Central in Peru wederom verkozen tot beste restaurant van Latijns-Amerika

29 juni 2016 | Thijs Jacobs

Fijnproevers, recensenten en food bloggers zijn het er over eens: het beste restaurant van Latijns-Amerika staat in de Peruaanse hoofdstad Lima. Voor het derde jaar op rij werd Central door het toonaangevende magazine Restaurant uitgeroepen tot de absolute winnaar en werd het restaurant tevens gekroond tot nummer 4 van de wereld. Van ceviche, cuy (cavia) en causa tot een verfrissende pisco sour, de Peruaanse keuken is populairder dan ooit en ook Europa gaat overstag.

Chefs Pía León en Virgilio Martínez (Restaurant Central) Restaurant Central Restaurant Central

Het Britse magazine Restaurant stelt elk jaar de lijst met 50 beste restaurants ter wereld samen en dit jaar prijken maar liefst 3 Peruaanse restaurants op de lijst, alle gevestigd in hoofdstad Lima. Central behoort met de 4e plaats tot de absolute wereldtop, restaurant Maido staat op nummer 13 en Astrid & Gastón eindigde op een welverdiende 30e plek. Maar nog meer Peruaanse chef-koks baren opzien met hun unieke gerechten, waardoor er vorig jaar op de lijst van 50 beste restaurants van Latijns-Amerika maar liefst 9 Peruaanse stonden.

In restaurant Central op ontdekkingsreis door Peru
Hoewel het lastig wordt op korte termijn een tafel te reserveren, is restaurant Central in Lima één van dé restaurants waar je als fijnproever geweest moet zijn. Je maakt er een reis door de diverse ecosystemen van Peru. De ingrediënten komen van 20 meter onder zeeniveau tot 4100 meter hoogte, van de Amazone tot de Grote Oceaan. Topkok Virgílio Martínez – ook eigenaar van restaurant Lima in Londen – reist door jungle en woestijn op zoek naar het beste wat Peru te bieden heeft én naar de verhalen achter de producten en hen die het verbouwen. Probeer bij Central vooral de ceviche en tiradito in de leche de tigre, de absolute specialiteiten.

Peruaanse keuken hot in Europa
Niet alleen in het land zelf kun je genieten van talloze variaties op ceviche en quinoa, de Peruaanse keuken is ook in Europa aan een opmars bezig. Groot-Brittannië loopt hierin voorop, waar al meerdere Peruaanse restaurants zijn geopend. Naast Martínez heeft ook de Peruaanse topkok Martin Morales diverse restaurants in Londen: Ceviche, Andina en Casita Andina. Morales stelde tevens de menu’s samen voor British Airways voor de vluchten tussen Londen en Lima en hij schreef het kookboek Ceviche, vol heerlijke Peruaanse recepten. Ook in Nederland zijn de eerste Peruaanse restaurants geopend. Zo kun je in Amsterdam onder andere naar Mashua, in Rotterdam naar Ceviche y Maas en in Den Haag naar Somos Peru.

Peru als culinaire bestemming
Peru profileert zich al langer als culinaire bestemming. Het land organiseerde dit jaar bijvoorbeeld het World Forum on Food Tourism, een samenwerking tussen PROMPERÚ en de UNWTO, om Peru als culinaire toeristische bestemming op de kaart te zetten. Daarnaast ontwikkelt het land momenteel een unieke quinoaroute, waarbij toeristen op een nieuwe manier het land leren kennen. Reizigers doen verschillende plaatsen aan en maken kennis met de levenswijze van de bewoners, die op hun beurt weer laten zien hoe de quinoa wordt verbouwd, verwerkt en welke gerechten de Peruanen er zelf mee bereiden. Door de aanwezige plantages zijn ook liefhebbers van koffie en chocola in Peru op de juiste plek.

Ga voor de lijst met beste restaurants ter wereld naar www.theworlds50best.com.
Meer informatie over Peru: www.peru.travel

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Blog
Blog Jeannine Sok: Respect? Ja graag!

De horeca is nu weer een maand open. De medewerkers zijn blij om weer gasten te mogen verwennen en in de watten te leggen, want dat is waar het vak om draait. Maar sommige gasten gaan over grenzen heen, die van de nieuwe wet, van jou en van de gastvrijheid. Respectloos, terwijl je als restaurant zo ...

Achtergronden Culinair
Mosselseizoen van start met grootste mosselpan ter wereld

Morgen, donderdag 2 juli, start het mosselseizoen met de verkoop van Zeeuwse bodemcultuurmosselen. Dit jaar als eerste exclusief verkrijgbaar bij Sligro. Vanuit de grootste mosselpan ter wereld werden de eerste bodemcultuurmosselen van het seizoen aangeboden aan JRE-chef Joppe Sprinkhuizen, chef van...

Awards Culinair
Tess de Groot wint Cas Spijkers Academie Trofee

Tess de Groot (22), examenstudent van de Cas Spijkers Academie vestiging Nijmegen, heeft als eerste vrouwelijke aankomend chef de Cas Spijkers Academie Trofee gewonnen. De uitreiking van de trofee vond plaats op dinsdag 30 juni bij Restaurant Witlof in Nijmegen en kwam als een verrassing. De wi...

Columns
Kan ik niet meedoen met die duurzame wijngaard van je?

Hoe vaak ik deze vraag afgelopen week niet heb gekregen... er is voldoende ruimte op Domein Bergen, en met meer stokken zouden we meer kunnen investeren in duurzaamheid en kwaliteit. En samen mooie dingen doen is natuurlijk veel leuker. We gaan dus in april 2021 een tweede wijngaard planten wa...

Bezorgen Achtergronden
15-jarige maaltijdbezorgers mogen niet meer de straat op

Frans van Rooij, directeur ProFri, vakvereniging Professionele Frituurders, schreef een brief aan Tamara van Ark, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij maakte gisteren bekend dat het vanaf 1 juli (dat is morgen al!) niet meer is toegestaan om medewerkers jonger dan 16 jaar in te...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: