Betaal wat je kunt missen in GEEF Café

4 juni 2015
Betaal wat je kunt missen in GEEF Café

De sociale onderneming GEEF Café wil, na het succes in Rotterdam, gezond en eerlijk voedsel voor alle Amsterdammers toegankelijk maken. Het concept is
gebaseerd op het 'pay as you can-model', waarbij iedereen zelf bepaalt wat hij of zij betaalt. Op die manier kunnen ook mensen met minder geld bij GEEF Café terecht. Na diverse succesvolle pop-ups en een uitgebreide proefperiode, is het tijd voor de volgende stap: een eigen locatie in Amsterdam. Daarom starten ze een grote crowdfundingcampagne en krijgen daarbij hulp van Ben & Jerry's.

*Eten, drinken en delen*
Nederland telt veel mensen die weinig geld te besteden hebben. Maar liefst 2,5 miljoen Nederlanders leeft onder de armoedegrens. Hierdoor hebben zij vaak geen toegang tot gezond voedsel en is uit eten gaan een onbetaalbare luxe. Vandaar dat Judith Manshanden samen met Laura Schön en Rogier Charles in 2013 besloot om het GEEF Café op te richten. Initiatiefnemer Judith Manshanden: "Ik geloof dat we leven in een wereld van overvloed. Samen hierin delen is eigenlijk heel logisch."

*Iedereen welkom*
Geïnspireerd door de pay as you can-beweging in de VS, wilden de oprichters van het GEEF Café ook in Nederland een restaurant openen waar iedereen welkom is. Het concept bleek in Rotterdam erg goed te werken en het leverde veel positieve reacties op. Ruim 80% van de bezoekers betaalde meer dan de richtprijs die GEEF Café hanteerde. "Nu is het tijd voor een vaste locatie in Amsterdam, om zo nog meer mensen te inspireren uit zowel binnen- als buitenland", aldus Manshanden. Hierbij krijgt GEEF Café ondersteuning van Ben & Jerry's die de crowdfunding van de campagne gaat ondersteunen door middel van hun Join Our Core incubator-programma.

*Een maaltijd is meer dan een bord eten*
In Nederland word er jaarlijks voor zo'n 2,5 miljard aan voedsel weggegooid. "Een bizarre werkelijkheid", vindt Laura Schön, verantwoordelijk voor de keuken. Bij GEEF Café wordt daarom gekookt op basis van groenten die 'over' zijn en normaliter weggegooid worden. Tijdens eerdere pop-up diners in Amsterdam en gedurende de proefperiode in Rotterdam, werd er in totaal 2.500 kilo restproducten opgehaald bij de groothandel om hiervan een heerlijke maaltijd te kunnen koken. Op die manier gaat GEEF Café voedselverspilling tegen.

*Samen zijn we GEEF*
Met de steun van onder andere Triodos Foundation en Stichting DOEN is er al een aardig startkapitaal opgebouwd. Voor het laatste stuk heeft GEEF Café nog een extra zetje nodig. Daarom start een grote crowdfundingcampagne op het platform Doorgaan.nl, daar is het mogelijk om GEEF Café te steunen met een bedrag naar keuze (via www.doorgaan.nl/geefcafe). Uiteraard wordt iedere donatie beloond met leuke cadeaus, zoals een etentje in het nieuwe restaurant. De campagne eindigt op 16 juli en GEEF Café hoopt dan zo snel mogelijk open te gaan op een vaste locatie.

Het doel is om, na succes in de hoofdstad, meerdere vestigingen te openen in andere Nederlandse steden.

Overig nieuws