Bocuse viert 90e verjaardag

11 februari 2016 |
Bocuse viert 90e verjaardag<

Levende legende Paul Bocuse viert vandaag zijn 90e verjaardag. De Franse sterrenchef en grondlegger van de Bocuse d'Or staat vooral bekend als dé vertegenwoordiger van de nouvelle cuisine. Hij heeft de kookstijl van Auguste Escoffier, die het beroep van chef professionaliseerde, verder ontwikkeld. Bocuse is op 11 februari 1926 geboren in Collonges-au-Mont-d’Or. Als grondlegger van de nouvelle cuisine heeft hij de Franse keuken minder uitgebreid en calorierijk gemaakt dan de traditionele cuisine classique. Hij benadrukt bij de nouvelle cuisine het gebruik van verse ingrediënten van hoge kwaliteit.

Studenten en prijzen
Bocuse heeft veel topchefs opgeleid, waaronder de Oostenrijker Eckart Witzigmann, één van de vier chefs van de eeuw en de derde niet-Franssprekende chef die bekroond is met drie Michelinsterren. In 2004 werd Bocuse door toenmalig president Jacques Chirac tot Commandeur de la Légion d’honneur benoemd. In 2011 werd de topkok bekroond met een ‘Chef of the Century’ award door het Culinary Institute of America.

Instituut Paul Bocuse Worldwide
Opleiden is erg belangrijk voor Bocuse. Zo brengt het in 2004 opgerichte wereldwijde ‘L’Institut Paul Bocuse Worldwide’ veertien universiteiten uit Frankrijk, Chili, Mexico, Zuid-Afrika, de VS, Peru, Brazilië, Canada, Japan, Taiwan, Griekenland, Singapore, Finland, Colombia en Ecuador samen. Elke universiteit selecteert haar beste studenten om een intensieve training bij het instituut in het Franse Écully te volgen. Studenten leren over de Franse keuken, wijnselectie, kazen, kooktermen uit de Franse keuken en patisserietechnieken.


Soupe V.G.E.

Soupe V.G.E.
Truffelsoep voor de president
In 1975 creëerde Bocuse voor een presidentieel diner in het Elysée een truffelsoep voor toenmalig president Valéry Giscard d’Estaing. Deze soep maakte hem wereldberoemd en wordt nog steeds geserveerd in Bocuse’s restaurant L’Auberge du Pont de Collonges als ‘Soupe V.G.E’.


L’Auberge du Pont de Collonges

Restaurants
Bocuse’s belangrijkste restaurant is het eerdergenoemde luxe L’Auberge du Pont de Collonges vlakbij Lyon. Het met drie Michelinsterren bekroonde restaurant serveert al decennia hetzelfde traditionele menu. Bocuse heeft daarnaast verschillende brasseries in Lyon, genaamd Le Nord, L’Est, Le Sud en L’Ouest. Elke brasserie is gespecialiseerd in een ander aspect van de Franse keuken. De zoon van Bocuse, Jérôme, leidt het Chefs de France restaurant in het Franse paviljoen van Walt Disney World in Florida.

Signature dishes
Het klassieke menu in L’Auberge du Pont de Collonges bestaat uit groene bonensoep met verse room en truffel, gebakken foie gras met peerblokjes, de beroemde truffelsoep, tongfilet met tagliatelle en kaassaus. Vervolgens krijgen restaurantgasten de Bressekip gekookt in een varkensblaas gevuld met truffel en geserveerd met morilles, groenten en rijst. Vervolgens volgt een kaasplankje en als nagerecht een verzameling van verschillende desserts.

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: Nieuwe sim-kaart

Zojuist hebben we onze wekelijkse vergadering gehad. Isabel, Rutger, Mark en ik nemen dan het nieuwe week- en Paasmenu door en evalueren wat er vorige week goed ging en wat er deze week beter kan. Paar dingen: op maandag gaan we dicht, het weekmenu is akkoord en voor de bestellingen hebben we een ni...

Coronacrisis
Koningin Máxima steekt horeca een hart onder de riem

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft woensdagochtend een werkbezoek gebracht aan twee horecagelegenheden in Amsterdam. Het bezoek vond plaats in het kader van de uitbraak van het coronavirus (COVID-19). De uitbraak van het coronavirus heeft voor de horecabranche geresulteerd ...

Economie Coronacrisis
Rabobank: Nederlandse economie krimpt dit jaar harder dan in 2009 

Aangenomen dat de coronabeperkende maatregelen pas vanaf 1 juni worden versoepeld, krimpt de Nederlandse economie dit jaar naar verwachting met 5 procent. Daarbij raakt de coronacrisis veel sectoren bijzonder hard, zoals de horeca, de landbouw, de industrie en delen van de zakelijke dienstverlening....

81 winnende bieren na zesde Dutch Beer Challenge

Op woensdag 11 maart 2020 vond in Rotterdam de zesde editie van de ‘Dutch Beer Challenge’ plaats. 91 Nederlandse brouwerijen hebben gezamenlijk 400 bieren ingestuurd om deel te nemen aan deze Nederlandse bierwedstrijd. Vanwege de corona-crisis vond de prijsuitreiking dit jaar plaats via ...

Coronacrisis
30ml Nachtegaalstraat speelt in op het Paasfeest thuis

Op 1e en 2e Paasdag bezorgt 30ml Nachtegaalstraat een rijkelijk gevulde ontbijtbox bomvol verse producten aan huis. In een tijd waarin iedereen het Paasfeest ‘gedwongen’ thuis viert en het bezoeken van de supermarkt een uitdaging is, is dit de oplossing voor een luxe Paasontbijt zonder z...

KHN Coronacrisis
KHN: reparatie NOW en demping Wab-effecten dringend noodzakelijk

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) signaleert dat de NOW-regeling op belangrijke onderdelen tekortschiet. Afgelopen maandag opende het UVW het NOW-loket. Door de afbakening van het omzetverlies en de fixatie van de vergoeding loonsom sv op uitsluitend januari 2020, worden schrijnende effecten zichtb...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: