Chef-kok Robert Kranenborg over: Leven na de keuken

Auteur: Redactie
8 december 2010
Chef-kok Robert Kranenborg over: Leven na de keuken

Robert Kranenborg kenmerkt zich door verscheidenheid. Samen met Julius Jaspers beoordeelt hij de kandidaten van het programma Topchef op hun kookkunsten, maar daarnaast heeft hij nog tal van andere bezigheden. “Ik gebruik mijn veertig jaar ervaring als ambachtelijk kok tegenwoordig in functies als adviseur en coach bij diverse bedrijven en restaurants.”

Kranenborg begint de dag met de krant, een eitje of een stukje kaas met toast, een glaasje jus d’orange en een latte of koffie verkeerd. En dan zijn er diverse afspraken om de dag mee te vullen. “Ik ben nu onderweg naar specerijenfabrikant Verstegen, maar ik adviseer ook versvishandel Jan van As, Albron Creations, de luxe tak van het cateringbedrijf, Hotel de l’Europe in Amsterdam dat in maart opengaat, en Hof van Saksen. Vorige maand ben ik zestig geworden, ik neem dus geen werk meer aan waaraan ik geen plezier beleef. Juist deze afwisseling van televisie maken en coachen vind ik het leukst. De afgelopen veertig jaar als chef-kok in verscheidene restaurants was het elke dag om 12.00 uur koken voor de lunch en om 19.00 uur weer voor het diner. Dan zit je toch opgesloten in de keuken. Nu heb ik de vrijheid om mijn ervaring te delen. Ter ontspanning fitness ik één a twee keer in de week; ook lees ik verschillende bladen en struin ik dagelijks het internet af. Daar lees ik over architectuur, koken, inrichting, design en reizen. Ik hou een flink aantal interessante sites bij, bijvoorbeeld de Spaanse site www.lomejordelagastronomia.com. Daarnaast volg ik chefs die sites of blogs hebben en natuurlijk hotel- en wijnwebsites.”

“De bekendmaking van de Michelinsterren en Lekker vind ik heel interessant. Het nodigt uit om nieuwe adressen en keukenstijlen te proberen. Er is niets lekkerder dan je te laten verwennen en lekker uit eten te gaan. Natuurlijk hebben wij een paar vaste adressen. Ik woon in de buurt van Amsterdam en weet precies waar de beste pizza uit de houtoven komt, waar de beste dimsum te vinden is en waar je moet zijn voor biefstuk, goede salades en mosselen. We bedenken van tevoren waar we zin in hebben en dan rijden we naar een klein restaurant dat gespecialiseerd is in dat eten. Met Kerst kook ik altijd zelf. Het is een traditie geworden om dan kapoen te braden, echt een prachtige vogel! Ik zit dan met mijn zoon, dochter, de aanhang en mijn moeder en zussen aan tafel. Door het jaar zie ik mijn dochter Priscilla heel vaak; zij zit bij mij in het bedrijf. De rest van mijn vrienden en familie zie ik, door alle drukte, te weinig. Eigenlijk is dat altijd al zo geweest.”

“Ik heb alweer heel veel afwisselend werk in het verschiet en ook de vooruitzichten wat betreft televisie zijn heel goed. Er is eigenlijk geen onderdeel dat ik mis. Nou ja, ik zou natuurlijk wel meer willen reizen en meer accounts in het buitenland willen hebben.”

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws