Chefkok pleit voor gezonder menu

16 april 2014 |
Chefkok pleit voor gezonder menu<

Als we in Nederland beter leren eten, dan kunnen veel Westerse ziekten worden voorkomen en blijven mensen langer gezond. Chefs hebben hierin een grote verantwoordelijkheid, vindt Han Ji van
Michelin-restaurant HanTing Cuisine. Deze week presenteert hij dan ook een nieuw menu op basis van energiebalans.

Westerse ziekten
“Als je de juiste voedingsmiddelen neemt en goed let op hun onderlinge combinatie, dan blijf je langer gezond,” zegt chef Han Ji .“Sterker nog, als wij hier in Nederland bewuster met eten zouden omgaan, dan zou een groot gedeelte van Westerse ziekten zoals overgewicht, gluten-intolerantie, depressie en hooikoorts verdwijnen. Dit soort ziekten komt meestal door een verkeerde voedingsbalans. In China weet iedereen dat je lichamelijke en geestelijke gezondheid rechtstreeks in verband staan met voeding, op basis van eeuwenlange ervaring.”

Balans
“Wij chefs hebben een grote verantwoordelijkheid als het gaat om het voeden van onze gasten. Wij moeten niet alleen letten op de balans van de smaak, presentatie, textuur en de geur van onze gerechten, maar ook veel meer op de effecten die deze hebben op het menselijk lichaam. Dat noemen wij de vijfde balans of Qi-balans. Verkeerde combinaties van ingrediënten kunnen een negatieve werking hebben op het menselijk lichaam. Het is ons vak, dus juist wij moeten het goede voorbeeld geven, zodat mensen thuis ook beter gaan letten op de juiste levensmiddelen en combinaties.“

Qi
“Hier in het Westen wordt vooral gekeken naar het aantal calorieën, de precieze voedingsbestanddelen, de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vet, eiwit, vitamines, mineralen, etc. Chinezen kijken naar welke producten en bereidingswijzen energie (Qi) geven aan specifieke organen, nadat ze zijn opgenomen in het lichaam. Het gaat om het creëren van evenwicht tussen de energiestromen. Chinezen passen hun voedingspatroon voortdurend aan. Aan het seizoen, hun levensfase, aan het klimaat en aan hun persoonlijke behoeften om het lichaam in balans te houden. Ik ben ervan overtuigd dat het Westen en het Oosten veel van elkaar kunnen leren.”

Cursussen
Deze week presenteert HanTing een nieuw menu dat is gebaseerd op de Qi-balans, het evenwicht van energiestromen. Ook gaat HanTing in het najaar ook cursussen organiseren over gezonde voeding. Eerder zette HanTing al een Chinese Kruidenmenu op de kaart met vijf gerechten die elk een positieve invloed kunnen hebben op de verschillende organen en werd samen met de Shangdong University of Traditional Chinese Medicine de HanTing Academy opgericht om onderzoek te doen naar gezonde voeding.

Voedingsleer
In het Haagse restaurant HanTing Cuisine combineert Han Ji 5.000 jaar kennis en ervaring uit de Chinese Voedingsleer met Westerse smaken en bereidingstechnieken.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bezorgen Coronacrisis
Deliveroo betaalt restaurants dagelijks

Deliveroo betaalt vanaf vandaag haar restaurants dagelijks. Op deze manier kunnen restaurants het geld dat ze verdiend hebben via de leveringen van maaltijden al binnen één dag op hun rekening krijgen. Door middel van dagelijkse betalingen biedt Deliveroo extra onderst...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, dagboek in crisistijd: Pasen en inspiratie

De rust is wat wedergekeerd. Alles went, en ook onze nieuwe status als afhaalrestaurant in deze tijden went. Daar moesten we wel elke dag aan sleutelen en schaven. Nu we één gerecht per dag hebben zit er een beter ritme en een betere flow in de dagen. Heerlijk! Als je iets nieuws do...

Economie Coronacrisis
HorecaMonitor doet voorstel om horeca te behoeden voor faillissementen

HorecaMonitor roept KHN op om 'Den Haag' een serieus voorstel te doen. Een voorstel dat, wanneer het geaccepteerd wordt, horecaondernemers mogelijk behoedt voor faillissementen. Hieronder de brief: Beste heer, mevrouw, Ons bureau is sterk betrokken bij de begeleiding van vele horecakla...

Ondernemen Coronacrisis
Tips voor restaurants: Zo ga je de crisis te lijf [Liveblog]

Alle drink,- en eetgelegenheden in Nederland zijn minstens tot en met 6 april 2020 gesloten. Een zware periode voor de de horecaondernemers en -medewerkers. Door het hele land onstaan in deze donkere dagen prachtige initiatieven om de branche overeind te houden. 'We are in this together'. ...

Coronacrisis
Horeca zeker dicht tot en met 28 april

Zojuist heeft premier Rutte bekendgemaakt dat de Nederlandse horeca zeker tot en met 28 april gesloten blijft. Hij raadt Nederlanders daarnaast ten zeerste af een meivakantie te plannen, wat voor hotels en B&B's duidelijk geen positief nieuws is, maar het komt niet onverwacht. Ook schole...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: 'Thuiskunstenaars'

Afgelopen zaterdagavond knalden we alle driegangenmenu’s eruit. Het was prachtig! Toen wij om een uur of acht klaar waren met alle pakketten uitgeven en bezorgen, kreeg ik direct de eerste appjes binnen met filmpjes en foto’s van mensen die de gerechten zelf hadden opgemaakt. In de &...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: