Central in Peru wederom verkozen tot beste restaurant van Latijns-Amerika

29 juni 2016 | Thijs Jacobs

Fijnproevers, recensenten en food bloggers zijn het er over eens: het beste restaurant van Latijns-Amerika staat in de Peruaanse hoofdstad Lima. Voor het derde jaar op rij werd Central door het toonaangevende magazine Restaurant uitgeroepen tot de absolute winnaar en werd het restaurant tevens gekroond tot nummer 4 van de wereld. Van ceviche, cuy (cavia) en causa tot een verfrissende pisco sour, de Peruaanse keuken is populairder dan ooit en ook Europa gaat overstag.

Chefs Pía León en Virgilio Martínez (Restaurant Central) Restaurant Central Restaurant Central

Het Britse magazine Restaurant stelt elk jaar de lijst met 50 beste restaurants ter wereld samen en dit jaar prijken maar liefst 3 Peruaanse restaurants op de lijst, alle gevestigd in hoofdstad Lima. Central behoort met de 4e plaats tot de absolute wereldtop, restaurant Maido staat op nummer 13 en Astrid & Gastón eindigde op een welverdiende 30e plek. Maar nog meer Peruaanse chef-koks baren opzien met hun unieke gerechten, waardoor er vorig jaar op de lijst van 50 beste restaurants van Latijns-Amerika maar liefst 9 Peruaanse stonden.

In restaurant Central op ontdekkingsreis door Peru
Hoewel het lastig wordt op korte termijn een tafel te reserveren, is restaurant Central in Lima één van dé restaurants waar je als fijnproever geweest moet zijn. Je maakt er een reis door de diverse ecosystemen van Peru. De ingrediënten komen van 20 meter onder zeeniveau tot 4100 meter hoogte, van de Amazone tot de Grote Oceaan. Topkok Virgílio Martínez – ook eigenaar van restaurant Lima in Londen – reist door jungle en woestijn op zoek naar het beste wat Peru te bieden heeft én naar de verhalen achter de producten en hen die het verbouwen. Probeer bij Central vooral de ceviche en tiradito in de leche de tigre, de absolute specialiteiten.

Peruaanse keuken hot in Europa
Niet alleen in het land zelf kun je genieten van talloze variaties op ceviche en quinoa, de Peruaanse keuken is ook in Europa aan een opmars bezig. Groot-Brittannië loopt hierin voorop, waar al meerdere Peruaanse restaurants zijn geopend. Naast Martínez heeft ook de Peruaanse topkok Martin Morales diverse restaurants in Londen: Ceviche, Andina en Casita Andina. Morales stelde tevens de menu’s samen voor British Airways voor de vluchten tussen Londen en Lima en hij schreef het kookboek Ceviche, vol heerlijke Peruaanse recepten. Ook in Nederland zijn de eerste Peruaanse restaurants geopend. Zo kun je in Amsterdam onder andere naar Mashua, in Rotterdam naar Ceviche y Maas en in Den Haag naar Somos Peru.

Peru als culinaire bestemming
Peru profileert zich al langer als culinaire bestemming. Het land organiseerde dit jaar bijvoorbeeld het World Forum on Food Tourism, een samenwerking tussen PROMPERÚ en de UNWTO, om Peru als culinaire toeristische bestemming op de kaart te zetten. Daarnaast ontwikkelt het land momenteel een unieke quinoaroute, waarbij toeristen op een nieuwe manier het land leren kennen. Reizigers doen verschillende plaatsen aan en maken kennis met de levenswijze van de bewoners, die op hun beurt weer laten zien hoe de quinoa wordt verbouwd, verwerkt en welke gerechten de Peruanen er zelf mee bereiden. Door de aanwezige plantages zijn ook liefhebbers van koffie en chocola in Peru op de juiste plek.

Ga voor de lijst met beste restaurants ter wereld naar www.theworlds50best.com.
Meer informatie over Peru: www.peru.travel

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitmaken van het derde st ...

Bier Wijn
Alcoholvrije drank verkopen na 20.00 uur, mag dat?

Er mag na 20.00 uur geen alcohol verkocht worden gedurende de periode van de 'gedeeltelijke lockdown' die door het kabinet is ingesteld. Niet door supermarkten, niet door slijters, maar ook niet door horecazaken die bezorgen. In veel supermarkten zijn de gangpaden waar alcohol staat vanaf 20 ...

Bezorgen
Wat kost bezorgen via Thuisbezorgd?

Bezorgen is, nu de horeca gesloten is, de reddingsboei waar veel restaurants zich aan vastklampen. Niet altijd zonder succes, want de Nederlander heeft de weg naar de bezorgsites en -apps goed weten te vinden. In het derde kwartaal heeft Just Eat Takeaway, waar Thuisbezorgd toe behoort, een groei va ...

Food Vega
Vleesconsumptie stijgt in 2019

De vleesconsumptie in Nederland is in 2019 voor het tweede jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de vleesconsumptie van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. “Alles schreeuwt om vermindering van de vleesconsumptie. Klimaat, stikstof, ontbossing, ...

Wet- en regelgeving Vega
IKEA, Unilever en 250.000 burgers tegen ‘vegaburgerverbod’

Vandaag stemt het Europees parlement over het ‘vegaburgerverbod’. Een petitie tegen het verbod, op initiatief van ProVeg, werd ruim 250.000 keer ondertekend. Daarnaast spraken tal van Europese milieu-organisaties, consumentenorganisaties én voedselgiganten als Unilever en IKEA zic ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: