van onze gasten. Wij moeten niet alleen letten op de balans van de smaak, presentatie, textuur en de geur van onze gerechten, maar ook veel meer op de effecten die deze hebben op het menselijk lichaam. Dat noemen wij de vijfde balans of Qi-balans. Verkeerde combinaties van ingrediënten kunnen een negatieve werking hebben op het menselijk lichaam. Het is ons vak, dus juist wij moeten het goede voorbeeld geven, zodat mensen thuis ook beter gaan letten op de juiste levensmiddelen en combinaties.“

Qi
“Hier in het Westen wordt vooral gekeken naar het aantal calorieën, de precieze voedingsbestanddelen, de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vet, eiwit, vitamines, mineralen, etc. Chinezen kijken naar welke producten en bereidingswijzen energie (Qi) geven aan specifieke organen, nadat ze zijn opgenomen in het lichaam. Het gaat om het creëren van evenwicht tussen de energiestromen. Chinezen passen hun voedingspatroon voortdurend aan. Aan het seizoen, hun levensfase, aan het klimaat en aan hun persoonlijke behoeften om het lichaam in balans te houden. Ik ben ervan overtuigd dat het Westen en het Oosten veel van elkaar kunnen leren.”

Cursussen
Deze week presenteert HanTing een nieuw menu dat is gebaseerd op de Qi-balans, het evenwicht van energiestromen. Ook gaat HanTing in het najaar ook cursussen organiseren over gezonde voeding. Eerder zette HanTing al een Chinese Kruidenmenu op de kaart met vijf gerechten die elk een positieve invloed kunnen hebben op de verschillende organen en werd samen met de Shangdong University of Traditional Chinese Medicine de HanTing Academy opgericht om onderzoek te doen naar gezonde voeding.

Voedingsleer
In het Haagse restaurant HanTing Cuisine combineert Han Ji 5.000 jaar kennis en ervaring uit de Chinese Voedingsleer met Westerse smaken en bereidingstechnieken.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Culinair
De Librije 6 jaar op rij de beste

De winnaars van de zesde editie van de Restaurant Awards zijn zojuist bekend gemaakt. Vijfhonderd gerenommeerde chefs mochten ook dit jaar weer hun stem uitbrengen in twaalf verschillende categorieën. De Librije* (Zwolle) is voor de zesde keer op rij uitgeroepen tot 'Beste Restaurant van Ne...

Opening Den Haag
Nieuw restaurant opent in Zaal 3 van Het Nationale Theater

Op zaterdag 29 februari opent een nieuw restaurant in het Energiekwartier in Den Haag van de bedenkers van ñ: Restaurant Drie. Restaurant Drie is gelegen in de voormalige kantoren van de Electriciteitsfabriek in het centrum van Den Haag, omringd door een groen terras. Daarnaast dient Restaura...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Awards Culinair
Mart Oude Luttikhuis wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs

De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar. In Leerh...

Events Marketing
Wat doe jij met Nationale Pannenkoekendag?               

Op 20 maart vieren wij met zijn allen de ‘Nationale Pannenkoekendag’. Dit is de dag waarop pannenkoeken maken en het eten ervan centraal staat. Veel basisscholen vieren deze dag doormiddel van het bakken van pannenkoeken voor opa’s, oma’s en ouderinstellingen. Deze basisschol...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: