Alliance Gastronomique: foie gras blijft legaal product

10 december 2009 |
Alliance Gastronomique: foie gras blijft legaal product<

"Foie gras blijft een legaal product en onze leden moeten zelf beslissen of ze het serveren ja of nee." Dit standpunt is gisteren uit het overleg van de Alliance Gastronomique gekomen, aldus voorzitter Gerrit Greveling. "Wij bemoeien ons niet met individuele keuzes van onze leden, dat staat zelfs in onze grondbeginselen." Wakker Dier meldt dat 'restaurants massaal eendenlever van de kaart halen', waaronder Krasnapolsky, Marriott Hotels en Proeverij 274, dit restaurant kwam eerder in de uitzending van Radar voor.

Greveling heeft verschillende chefs gesproken die voorbij kwamen in de uitzending van Radar over zogenaamde 'diervriendelijke' foie gras. "De chefs vonden het allemaal heel vervelend en vertrouwde op hun leveranciers." Maar Greveling wil vooral een ander punt maken: "Ik zou Wakker Dier wel een lijst willen geven met alle misstanden in de voedselproductie. Ga dan ook maar eens kijken bij de kipproductie van McDonalds."

Naast het standpunt van Alliance Gastronomique wil Greveling privé ook nog wat kwijt. "Als Wakker Dier echt verschil wil maken, dan moeten ze bij de consumenten minder draagvlak creëren voor eendenlever. Daarna kunnen ze naar Brussel en zorgen dat het verboden wordt. Voor die manier van campagne voeren heb ik respect. Maar het via individuele restaurants en chefs spelen vind ik laf."

Greveling geeft ook aan dat er nu nog te veel vraag is naar ganzen- of eendenlever. "Iedereen mag eten wat hij wil. Zodra de vraag afneemt, verdwijnt het vanzelf van de kaart."

Greveling denkt echter dat de lijst met misstanden voor Wakker Dier eindeloos wordt. "Dan kun je alles wel gaan verbieden. Ik vind bijvoorbeeld dat groenten ook heel veel pijn lijden als ik erin snijd."


De Restaurantkrant, Hospitality Management, Sanny Visser


Zie ook: Foie gras leverancier Nivo Finess: Radar geeft eenzijdig beeld "Foie gras: ''Gatsie, moet dat nou?":http://www.derestaurantkrant.nl/nieuws/foie-gras-gatsie-moet-dat-nou/

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving
Alle rookruimtes gesloten in 2022

Het is de bedoeling dat de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen sluiten de rookruimtes al in 2021. Dat betekent dat er dan geen rookruimtes meer te vinden zijn in de zorg, het onderwijs, bij overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector. In ...

Bezorgen Achtergronden
Deliveroo help de Sint een handje

Diverse gezinnen werden aangenaam verrast toen de Sint met zijn paard bij hen voor de deur stond. De Sint reed een ronde in het Rotterdamse Kralingen om een heerlijke maaltijd bij verschillende adressen langs te brengen met hulp van de Deliveroo-bezorgers. Handig als je te paard bent en je handen vr...

Columns Interview Longread
Horeca-etiquette: restaurantgasten willen privacy

De horeca is zoveel meer dan wat er uit de keuken komt. De aankleding van je zaak en bovenal de kwaliteit van de service zijn bepalend voor het gevoel dat jouw gast aan het bezoek aan je zaak overhoudt. Natuurlijk moet de setting goed zijn, mensen voelen zich ongemakkelijk als er minder dan vijft...

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Internationaal Michelin
De Michelin Gids, TripAdvisor en TheFork lanceren een internationale strategische partnership 

De Michelin Gids heeft zijn krachten gebundeld met TripAdvisor en TheFork. Zij verbreden hiermee het aanbod voor gasten om een ideale dinerervaring te vinden, evenals een verbeterde toegang tot een bredere keuze aan hoogwaardige restaurants over de hele wereld. Michelin en TripAdvisor, met docht...

Awards Events Culinair
Gault&Millau 2020: Soenil Bahadoer beste chef, nog 16 winnaars

Soenil Bahadoer van De Lindehof in Nuenen is door Gault&Millau uitgeroepen tot Chef van het Jaar. Dit gebeurde tijdens de presentatie van de culiniare gids vanmiddag in Amsterdam. "Wat chef Soenil Bahadoer zo bijzonder maakt, is niet in een paar woorden te vatten, maar des te beter te ervar...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: