Central in Peru wederom verkozen tot beste restaurant van Latijns-Amerika

29 juni 2016 | Thijs Jacobs

Fijnproevers, recensenten en food bloggers zijn het er over eens: het beste restaurant van Latijns-Amerika staat in de Peruaanse hoofdstad Lima. Voor het derde jaar op rij werd Central door het toonaangevende magazine Restaurant uitgeroepen tot de absolute winnaar en werd het restaurant tevens gekroond tot nummer 4 van de wereld. Van ceviche, cuy (cavia) en causa tot een verfrissende pisco sour, de Peruaanse keuken is populairder dan ooit en ook Europa gaat overstag.

Chefs Pía León en Virgilio Martínez (Restaurant Central) Restaurant Central Restaurant Central

Het Britse magazine Restaurant stelt elk jaar de lijst met 50 beste restaurants ter wereld samen en dit jaar prijken maar liefst 3 Peruaanse restaurants op de lijst, alle gevestigd in hoofdstad Lima. Central behoort met de 4e plaats tot de absolute wereldtop, restaurant Maido staat op nummer 13 en Astrid & Gastón eindigde op een welverdiende 30e plek. Maar nog meer Peruaanse chef-koks baren opzien met hun unieke gerechten, waardoor er vorig jaar op de lijst van 50 beste restaurants van Latijns-Amerika maar liefst 9 Peruaanse stonden.

In restaurant Central op ontdekkingsreis door Peru
Hoewel het lastig wordt op korte termijn een tafel te reserveren, is restaurant Central in Lima één van dé restaurants waar je als fijnproever geweest moet zijn. Je maakt er een reis door de diverse ecosystemen van Peru. De ingrediënten komen van 20 meter onder zeeniveau tot 4100 meter hoogte, van de Amazone tot de Grote Oceaan. Topkok Virgílio Martínez – ook eigenaar van restaurant Lima in Londen – reist door jungle en woestijn op zoek naar het beste wat Peru te bieden heeft én naar de verhalen achter de producten en hen die het verbouwen. Probeer bij Central vooral de ceviche en tiradito in de leche de tigre, de absolute specialiteiten.

Peruaanse keuken hot in Europa
Niet alleen in het land zelf kun je genieten van talloze variaties op ceviche en quinoa, de Peruaanse keuken is ook in Europa aan een opmars bezig. Groot-Brittannië loopt hierin voorop, waar al meerdere Peruaanse restaurants zijn geopend. Naast Martínez heeft ook de Peruaanse topkok Martin Morales diverse restaurants in Londen: Ceviche, Andina en Casita Andina. Morales stelde tevens de menu’s samen voor British Airways voor de vluchten tussen Londen en Lima en hij schreef het kookboek Ceviche, vol heerlijke Peruaanse recepten. Ook in Nederland zijn de eerste Peruaanse restaurants geopend. Zo kun je in Amsterdam onder andere naar Mashua, in Rotterdam naar Ceviche y Maas en in Den Haag naar Somos Peru.

Peru als culinaire bestemming
Peru profileert zich al langer als culinaire bestemming. Het land organiseerde dit jaar bijvoorbeeld het World Forum on Food Tourism, een samenwerking tussen PROMPERÚ en de UNWTO, om Peru als culinaire toeristische bestemming op de kaart te zetten. Daarnaast ontwikkelt het land momenteel een unieke quinoaroute, waarbij toeristen op een nieuwe manier het land leren kennen. Reizigers doen verschillende plaatsen aan en maken kennis met de levenswijze van de bewoners, die op hun beurt weer laten zien hoe de quinoa wordt verbouwd, verwerkt en welke gerechten de Peruanen er zelf mee bereiden. Door de aanwezige plantages zijn ook liefhebbers van koffie en chocola in Peru op de juiste plek.

Ga voor de lijst met beste restaurants ter wereld naar www.theworlds50best.com.
Meer informatie over Peru: www.peru.travel

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Culinair
Hutten beste cateraar in MT1000

Hutten staat op nummer 1 in de categorie catering van de MT1000, het grootste onderzoek onder zakelijke beslissers naar de kwaliteit en populariteit van zakelijke dienstverleners in Nederland. “Vorig jaar stonden we nummer 1 in het lijstje met runner-ups en nu meteen op nummer 1 in de overall ...

Opening Culinair
Sterrenteam Lars Albers en Randy Bouwer opent in 2020 restaurant Vigor in Vught

Chef Lars Albers en gastheer-sommelier Randy Bouwer openen in het voorjaar van 2020 hun restaurant Vigor in Vught. Vigor zetelt in de 17e eeuwse rijksmonumentale villa Bleijenburg, die op dit moment wordt verbouwd. Middelpunt van het restaurant is de centrale bar, die tegelijkertijd ook de open keuk...

Opening Rotterdam
Nieuwe Rotterdamse hotspot Williams Canteen biedt gast all day concept

Sinds vorige week heeft het Witte de With kwartier in Rotterdam er met Williams Canteen een uitstekende publiekstrekker bij. Dit all day concept van Kim Riekwel, Jamil Sancha en zijn vrouw Stefanie - bekend van Supermercado - biedt niet alleen een uitstekende dinerkaart met culinaire hoogstandjes en...

Columns Vega
Column Fernando Jonker: Gun deze gasten ook een beleving

Het veganisme is ouder dan het woord zelf, in Frankrijk bijvoorbeeld werd al lang 'végétalisme' gebruikt voor wat later ook in het Frans 'véganisme' ging heten. De term veganisme is de Nederlandstalige versie van het Engelse woord ‘veganism’. Dit w...

Amsterdam Opening
Michiel van der Eerde opent Bar BAUT op permanente plek

Op 13 januari 2020 opent Michiel van der Eerde permanent 'Bar BAUT' aan de stadionweg in Amsterdam Zuid. Ruim 7 jaar geleden maakte Michiel van der Eerde naam als pop-up goeroe van Amsterdam. Na zes succesvolle rondreizende edities is het tijd voor een nieuwe dimensie binnen het horeca conce...

Columns Blog
Hoe makkelijk maak je het de gast om voor jou te kiezen?

Heb je je weleens afgevraagd waarom gasten überhaupt bij je reserveren of binnenstappen? Het kan niet zijn omdat je de enige plek bent waar ze wat kunnen eten of drinken. Zoals heel vroeger toen je als reiziger blij was dat je een dak boven je hoofd had en een warme maaltijd kreeg. De 'herb...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: