100 miljoen voor Belgische horeca?

10 juni 2014 |
100 miljoen voor Belgische horeca?<

Terwijl de vooruitzichten in Nederland wat somberder waren, lijken onze zuiderburen positiever over het financiële gewin met betrekking tot het WK Voetbal in de horeca. Uit onderzoek van
Foodservice Alliance, een onafhankelijk studiebureau dat het consumptiegedrag in de Belgische horeca en cateringmarkt volgt, blijkt dat bijna 60% van de Belgen het WK Voetbal actief gaat volgen.

Meer dan 600.000 Belgen doet dat op café of op één van de talloze pleinen waar grote televisieschermen zullen geplaatst worden. “Dat is een goede zaak voor de Belgische horeca” zegt Gert Laurijssen, directeur van Foodservice Alliance. “Afhankelijk van de prestaties van de Rode Duivels kan het WK Voetbal voor de horeca dit jaar daardoor tot bijna 100 miljoen extra inkomsten kunnen opleveren.” België heeft dan ook een sterke selectie en mag geschaard worden onder de beste outsiders voor de titel.

In het café of thuis?
Foodservice Alliance deed onderzoek naar de intenties van Belgen tijdens de uitzendingen van het aankomende WK in Brazilië. Zo'n 44 procent van de Belgen zegt daarin het WK Voetbal thuis vanuit zijn zetel te gaan volgen. Het merendeel van de Belgische voetballiefhebbers willen de matchen van 'de Duivels' het liefst in eigen huis bekijken met bier, wijn en chips bij de hand. Meer dan 600.000 landgenoten zijn van plan juist de gezelligheid van het café op te zoeken. En dat is dan alleen nog maar tijdens de matchen van de eerste ronde. Wanneer het geluk aan onze kant is en de Rode Duivels doorstoten naar de kwartfinale of zelfs de halve finale voorspelt Foodservice Alliance dat meer dan anderhalf miljoen Belgen naar buiten zal gaan om de sfeer te proeven.

Prestatie is van belang
“Voor de Belgische horecamarkt kan de komende maand een topmoment worden” zegt Gert Laurijssen. “Naarmate de Rode Duivels zullen blijven presteren, zullen Belgen sterker de drang voelen om naar buiten te trekken. 100 miljoen extra zou voor de Belgische cafésector een enorme opsteker kunnen zijn. Alle Belgische cafés samen maken op jaarbasis zo’n 1 miljard omzet. De laatste jaren overigens steeds verder dalend. Op een maand tijd daar opnieuw 100 miljoen aan toevoegen, zou fantastisch zijn om de moeilijke afgelopen jaren goed te maken.”

Wat denken Belgen te gaan doen wanneer de Belgische ploeg haar wedstrijden speelt?

· Kijkt thuis of bij vrienden naar de wedstrijden 44%

· Gaat naar het café om te kijken 9%

· Twijfelt nog tussen thuis kijken of in het café 4%

· Heeft geen interesse in het WK 40%

· Gaat uit om aan voetbalgekte te ontsnappen 2%

Bron: Foodservice Alliance

Creatieve acties
Heel wat horecazaken ondernemen intussen de meest creatieve acties om extra klanten aan te trekken. Talloze voedingsproducten in de Belgische driekleur, speciale WK menu’s, gratis vaten bier bij Belgische doelpunten en gratis hapjes tijdens de uitzendingen zijn maar een kleine greep uit de initiatieven. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 70% van de Belgen het leuk vindt dat horeca ondernemers met hun producten zoveel aandacht besteden aan de voetbalgekte.

Niet iedereen is fan
Overigens is de voetbalkoorts nog niet bij iedereen toegeslagen. Vier op de tien Belgen geeft aan het mondiale voetbalevenement, dat van 12 juni tot en met 13 juli in Brazilië gespeeld wordt, helemaal niet te gaan volgen. Clichés worden hiermee bevestigd; van de vrouwelijke deelnemers aan de enquête zegt 1 op 2 dat ze geen interesse heeft in het WK, bij de mannen is dit slechts een derde.

Bewust niet op inspelen
Voor horecagelegenheden die bewust niet inspelen op het WK liggen er daardoor juist andere uitdagingen, blijkt uit het onderzoek. Op de vraag ‘Wat denkt u te gaan doen op het moment dat de Belgische ploeg haar WK wedstrijden speelt?’ antwoordde dubbel zoveel vrouwen als mannen juist uit eten te gaan om de WK-sfeer te mijden. Laurijssen: „Een horecazaak kan er ook heel bewust voor kiezen om een eiland van stilte te worden middenin het voetbalgeweld. Bijna 250.000 mensen geven aan er bewust op uit te trekken om aan de voetbalgekte te ontsnappen!’

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Culinair
In beeld: Feestelijke opening Amber Garden, True Chinese Cuisine

Amber Garden, onderdeel van de internationale 'Yisheng Group' heeft gisteren haar deuren in Amstelveen op feestelijke wijze geopend. Eigenaar, Stark Li, derde generatie gerespecteerde Chinese restaurateurs, opende samen met Facility Manager, Ronald Ting, restaurant Amber Garden in het gezels...

Culinair
Chris Naylor geslaagd voor Meesterproef SVH Meesterkok 

Op maandag 23 september jl. is Chris Naylor, chefkok bij Restaurant Vermeer * in Amsterdam, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterkok. Chris wordt hiermee na zijn inauguratie de 148ste SVH Meesterkok van Nederland. Prestatie op Meesterlijk niveau SVH Meesterkoks Marc van Gulick (Landgoe...

Interview Longread
Dit stel bouwde een lunchroom en B&B in een modern kasteel

De Buytenplaets is een ‘brasserij’ en B&B in een van de modernste wijken van Rijswijk en omstreken. Wanneer je aan komt rijden, verrijst er ineens een soort van kasteel midden tussen de prachtige nieuwbouwwoningen. Dat imposante gebouw is de verwezenlijking van de droom van Laura Bro...

Vlees Vega
Nederlanders eten weer meer vlees, mede door de horeca

Nieuwe cijfers van de Wageningen Universiteit over de vleesconsumptie doen bij velen de wenkbrauwen fronsen. We blijken namelijk weer meer vlees te eten in Nederland. De uitkomst van het onderzoek, in opdracht van Stichting Wakker Dier, is anders dan het onderzoek van RIR, dat slechts anderhalve maa...

Awards Bocuse d'Or
Marco van der Wijngaard winnaar Bocuse d'Or Nederland 2019 

Tijdens de vakbeurs Gastvrij Rotterdam is Marco van der Wijngaard van restaurant ’t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht de winnaar geworden van de Nederlandse finale Bocuse d’Or. Hij gaat Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese finale in Tallinn in juni 2020. Vijf kandidat...

Culinair
5&33 trapt truffelseizoen af

Goed nieuws voor alle truffel lovers! Het nieuwe truffelseizoen staat weer voor de deur en dat betekent dat restaurant 5&33 weer volledig in het teken van de truffel staat. De jaarlijkse 5&33 truffel kick-off is dit jaar in samenwerking met chefs Freek van Noortwijk en Guillaume de Beer. Van...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: