100 miljoen voor Belgische horeca?

10 juni 2014 |
100 miljoen voor Belgische horeca?<

Terwijl de vooruitzichten in Nederland wat somberder waren, lijken onze zuiderburen positiever over het financiële gewin met betrekking tot het WK Voetbal in de horeca. Uit onderzoek van
Foodservice Alliance, een onafhankelijk studiebureau dat het consumptiegedrag in de Belgische horeca en cateringmarkt volgt, blijkt dat bijna 60% van de Belgen het WK Voetbal actief gaat volgen.

Meer dan 600.000 Belgen doet dat op café of op één van de talloze pleinen waar grote televisieschermen zullen geplaatst worden. “Dat is een goede zaak voor de Belgische horeca” zegt Gert Laurijssen, directeur van Foodservice Alliance. “Afhankelijk van de prestaties van de Rode Duivels kan het WK Voetbal voor de horeca dit jaar daardoor tot bijna 100 miljoen extra inkomsten kunnen opleveren.” België heeft dan ook een sterke selectie en mag geschaard worden onder de beste outsiders voor de titel.

In het café of thuis?
Foodservice Alliance deed onderzoek naar de intenties van Belgen tijdens de uitzendingen van het aankomende WK in Brazilië. Zo'n 44 procent van de Belgen zegt daarin het WK Voetbal thuis vanuit zijn zetel te gaan volgen. Het merendeel van de Belgische voetballiefhebbers willen de matchen van 'de Duivels' het liefst in eigen huis bekijken met bier, wijn en chips bij de hand. Meer dan 600.000 landgenoten zijn van plan juist de gezelligheid van het café op te zoeken. En dat is dan alleen nog maar tijdens de matchen van de eerste ronde. Wanneer het geluk aan onze kant is en de Rode Duivels doorstoten naar de kwartfinale of zelfs de halve finale voorspelt Foodservice Alliance dat meer dan anderhalf miljoen Belgen naar buiten zal gaan om de sfeer te proeven.

Prestatie is van belang
“Voor de Belgische horecamarkt kan de komende maand een topmoment worden” zegt Gert Laurijssen. “Naarmate de Rode Duivels zullen blijven presteren, zullen Belgen sterker de drang voelen om naar buiten te trekken. 100 miljoen extra zou voor de Belgische cafésector een enorme opsteker kunnen zijn. Alle Belgische cafés samen maken op jaarbasis zo’n 1 miljard omzet. De laatste jaren overigens steeds verder dalend. Op een maand tijd daar opnieuw 100 miljoen aan toevoegen, zou fantastisch zijn om de moeilijke afgelopen jaren goed te maken.”

Wat denken Belgen te gaan doen wanneer de Belgische ploeg haar wedstrijden speelt?

· Kijkt thuis of bij vrienden naar de wedstrijden 44%

· Gaat naar het café om te kijken 9%

· Twijfelt nog tussen thuis kijken of in het café 4%

· Heeft geen interesse in het WK 40%

· Gaat uit om aan voetbalgekte te ontsnappen 2%

Bron: Foodservice Alliance

Creatieve acties
Heel wat horecazaken ondernemen intussen de meest creatieve acties om extra klanten aan te trekken. Talloze voedingsproducten in de Belgische driekleur, speciale WK menu’s, gratis vaten bier bij Belgische doelpunten en gratis hapjes tijdens de uitzendingen zijn maar een kleine greep uit de initiatieven. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 70% van de Belgen het leuk vindt dat horeca ondernemers met hun producten zoveel aandacht besteden aan de voetbalgekte.

Niet iedereen is fan
Overigens is de voetbalkoorts nog niet bij iedereen toegeslagen. Vier op de tien Belgen geeft aan het mondiale voetbalevenement, dat van 12 juni tot en met 13 juli in Brazilië gespeeld wordt, helemaal niet te gaan volgen. Clichés worden hiermee bevestigd; van de vrouwelijke deelnemers aan de enquête zegt 1 op 2 dat ze geen interesse heeft in het WK, bij de mannen is dit slechts een derde.

Bewust niet op inspelen
Voor horecagelegenheden die bewust niet inspelen op het WK liggen er daardoor juist andere uitdagingen, blijkt uit het onderzoek. Op de vraag ‘Wat denkt u te gaan doen op het moment dat de Belgische ploeg haar WK wedstrijden speelt?’ antwoordde dubbel zoveel vrouwen als mannen juist uit eten te gaan om de WK-sfeer te mijden. Laurijssen: „Een horecazaak kan er ook heel bewust voor kiezen om een eiland van stilte te worden middenin het voetbalgeweld. Bijna 250.000 mensen geven aan er bewust op uit te trekken om aan de voetbalgekte te ontsnappen!’

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Overheid schept duidelijkheid over regels horeca per 1 juni

Hugo de Jonge heeft namens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een brief verzonden naar de voorzitters van de verschillende veiligheidsregio's. In de brief worden aanwijzingen voor de coronamaatregelen gegeven. Ook voor de horeca. Hieruit blijkt bijvoorbeeld ook dat de exploitan...

Achtergronden
Ter overname aangeboden: Restaurant de Waard Heesch

Restaurant De Waard te Heesch is al meer dan 22 jaar een bekende in de regio. Voor de familie is de tijd aangebroken om het pand en de exploitatie aan te bieden. Hans Rombouts: “Het is voor de horeca een bovengemiddelde periode voor een onderneming op één plek." Bedrijfsg...

Personeel Coronacrisis
5.000 horecamedewerkers roepen hulp FNV Horeca in sinds sluiting horeca

Sinds de lockdown van de horeca van 16 maart jl. hebben 5.000 horecamedewerkers zich bij FNV Horeca gemeld met vragen en verzoeken om hulp. De meeste vragen gingen over welke rechten en plichten zij hebben sinds hun werklocatie gesloten is. Daarnaast ziet de vakbond een stijgende vraag naar informat...

Economie Opening
Arsenaal Restaurants Groep lanceert Grill&Lounge

Op 1 juni staat vanaf 12.00 uur in de Brasserie van Arsenaal Restaurants de grill aan. Met een Restaurant, Brasserie, Arsenaal Events en Catering biedt de groep nu een nieuw concept aan: De Brasserie | GRILL&LOUNGE. De Brasserie voor lunch en borrel wordt uitgebreid met een trendy daily gril...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Coronacrisis
Realtime countdown tot opening horeca 1 juni, 12 uur

Het aftellen is begonnen! In onderstaande countdown timer zie je exact hoe lang het nog duurt totdat je de deuren van je horecazaak en terras weer mag openen. Heel veel succes! ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: