Calorie-arme high tea dankzij nieuwe zoetstof

6 september 2011 |
Calorie-arme high tea dankzij nieuwe zoetstof<

High tea en calorie-arm? Het lijken twee onverenigbare begrippen. Toch verzorgde meester patissier Robèrt van Beckhoven een calorie-arme high tea in de Amsterdamse kookstudio SMAAK. In plaats van suiker is de zoetstof Nevella aan de recepten toegevoegd. Verantwoorder dan voorheen en net zo lekker.



Sucralose en probiotica
Nevella Probiotics van het Amerikaanse Heartland Sweeteners is een zoetstof gebaseerd op sucralose. Er is echte suiker gebruikt maar de suikermoleculen bevatten geen calorieën meer. Een uitkomst voor diabetici maar ook voor iedereen die op zijn gewicht wil letten en gezond wil eten. Het product bevat geen aspartaan, dat wel in andere zoetstoffen voorkomt. Er is probiotica toegevoegd, dit verbetert het bacteriële evenwicht in de darmen. Terwijl je 'suiker' gebruikt verbeter je dus ook de weerstand van je darmflora. Qua gewicht heb je van Nevella veel minder nodig dan van suiker, 10 gram suiker staat gelijk aan 1 gram Nevella.



Overheerlijke experimenten
Meester patissier Robèrt van Beckhoven heeft een eigen patisserie in Oisterwijck waar hij veel experimenteert. "Je moet bij baby's beginnen en bij opa eindigen, ik wil producten maken die door iedereen gegeten worden. We doen niet moeilijk want daar ben ik niet van, gewoon basissmaken als frambozen en chocola, dat vindt iedereen lekker. Je moet wel lef hebben en experimenteren." Zo heeft hij ook het product Nevella aan verschillende proeven onderworpen.



Cupcakes, fruitoester, chocoladecakejes en meer
Het product kan op verschillende manieren worden gebruikt, in het beslag van cakes, taarten, koekjes en vele andere baksels. Robèrt maakt bijvoorbeeld witte chocolademousse met frambozen. Van Beckhoven: "Chocola moet je nooit in de magnetron verwarmen, altijd au bain-marie in een pan. Die magnetron is zo slecht voor je product!" Vervolgens maakt hij luchtige cupcakes, overheerlijke black magic chocoladecakejes, een fruitoester, mini eclairs en nog veel meer niet te versmaden heerlijkheden.



Wat kan er niet met de zoetstof?
Van Beckhoven legt ook uit wat je niet met Nevella kan. "Kookschuim, borstplaat, macarons en zuurtjes kun je niet bereiden met Nevella. Het product vervliegt als je het op een hoge temperatuur (boven de 100 graden) in vocht verwarmd." Het product wordt verder ontwikkeld zodat het ook te gebruiken is bij het vervaardigen van andere producten.



Tips van de meester
De meester patissier geeft nog een aantal tips voor bakkers en patissiers. Het eerste dat ik altijd vraag tijdens workshops is: "Waarom doe je nou altijd hetzelfde? Inspiratie ligt overal, kijk om je heen. Als er rijp fruit in de fruitschaal ligt dat nog net mee kan maak er dan een mooie mousse van, dat moet je niet weggooien. Je moet een beetje durven, een avonturier zijn."


Eline Dragt

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Overheid schept duidelijkheid over regels horeca per 1 juni

Hugo de Jonge heeft namens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een brief verzonden naar de voorzitters van de verschillende veiligheidsregio's. In de brief worden aanwijzingen voor de coronamaatregelen gegeven. Ook voor de horeca. Hieruit blijkt bijvoorbeeld ook dat de exploitan...

Achtergronden
Ter overname aangeboden: Restaurant de Waard Heesch

Restaurant De Waard te Heesch is al meer dan 22 jaar een bekende in de regio. Voor de familie is de tijd aangebroken om het pand en de exploitatie aan te bieden. Hans Rombouts: “Het is voor de horeca een bovengemiddelde periode voor een onderneming op één plek." Bedrijfsg...

Personeel Coronacrisis
5.000 horecamedewerkers roepen hulp FNV Horeca in sinds sluiting horeca

Sinds de lockdown van de horeca van 16 maart jl. hebben 5.000 horecamedewerkers zich bij FNV Horeca gemeld met vragen en verzoeken om hulp. De meeste vragen gingen over welke rechten en plichten zij hebben sinds hun werklocatie gesloten is. Daarnaast ziet de vakbond een stijgende vraag naar informat...

Economie Opening
Arsenaal Restaurants Groep lanceert Grill&Lounge

Op 1 juni staat vanaf 12.00 uur in de Brasserie van Arsenaal Restaurants de grill aan. Met een Restaurant, Brasserie, Arsenaal Events en Catering biedt de groep nu een nieuw concept aan: De Brasserie | GRILL&LOUNGE. De Brasserie voor lunch en borrel wordt uitgebreid met een trendy daily gril...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Coronacrisis
Realtime countdown tot opening horeca 1 juni, 12 uur

Het aftellen is begonnen! In onderstaande countdown timer zie je exact hoe lang het nog duurt totdat je de deuren van je horecazaak en terras weer mag openen. Heel veel succes! ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: