10 culinaire trends voor 2015

2 januari 2015 |
10 culinaire trends voor 2015<

Volgens culinaire adviseurs eten we in 2015 gekruider en funkier. Misvormd fruit en groenten worden in ere hersteld. En we gaan ook
koken met gin. Tien culinaire trends voor het komende jaar op een rijtje.

Foto: Het Japanse Matcha wordt een nieuwe trend. Op de foto staat een Matcha cake

1. Gevorderd Aziatisch
Gekruider en funkier eten dat verder gaat dan zoet, tam en vriendelijk: volgens culinaire adviseurs eten we nog meer dan voordien 'gevorderd' Aziatisch met een geweldige culinaire inslag. Enkele voorbeelden: de verfijnde Thaise keuken, Japanse okonomiyaki pannenkoekjes en Filippijnse gerechten.

2. Koken op houtskool
De Japanse houtskool, binchotan, is kunstmatig gedroogd eik dat verbrand wordt op hoge temperatuur, schoon, reukloos en rookloos is. Datzelfde geldt voor Thais houtskool. Houtskool wordt ook gebruikt om kralen, crackers, limonades en zelfs schoonheidsproducten te kleuren.

3. Kokosnoot als zoetmaker
Kokosnoot heeft een lagere glycemische index dan witte suiker en bevat meer voedingsstoffen. Het past ook uitstekend in gerechten uit de Zuidoost-Aziatische keuken.

4. Nog meer gin
De ginmanie is verre van voorbij. Dat er nog steeds wordt geëxperimenteerd met nieuwe ginsoorten, wisten we al. Dat de ginbars het afgelopen jaar als paddenstoelen uit de grond rezen, konden we zelf ondervinden. Intussen staat de sterke drank al op de menukaart van menig restaurant, waar koks zich wagen aan foodpairing met gin. Volgens insiders wordt nu ook koken met gin een nieuwe trend in 2015. Verwacht de drank bijvoorbeeld als vulling in macarons, in combinatie met ijs en wat dragon, of in een lekkere saus.

5. Japanse Matcha
Matcha, afkomstig uit het land van de rijzende zon, wordt supertrendy. Het is een soort groene thee die wordt gemaakt van gestoomde, gedroogde en fijngestampte groene theeblaadjes zodat er een groen poeder overblijft. Het bevat minder cafeïne dan gewone groene thee en meer voedingsmiddelen.

6. Minder hop in bier
Steeds meer brouwers gebruiken minder hop en meer kruiden, specerijen en andere bittere planten om smaak te geven aan het bier. Denk hierbij aan paddenstoelen, rozemarijn, thee, sassafras, hennep en zelfs rendiermos.

7. Misvormd fruit en groente
Een trend afkomstig uit Frankrijk om ook misvormd fruit en groente een plaats op de tafel en in recepten te geven. Het voorkomt onnodige voedselverspilling. Het weggooien van gekweekte of ingevoerde producten, die een beetje beschadigd zijn langs de buitenkant of afwijken van de normale vorm, is verleden tijd.

8. Alles gerookt
Roken blijft niet beperkt tot vlees. In 2015 gaan we voedingsmiddelen zoals groente, boter en cocktails roken.

9. Gezonde kindermenu's
Restaurants gaan meer en andere kindermenu's aanbieden dan friet met appelmoes. En er komen gezondere alternatieven. De kinderschotels springen dus nog meer dan voordien mee op de golf van gezonde voeding.

10. Zo lekker als kool
Ook de kool zal het goed doen in 2015. Van de bloemkool en boerenkool langs de rode kool tot de Chinese kool en de spitskool. Aan keuze geen gebrek. Kool is een zeer voedzame groente. Hij zit vol vitamine C, kalium, foliumzuur en calcium. Je kan ze stoven, frituren, pocheren en stomen (op oosterse wijze met oestersaus en gember). Je kan ze rauw eten (bijvoorbeeld in salades) en ook vullen met gehakt, rijst, paddenstoelen en/of kaas. Zelfs fruit past erbij (in het geval van rode kool). Reden genoeg om in 2015 massaal aan de kool te zitten.

Meer lezen over trends? Klik hier!
Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Branded Content Nice 'n Easy
De beste burgers en hotdogs vind je op Strijp-S

Bram van Uden: “Parkeren doe je voor de deur of dichtbij op P De Hoek. Blok 63-S vind je op 5 minuten loopafstand van station Strijp-S, het Klokgebouw of het PSV-stadion. Hier beleef je de energie en open sfeer van het culturele en creatieve hart van Eindhoven. Gewoon lekker eten, gezelligheid...

Opening Rotterdam
Eerste Nederlandse SUGO to go opent in Rotterdam

Biologisch, gezond, duurzaam én vers. Menig pizza liefhebber is verknocht aan de inmiddels befaamde pizza al taglio van SUGO. Dit blijkt niet alleen uit de veelbelovende recensies op Tripadvisor, maar ook uit de Deliveroo Pizza Contest 2019 waar SUGO de eerste plek bemachtigde. Nu SUGO vele h...

Opening Fastservice
Op dit nieuwe eetadresje in Maastricht draag je een slabber!

De hoofdstad van de zuidelijkste provincie van Nederland staat bekend om haar laissez-faire en bourgondische levensstijl. Het was dan ook geen moeilijk keuze voor spaghetticoncept BAVET waar in Nederland ze hun eerste vestiging zouden openen. Vanaf vandaag kan je op Markt 7 terecht voor een spaghett...

Events Internationaal
EQUIPHOTEL uitgesteld naar 2022

Gezien de huidige situatie rondom de COVID-19 epidemie, die momenteel op lokaal en mondiaal niveau voortdurend verslechtert, kondigt Reed Expositions France aan dat de 2020-editie van de EQUIPHOTEL, die oorspronkelijk gepland stond van 15 t/m 19 november 2020, is uitgesteld naar 2022. De afgelope...

Awards Vega
Dit is het beste groentenrestaurant ter wereld

We’re Smart® Green Guide, dé referentie in de culinaire wereld van groenten, maakte op 21 september de beste groentenrestaurants én -bedrijven ter wereld bekend. La Distillerie (Château Bourglinster - Luxemburg) van groentenchef René Mathieu is uitgeroepen tot he...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Een gewijzigde Bibob-toets: wat betekent dat?

Zoals iedere horecaondernemer weet, kan geen restaurant of café worden geopend zonder de daartoe benodigde vergunning of vergunningen. Bij de aanvraag van zo’n vergunning, bijvoorbeeld een exploitatie- of Drank- en horecawetvergunning, is het mogelijk dat de aanvrager een zogenaamde Bib...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: