BBB en Folie Culinaire: 10% meer bezoekers

6 oktober 2014 |
BBB en Folie Culinaire: 10% meer bezoekers

Dag één van de 60ste editie van Horecavakbeurs BBB en gastronomie vakevent Folie Culinaire is succesvol van start gegaan. Belgische
horecaondernemers ontvingen een speciaal warm welkom door de heer Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen. Van Assche verzorgde samen met de heer Lodewijk van der Grinten, Algemeen Directeur Koninklijke Horeca Nederland de officiële opening. Van der Grinten sprak zich onder meer uit over de toekomst van de horecabeurzen. “Vroeger deed je fantastische zaken als je kon concurreren en in de toekomst kun je succesvol zijn als je weet samen te werken.”

Nordic Cuisine
Folie Culinaire: van Nordic Cuisine tot ‘kut met peren’
In de demonstratiekeuken van Folie Culinaire werd het publiek getrakteerd op een optreden van de meesterchocolatier Pierre Marcolini. Het resultaat: pralines van slechts 6 gram met de meest lichte, verfijnde en diepste smaakervaring ooit. De Noorse topchef Even Ramsvik van restaurant Ylajali uit Oslo deelde zijn speciale kooktechnieken uit de Nordic Cuisine. Al zijn gerechten vertellen een verhaal, smaaksensaties zijn als emoties in de filosofie van deze chef. Met pareltjes van peterselie, zee-egel en mierikswortel bereid in stikstof, gefermenteerde bieten en ingrediënten met verschillende vetgehaltes die zorgen voor een hemelse beleving.

Poetin
Achtsterrenchef Michel del Burgo was verhinderd. Hij mocht bij Poetin op audiëntie komen (echt waar). Gelukkig waren daar sterrenchefs die het stokje met plezier wilde overnemen. Om aandacht te vragen voor het probleem van voedselverspilling werden gerechten bereid met spraakmakende namen als ‘kut met peren’, ‘klotezooi’ en ‘lulkoek’. Vroeger ging vleesafval als de geslachtsorganen in de balkenbrij, tegenwoordig in de afvalbak, terwijl dat helemaal niet nodig is. De bezoekers lieten zich de culinaire creaties bereid door de gerenommeerde sterrenkoks in ieder geval goed smaken.

Winnaars kookwedstrijden BBB
Het jubileumprogramma van de BBB kent dit jaar maar liefst 60 special events waaronder kookwedstrijden tussen Belgische en Nederlandse koks. In de wedstrijdkeuken van de 60ste BBB stond als eerste de DEKO topchefcompetitie op het programma. De vier deelnemende koks verrasten de jury met een menu dat was samengesteld met de ingrediënten uit de Mystery Box van Pura Loca. Vooral het geheime ingrediënt, het exclusieve Wagyu vlees van Landgoed Altembrouck, zorgde voor extra inspiratie. De winnaar – Alex Verhoeven van Fleur de Sel – is volgens de jury een ‘artiest met een waanzinnige toekomst’.

Dominique Brouns van ‘t Plenske in Maastricht maakte de drie beste variaties van gehakt van everzwijn in het kader van de ‘Born in Limburg’. Volgens de jury blinkt deze zelfstandig werkende kok uit in creativiteit en performance. Stijn Coenen van de Gerardushoeve, winnaar van vorig jaar, werd tweede. De wedstrijdkeuken staat gedurende de drie dagen van de beurs onder leiding van Percy Timmers en Arie van der Heijden.

Extra activiteiten:
Bezoekers van Folie Culinaire kunnen ook de 60ste editie van Horecavakbeurs BBB bezoeken die gelijktijdig in het MECC plaatsvindt. Bezoekers aan de BBB kunnen tegen korting (20 euro i.p.v. 40 euro) een bezoek brengen aan Folie Culinaire. Na de beurs kan men terecht in het centrum van Maastricht waar – in samenwerking met Chateau Maestricht, la saison culinaire – een bruisend avondprogramma wordt aangeboden.

Folie Culinaire en Horecavakbeurs BBB 2014 zijn nog geopend op dinsdag 7 en woensdag 8 oktober van 11.00 uur tot 18.00 uur.

Meer informatie over de beurzen en het programma: www.folieculinaire.com en www.bbbmaastricht.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Rotterdam
Drive thru op sterrenniveau in Rotterdam

Dat omweggetje wil je er maar al te graag voor maken. De Sterren Drive Thru bij het stadion van voetbalclub Excelsior in Rotterdam, gerund door maar liefst vier sterrenchefs, heet met recht een culinaire verademing. Zo HEERLIJK was een take-away nooit eerder. Fred Mustert van restaurant Fred (2 M ...

Personeel
FNV Horeca: afbouw steunmaatregelen leidt tot vertrek vakkrachten uit horecasector

De gisteren verstuurde Kamerbrief over de aanvullingen op het steun- en herstelpakket, alsmede het persmoment van het Kabinet van gisteravond zorgen voor grote onrust in de horecasector. FNV Horeca vindt het onvoorstelbaar dat het Kabinet gisteravond aangeeft dat er nog te weinig resultaten zijn om ...

Coronacrisis
Horeca blijft zeker nog dicht tot december

Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog ...

Wet- en regelgeving KHN Coronacrisis
KHN: Nieuwe steun welkom, maar niet voldoende

Op dinsdag 27 oktober heeft het kabinet een besluit genomen over hoe de aanvullende steunmaatregelen er voor de horeca uit moeten komen te zien. KHN pleit er al weken bij het kabinet en de Tweede Kamer voor om, aanvullend op het huidige noodpakket, met aanvullende steunmaatregelen te komen, waarbij ...

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Awards Culinair
Lekker500 komt uit in aangepaste vorm

Lekker500, de onafhankelijke restaurantgids van Nederland die dit jaar voor de 43ste keer verschijnt, heeft een aangepaste vorm waarin een podium wordt geboden aan de restaurateur. De speciale editie is een gids zonder ranking, als ode aan de helden van de horeca. Alle nog bestaande restaurants u ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: