Betaal wat je kunt missen in GEEF Caf�

4 juni 2015 |
<

De sociale onderneming GEEF Café wil, na het succes in Rotterdam, gezond en eerlijk voedsel voor alle Amsterdammers toegankelijk maken. Het concept is
gebaseerd op het 'pay as you can-model', waarbij iedereen zelf bepaalt wat hij of zij betaalt. Op die manier kunnen ook mensen met minder geld bij GEEF Café terecht. Na diverse succesvolle pop-ups en een uitgebreide proefperiode, is het tijd voor de volgende stap: een eigen locatie in Amsterdam. Daarom starten ze een grote crowdfundingcampagne en krijgen daarbij hulp van Ben & Jerry's.

Eten, drinken en delen
Nederland telt veel mensen die weinig geld te besteden hebben. Maar liefst 2,5 miljoen Nederlanders leeft onder de armoedegrens. Hierdoor hebben zij vaak geen toegang tot gezond voedsel en is uit eten gaan een onbetaalbare luxe. Vandaar dat Judith Manshanden samen met Laura Schön en Rogier Charles in 2013 besloot om het GEEF Café op te richten. Initiatiefnemer Judith Manshanden: "Ik geloof dat we leven in een wereld van overvloed. Samen hierin delen is eigenlijk heel logisch."

Iedereen welkom
Geïnspireerd door de pay as you can-beweging in de VS, wilden de oprichters van het GEEF Café ook in Nederland een restaurant openen waar iedereen welkom is. Het concept bleek in Rotterdam erg goed te werken en het leverde veel positieve reacties op. Ruim 80% van de bezoekers betaalde meer dan de richtprijs die GEEF Café hanteerde. "Nu is het tijd voor een vaste locatie in Amsterdam, om zo nog meer mensen te inspireren uit zowel binnen- als buitenland", aldus Manshanden. Hierbij krijgt GEEF Café ondersteuning van Ben & Jerry's die de crowdfunding van de campagne gaat ondersteunen door middel van hun Join Our Core incubator-programma.

Een maaltijd is meer dan een bord eten
In Nederland word er jaarlijks voor zo'n 2,5 miljard aan voedsel weggegooid. "Een bizarre werkelijkheid", vindt Laura Schön, verantwoordelijk voor de keuken. Bij GEEF Café wordt daarom gekookt op basis van groenten die 'over' zijn en normaliter weggegooid worden. Tijdens eerdere pop-up diners in Amsterdam en gedurende de proefperiode in Rotterdam, werd er in totaal 2.500 kilo restproducten opgehaald bij de groothandel om hiervan een heerlijke maaltijd te kunnen koken. Op die manier gaat GEEF Café voedselverspilling tegen.

Samen zijn we GEEF
Met de steun van onder andere Triodos Foundation en Stichting DOEN is er al een aardig startkapitaal opgebouwd. Voor het laatste stuk heeft GEEF Café nog een extra zetje nodig. Daarom start een grote crowdfundingcampagne op het platform Doorgaan.nl, daar is het mogelijk om GEEF Café te steunen met een bedrag naar keuze (via www.doorgaan.nl/geefcafe). Uiteraard wordt iedere donatie beloond met leuke cadeaus, zoals een etentje in het nieuwe restaurant. De campagne eindigt op 16 juli en GEEF Café hoopt dan zo snel mogelijk open te gaan op een vaste locatie.

Het doel is om, na succes in de hoofdstad, meerdere vestigingen te openen in andere Nederlandse steden.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Wijn
Sterrenrestaurant Da Vinci lanceert eigen wijn van Limburgse wijndomeinen

Sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft een bijzondere Limburgse wijn gelanceerd. De witte wijn is gemaakt van Chardonnay van Wijngaard Kruisboom en van Souvignier Gris van Wijndomein St. Martinus. De ‘Cuvée Da Pé’ is gevinifieerd door Stan Beurskens van St. Martinus...

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Contactgegevens van horecagasten moeten na 14 dagen verwijderd worden

De contactgegevens van gasten, waar horecabedrijven sinds maandag verplicht om moeten vragen, moeten na veertien dagen vernietigd worden. Dat stelt brancheverenging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dit lazen we in een artikel op NU.nl. Het telefoonnummer en e-mailadres van alle gasten moet op...

Amsterdam Opening
Joris Bijdendijk en Renaissance Koepelkerk openen tijdelijk restaurant

De Amsterdamse chef Joris Bijdendijk gaat ‘on tour’ met het keukenteam van RIJKS® en serveert een 5-gangen menu in de historische kerk. Tijdens de eerste editie van Koepelkerk X RIJKS®, op 15 augustus, wordt de kerk van het Renaissance Amsterdam Hotel getransformeerd tot restaura...

Achtergronden Coronacrisis
Herman den Blijker en Annemarie van Gaal zoeken restaurants die het zwaar hebben

De horeca heeft nog nooit in zo zwaar weer verkeerd als nu. Maandenlang dicht. Geen gast in de zaak. Sommige restaurants hebben in de crisistijd wel een afhaal- of brengservice gehad, maar daarmee konden ze nauwelijks hun hoofd boven water houden. Nu zijn ze eindelijk weer open, maar alles is anders...

Wet- en regelgeving
Lachgasverbod: mag je het straks nog wel kopen voor in je keuken?

Het gebruik van lachgaspatronen als drugs in plaats van gastronomisch of technisch hulpmiddel is de laatste jaren flink toegenomen. Zoveel zelfs dat (door staatssecretaris Blokhuis en minister Grapperhaus) een voorstel is gedaan om lachgas in het hele land te gaan verbieden. Met het landelijk verbod...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: