Achtergrond: het rookverbod in een internationale context geplaatst

21 juni 2018 | Thijs Jacobs

In Nederland is onder horecaondernemers onrust ontstaan over het voornemen van staatssecretaris van VWS, Paul Blokhuis, om roken op terrassen te verbieden. Is die ophef wel terecht? In andere landen gaat men namelijk nog een stapje verder om roken te ontmoedigen. We zetten een aantal praktijkvoorbeelden voor je op een rijtje.

Pretparken

Er mag sinds afgelopen jaar niet meer meer gerookt worden in de rij bij Nederlandse pretparken. De Club van Elf heeft dit besloten; deze club is de belangenvereniging voor Nederlandse pretparken. Bij de pretparken van Disney over de hele wereld is roken al langere tijd verboden. Ook bij Bobbejaanland in België mag het niet. 

Niet roken op straat

In sommige landen gaat men nog een stap verder. Bhutan heeft immers een landelijk verbod op het verkopen van tabak. Roken mag er niet in alle publieke ruimtes. Net als in de VS, waar niet in de auto, in het park of op het terras gerookt mag worden.
In sommige Amerikaanse staten mag zelfs op straat helemaal niet gerookt worden. En in Japan zijn veel winkelstraten rookvrij gemaakt. Apart is wel dat daar in restaurants en openbare gebouwen wel gewoon gerookt mag worden...

Roken in de auto

Roken in de auto mag niet in Groot-Brittannië en Frankrijk wanneer er kinderen in de auto zitten. In Frankrijk geldt dat voor kinderen onder de twaalf; in Groot-Brittannië is dat het geval bij kinderen onder de achttien.

China

In China mag je niet roken in openbare gebouwen, waaronder restaurants, scholen, supermarkten en overheidsgebouwen, alhoewel het rookverbod zelden wordt nageleefd.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Fastservice
Nieuwe vestiging Happy Italy in hoofdkantoor KPN

Happy Italy maakt een tweetal mooie stappen. De snelgroeiende horecaformule heeft afgelopen week een contract gesloten met KPN. Onder het nieuwe KPN hoofdkantoor in Rotterdam komt in het najaar een grote Happy Italy vestiging. Bovendien lanceert Happy Italy een nieuwe take-away formule, ‘Happy...

Wet- en regelgeving Columns
Column: blurring is juist een zegen

Een glas whisky bij de barbier, een wijntje bij de kapper en een stukje ambachtelijke Spaanse pata negra worst bij de slijter. Blurring is al lang en breed geaccepteerd door de consument, het wordt misschien al een beetje verwacht. Waar veel winkels de kans hebben gepakt om hun aanbod te vergroten m...

Achtergronden Culinair
Ad Janssen viert dertigjarig jubileum als meesterkok

Horecaondernemer Ad Janssen viert dit jaar zijn dertigjarig jubileum als meesterkok. Inmiddels de 60 gepasseerd is hij nog lang niet bezig met rustiger aandoen. Integendeel, onlangs besloot hij zijn prestigieuze restaurant in het Kasteel van Rhoon totaal op de schop te nemen. Klassieke lambriseri...

Lees nu de gratis juni-uitgave van De RestaurantKrant

De juni-editie van De RestaurantKrant staat weer bomvol 'need-to-know' artikelen, diepte-interviews en trends. De mocktail heeft zijn definitieve opmars ingezet binnen de horeca. Minder, of het liefst helemaal geen alcohol meer is voor de Millennial de toekomst. Misja Vostermans, voorzitter ...

Toerisme Culinair
Gastronomie belangrijkste criterium voor vakantiebestemming Europeanen

Veel Nederlanders vertrekken in de zomer naar warme oorden om te genieten van een welverdiende vakantie. Sterker nog, Nederlanders boekten dit jaar een recordaantal vakanties naar het buitenland. De keuze voor de vakantiebestemming baseren zij vaak op de lokale keuken, zo blijkt uit jaarlijks onderz...

Culinair
10 jaar De RestaurantKrant: Paul Bocuse

De RestaurantKrant bestaat tien jaar. In deze rubriek blikken we terug op een decennium vol nieuws, trends en diepte-interviews. We halen elke week spraakmakende verhalen uit de oude doos weer naar voren. Deze week een artikel over de grondlegger van de Nouveau Cuisine, Paul Bocuse. In januari di...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: