Alliance Gastronomique: foie gras blijft legaal product

10 december 2009 |
Alliance Gastronomique: foie gras blijft legaal product<

"Foie gras blijft een legaal product en onze leden moeten zelf beslissen of ze het serveren ja of nee." Dit standpunt is gisteren uit het overleg van de Alliance Gastronomique gekomen, aldus voorzitter Gerrit Greveling. "Wij bemoeien ons niet met individuele keuzes van onze leden, dat staat zelfs in onze grondbeginselen." Wakker Dier meldt dat 'restaurants massaal eendenlever van de kaart halen', waaronder Krasnapolsky, Marriott Hotels en Proeverij 274, dit restaurant kwam eerder in de uitzending van Radar voor.

Greveling heeft verschillende chefs gesproken die voorbij kwamen in de uitzending van Radar over zogenaamde 'diervriendelijke' foie gras. "De chefs vonden het allemaal heel vervelend en vertrouwde op hun leveranciers." Maar Greveling wil vooral een ander punt maken: "Ik zou Wakker Dier wel een lijst willen geven met alle misstanden in de voedselproductie. Ga dan ook maar eens kijken bij de kipproductie van McDonalds."

Naast het standpunt van Alliance Gastronomique wil Greveling privé ook nog wat kwijt. "Als Wakker Dier echt verschil wil maken, dan moeten ze bij de consumenten minder draagvlak creëren voor eendenlever. Daarna kunnen ze naar Brussel en zorgen dat het verboden wordt. Voor die manier van campagne voeren heb ik respect. Maar het via individuele restaurants en chefs spelen vind ik laf."

Greveling geeft ook aan dat er nu nog te veel vraag is naar ganzen- of eendenlever. "Iedereen mag eten wat hij wil. Zodra de vraag afneemt, verdwijnt het vanzelf van de kaart."

Greveling denkt echter dat de lijst met misstanden voor Wakker Dier eindeloos wordt. "Dan kun je alles wel gaan verbieden. Ik vind bijvoorbeeld dat groenten ook heel veel pijn lijden als ik erin snijd."


De Restaurantkrant, Hospitality Management, Sanny Visser


Zie ook: Foie gras leverancier Nivo Finess: Radar geeft eenzijdig beeld "Foie gras: ''Gatsie, moet dat nou?":http://www.derestaurantkrant.nl/nieuws/foie-gras-gatsie-moet-dat-nou/

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Internationaal
Jan Smink pakt derde prijs internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire

Chef Jan Smink heeft de derde prijs gewonnen bij de befaamde internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International. De eigenaar van restaurant Smink in Wolvega nam het op 28 januari 2020 in Parijs op tegen zeven internationale topchefs en maakte indruk op de internationale jury met...

Eetschilderij van Marnix Lange een lust voor het oog

Chef maakt verbluffend en eetbaar kunstwerk om te delen, gemaakt met respect en eerbied voor de natuur. Chef Marnix Lange maakt met zijn spectaculaire Eetschilderijen van eten iets heel bijzonders. Een spektakel van kleur, geur, smaak en textuur: een beleving die al je zintuigen prikkelt. In een ...

Internationaal Michelin
63 nieuwe sterren in Franse Michelingids

Met plezier onthult MICHELIN de 2020-selectie voor Frankrijk, die 63 nieuwe sterren bevat. De MICHELIN Gids Frankijk 2020 telt in totaal 628 sterrenrestaurants, verdeeld over het gehele land. Naast de selectie van de sterren, zet de Gids dit jaar ook de chefs in de spotlights die kiezen voor een...

Amsterdam Opening
Restaurant Felix opent in historisch cultuurhuis Felix Meritis

Met de opening van Restaurant Felix op 31 januari, wordt Felix Meritis niet alleen de culturele- maar ook gastronomische hotspot van de hoofdstad. Een ervaring bij restaurant Felix bestaat uit seizoensgebonden Nederlandse kwaliteitsproducten in combinatie met slimme kooktechnieken en een gedurfde ui...

Culinair Internationaal
Jan Smink strijdt in Le Taittinger Prix Culinaire in Parijs tegen internationale topchefs

Chef Jan Smink komt dinsdag 28 januari 2020 voor Nederland uit in de internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International in Parijs. De eigenaar van restaurant Smink in Wolvega strijdt tegen zeven internationale topchefs om een hoofdprijs van € 20.000,-. Met winst zou Jan Smi...

Achtergronden Culinair
Sterrenrestaurant De Loohoeve in Schoonloo voorlopig nog open

Sterrenrestaurant De Loohoeve in Schoonloo zal vooralsnog nog volledig geopend zijn. De voorbereidingen voor de nieuwe locatie in de monumentale Theresiakapel in Hoogkerk bij Groningen zijn in volle gang, maar een verhuizing is op korte termijn nog niet te verwachten, zo laten eigenaren Marleen en J...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: