Bocuse d'Or: Opdracht finale bekend

1 juli 2015
Bocuse d'Or: Opdracht finale bekend

Gert van der Heijden, Emiel Kwekkeboom, Kees Visser, Stephan Nijst en oud-deelnemer Jan Smink weten wat de opdracht voor de Nederlandse Bocuse
d'Or finale is. Het bestuur heeft de wedstrijdopdracht gisteren bekendgemaakt.

*Vis-en vleesgerecht*
De deelnemers krijgen een aantal verplichte ingrediënten voorgeschreven. Voor het visgerecht zijn dat tarbot, kreeft en kokkels. Voor het vleesgerecht moeten de vijf chefs kalfshaas, niertjes, zwezerik en kalfswang gebruiken. Beide gerechten moeten worden begeleid door 3 garnituren. Daarvan is één een vrije keuze. De overige twee gerechten moeten worden samengesteld uit een selectie groenten die niet bekend zijn en op de wedstrijddag worden klaargelegd. Van elk gerecht moeten 6 porties worden gepresenteerd op speciale borden. Beide gerechten moeten worden begeleid door een saus.

*Jury van Meesterkoks*
Een jury van vijf SVH Meesterkoks (Jonnie Boer, Andre van Doorn, Marc van Gulick, Onno Kokmeijer en Dick Middelweerd) gaan de gerechten beoordelen op smaak, technieken en presentatie. Een speciale keukenjury bestaande uit SVH Meesterkok Marco Poldervaart en Ronald Bellaart, voormalig commis bij internationale Bocuse d’Or wedstrijden in 2008 en 2009, beoordelen de werkwijze in de keuken, de hygiëne en het zorgvuldig omgaan met producten (no waste).

*Wedstrijdtraject*
De winnaar van de Nederlandse finale gaat Nederland vertegenwoordigen bij de internationale Bocuse d’Or wedstrijden. De Europese finale om de Bocuse d’Or Europe vindt in mei 2016 plaats in Boedapest. Bij het behalen van een top tien plaats in Boedapest kwalificeert het Nederlandse team zich voor de wereldfinale in januari 2017 in Lyon.

Overig nieuws