Actie borstvoeding geven in het openbaar: is dat nog nodig?

18 augustus 2017 | Thijs Jacobs

In de Wereld Borstvoeding Week is het Voedingscentrum de uitdaging aangegaan om Den Haag borstvoedings-vriendelijk(er) te maken. Is dat nodig? Wij denken van wel. Bijna een derde van de vrouwen (30,5%) voelt zich namelijk niet prettig bij het geven van borstvoeding in een openbare gelegenheid, zoals een restaurant of café. Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum, vertelt in deze blog over haar ervaringen in de Haagse horeca.

Het Voedingscentrum wil de drempel graag verlagen voor vrouwen die in het openbaar willen voeden. Dat doen we door ‘Voeden kan hier’-stickers aan te bieden aan de horeca, zodat zij deze op hun deur of raam kunnen plakken. En door een handige Google-kaart uit te brengen met een overzicht van borstvoedingsvriendelijke locaties.

Haagse horeca

Natuurlijk vragen we wel eerst toestemming. In de Wereld Borstvoeding Week ga ik mee langs de deuren van de Haagse horeca. Mijn collega vertelt me dat sommige medewerkers je aankijken alsof je een Jehova’s getuige bent. Dus het voelt nog wel als een uitdaging als ik binnenloop bij mijn eerste adres.

Gelukkig word ik enthousiast onthaald. De eigenaar van de koffiebar laat zien wat de zaak allemaal in huis heeft om moeders te ontvangen en hij leidt me naar het verschoonkleed. In zijn enthousiasme stelt hij voor om mij in contact te brengen met het hoofdkantoor van een grote koffieketen, zodat we in één keer 60 filialen kunnen toevoegen aan de lijst met borstvoedingsvriendelijke locaties. Zo’n start is bemoedigend. De eigenaar vindt het ook leuk om op de foto te gaan, die we via social media verspreiden om aandacht te vragen voor het onderwerp. 

Bij de volgende gelegenheid krijg ik te horen dat moeders welkom zijn om te voeden. Maar ze willen er verder geen ruchtbaarheid aan geven. Op weer een andere locatie zijn de moeders welkom zolang ze ‘niet in beeld’ en discreet voeden. 

Verbazing bij horecaondernemers
 

Gelukkig zijn de meeste horecagelegenheden verbaasd dat vrouwen die borstvoeding geven op sommige plekken niet welkom zijn. Zij vinden het vanzelfsprekend dat moeders overal terecht kunnen. De eigenaar van een Italiaans restaurant stelt de vraag ‘Waarom zijn sommige eigenaren tegen voeden in het openbaar?’. En dat is natuurlijk een hele logische vraag. Wat is er verkeerd aan een moeder die haar baby aan de borst legt? Dat is immers de functie van vrouwenborsten. We worden ook blootgesteld aan vrouwelijk naakt in reclame voor kaas, bepaalde muziek en zelfs mannenkleding! Dat vinden we normaal terwijl een kind aan de borst normaler is.

We mogen baby’s die door de borst worden gevoed geen drempels opwerpen. Zij hebben net als baby’s die flesvoeding krijgen het recht om op elke plek gevoed te worden als ze met hun moeder op pad gaan. En net als alle baby’s hebben ze regelmatig honger. Daarom zetten wij ons in om Den Haag borstvoedingsvriendelijk te maken; voor al die lieve Haagse baby’s en hun mama’s.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wijn Rotterdam
Net open: wijnbar met meer dan 70 wijnen per glas en tappen doe je zelf

Blijdorp is binnenkort een hotspot rijker. In september opent Walsjérôt haar deuren op het Bentinckplein in Rotterdam. De wijnbar werkt volgens een uniek concept waarbij je je eigen wijn kan tappen. Met de keuze voor een slok, een heel of een half glas van meer dan 70 wijnen kunnen zowe...

Opening Utrecht
Nieuwste horecalocatie van Utrecht geopend

Drukke dagen in de keuken, nieuwe soepproevers en een volgeboekt hotel: de opening van Utrechts eerste soepbar Soep-er, én van de negen sfeervolle kamers van het bovengelegen logement Petit Beijers is een feit. Op zondag 12 juli openden horecaondernemers Janine en Tom hun deuren aan Vismarkt ...

Culinair Wijn
Sterrenrestaurant Da Vinci lanceert eigen wijn van Limburgse wijndomeinen

Sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft een bijzondere Limburgse wijn gelanceerd. De witte wijn is gemaakt van Chardonnay van Wijngaard Kruisboom en van Souvignier Gris van Wijndomein St. Martinus. De ‘Cuvée Da Pé’ is gevinifieerd door Stan Beurskens van St. Martinus...

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Contactgegevens van horecagasten moeten na 14 dagen verwijderd worden

De contactgegevens van gasten, waar horecabedrijven sinds maandag verplicht om moeten vragen, moeten na veertien dagen vernietigd worden. Dat stelt brancheverenging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dit lazen we in een artikel op NU.nl. Het telefoonnummer en e-mailadres van alle gasten moet op...

Amsterdam Opening
Joris Bijdendijk en Renaissance Koepelkerk openen tijdelijk restaurant

De Amsterdamse chef Joris Bijdendijk gaat ‘on tour’ met het keukenteam van RIJKS® en serveert een 5-gangen menu in de historische kerk. Tijdens de eerste editie van Koepelkerk X RIJKS®, op 15 augustus, wordt de kerk van het Renaissance Amsterdam Hotel getransformeerd tot restaura...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: