Betaalt de horeca te veel btw?

25 maart 2015 |
Betaalt de horeca te veel btw?<

De afgelopen maanden komt deze kreet in nieuwsbrieven naar voren. Ikzelf ben de mening toegedaan dat over de bank genomen dit
wel het geval is. Maar over de meest recente kwestie ben ik ietwat sceptisch.

Foto: Roland van Gessel

Eén prestatie
Voor restaurants en cateringbedrijven geldt tot nu toe dat uitgeserveerde maaltijden en geschonken alcoholische dranken voor de btw verschillend worden behandeld. Horecaondernemers stellen nu echter dat bij een restaurant- of cateringdienst sprake is van één prestatie voor de btw. Zij vinden dat de geschonken alcoholische dranken een onderdeel zijn van de restaurant- of cateringprestatie die de horecaonderneming verricht. Daarom zou één btw-tarief op de gehele prestatie moeten worden toegepast. De restaurants en cateringbedrijven zijn van mening dat de alcoholhoudende dranken in dat geval onder het verlaagde tarief van 6 procent moeten vallen. Te denken valt aan bijvoorbeeld een diner in een restaurant met een wijnarrangement.

Procedures
Momenteel lopen er diverse procedures over het btw-tarief dat horecaondernemers moeten toepassen op alcoholische dranken. Hoewel de ondernemers van mening zijn dat de verstrekking van een maaltijd in combinatie met alcoholische dranken als geheel onder het verlaagde btw-tarief moet vallen, stelt de staatssecretaris van Financiën nog altijd dat alcoholische dranken nooit onder het verlaagde btw-tarief kunnen vallen, ook niet voor horecabedrijven die een all-in concept hanteren. Tot nu toe is er nog geen uitspraak gedaan in de lopende procedures. Als je wilt meeliften op een eventueel succes bij deze uitspraak dan moet je actie ondernemen.

Wat moet je doen?
In je btw-aangifte geef je het schenken van alcoholische dranken aan tegen het algemene tarief van 21 procent. Het serveren van maaltijden en niet-alcoholische dranken geef je aan tegen het verlaagde tarief van 6 procent. Vervolgens moet je binnen zes weken na betaling op de btw-aangifte (of bij een teruggave: na ontvangst van de teruggaafbeschikking) een bezwaar indienen. Maak je géén bezwaar tegen je btw-aangifte, maar leiden de lopende procedures binnenkort wel tot succes? Dan zal de Belastingdienst je later niet met terugwerkende kracht tegemoet komen, indien je alsnog een verzoek doet om toepassing van het verlaagde btw-tarief op alcoholische dranken.

Risico!
Maar wat als de rechter oordeelt dat de totale prestatie zo gemengd is dat hiervoor niet meer het 6 procent-tarief geldt maar het algemene tarief van 21 procent, of dat de alcoholische versnapering de hoofdprestatie is en de nevenactiviteit het eten? Als je dan bezwaar hebt gemaakt, loop je het risico dat je over de omzet eten en non-alcoholische dranken alsnog 21 procent btw moet afdragen.
Bezint eer ge begint!

Roland van Gessel, accountant
Mazars Paardekooper Hoofman N.V.
"Roland.vangessel@mazars.nl" 06 – 28125480
www.mazars.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Amsterdam Coronacrisis
Sterrenrestaurant Restaurant 212 introduceert luxueuze dinerboxen 

Het Amsterdamse Restaurant 212 brengt fine dining experiences naar mensen thuis met het nieuwe concept ‘212 at home’. Vanaf nu kun je culinair hoogstaande dinerboxen bestellen via de website en laten thuisbezorgen, bereid door de bekende topchefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot....

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Opening
Café-Restaurant De Eendracht breidt uit met vestigingen in Blaricum en Hilversum 

Hoewel de meeste horecagelegenheden al blij zijn dat ze per 1 juni überhaupt weer open mogen, pakken de uitbaters van Café - Restaurant De Eendracht deze heropening wel heel rigoureus aan. Zij verwelkomen die dag namelijk twee nieuwe vestigingen in ’t Gooi. Café - Restau...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor...

Bezorgen Vega
Supergewassen, eitwitvervangers en plantaardige melk over tien jaar normaal

Maaltijdplatform Deliveroo deed onderzoek* onder tech-minded Nederlanders van 18 jaar en ouder over de toekomst van voeding gedreven door techniek, zoals supergewassen, kweekvlees, 3D-geprint voedsel en persoonlijke voeding op basis van het eigen DNA. Zij blijken een sterke voorkeur te hebben voor &...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: