10 jaar De RestaurantKrant: het gemis van Garvelink

27 april 2018 | David Bakker

De Restaurantkrant bestaat tien jaar. In deze rubriek blikken we terug op een decennium vol nieuws, trends en diepte-interviews. We halen elke week spraakmakende verhalen uit de oude doos weer naar voren. Deze week een interview uit 2014 met Jan-Cees Garvelink, toenmalig chef-kok en eigenaar van De Rode Kater uit Deventer, dat hij samen met zijn vrouw runde. Ze zijn inmiddels gescheiden. Paula Aalderink runt nog steeds de bistro. Voor Jan-Cees ligt er weer een nieuwe uitdaging in het verschiet. "Ik heb de keuken ontzettend gemist."

Na de scheiding heeft Jan-Cees nog een halfjaar als compagnon in De Rode Kater gewerkt. "Maar op een gegeven moment ging dat niet meer." Hij sloot het af en ging verder. Na wat omzwervingen had de chef gisteren zijn laatste dag als chef bij een productiehuis dat broodjes voor onder andere kantines maakt. We spreken hem terwijl hij net de deur achter zich heeft dicht getrokken. "Toevallig mijn laatste dag gehad vandaag. Ik miste het om op niveau te koken." 

Het nieuwe avontuur brengt hem bij eetcafe Oasis in Meppel , waar hij zijn passie voor het koken en de gunstigere tijden van het werk bij het productiehuis kan combineren. "Ik werk vier volle dagen en ben een dag in het weekend vrij. Dat bevalt mij ontzettend goed. Het is een laagdrempelig eetcafe, een treetje lager dan het niveau van De Rode Kater. Op een drukke avond draaien we hier tussen de 60 en 80." Oasis is wat Garvelink betreft niet het eindstation. "Mocht het op mijn pad komen om weer een niveau hoger te koken, dan zal ik dat zeker doen."  

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening
Sidney Schutte en David Baxter openen Café Cliché

Vandaag opent Café Cliché, de gloednieuwe buurtbrasserie van Amsterdam-Oost. Hier kookt chef David Baxter vijf dagen per week voor de buurt en voor wie in de buurt is. Het initiatief en het menu zijn van Sidney Schutte, die net als Baxter carrière maakte in sterrenrestaurants. ...

Economie Food
Foodora stopt in Nederland

Maaltijdbezorger Foodora trekt de stekker uit de Nederlandse markt. Het Duitse moederbedrijf Delivery Hero zette afgelopen maand de Nederlandse tak in de etalage, maar heeft geen koper kunnen vinden. Dat meldt de NOS. Medewerkers van het bedrijf zijn schriftelijk ingelicht en krijgen vrijdag 17 ...

Personeel
Alles over de opbouw van loonkosten

De bezetting in de horeca verandert. Waar vroeger duidelijk een lunchpiek tussen half een en half twee was, komen de gasten tegenwoordig de hele dag over de vloer. Daarom is er een spreiding van personele bezetting nodig, liefst gebaseerd op kennis over de bezetting van je zaak. Technologische hulpm...

Vijf tips om wespen op afstand te houden

Het valt nu nog mee, maar de maand augustus herbergt ieder jaar weer een wespenplaag. Eind juli zijn de wespennesten voltooid en gaan de insecten op zoek naar voedsel, voornamelijk op uw terras, in de keuken of achter de bar. Bloedirritant voor gasten, werknemers en uzelf. Wij hebben een aantal tips...

trends Bier
Er wordt bewuster bier gedronken

De Nederlandse consument duikt steeds dieper in de mogelijkheden van een divers bieraanbod. Hoewel pils nog altijd de onbetwiste leider is in het schap, is er een aanhoudende populariteit van speciaalbier en alcoholvrije en -arme bieren. Dit blijkt uit het jaarlijks terugkerende Nationaal Bierond...

Bier
Moskovieten geven 10 procent salaris uit aan bier

Het biertje blijft over de hele wereld één van de meest populaire alcoholische versnaperingen, maar hoeveel biertjes worden er nu gemiddeld genomen geconsumeerd? Besparingsplatform Kortingscode.nl deed onderzoek naar hoeveel bier er per persoon op maandelijkse basis wordt gedronken en ...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: