10 culinaire trends voor 2015

2 januari 2015 |
10 culinaire trends voor 2015<

Volgens culinaire adviseurs eten we in 2015 gekruider en funkier. Misvormd fruit en groenten worden in ere hersteld. En we gaan ook
koken met gin. Tien culinaire trends voor het komende jaar op een rijtje.

Foto: Het Japanse Matcha wordt een nieuwe trend. Op de foto staat een Matcha cake

1. Gevorderd Aziatisch
Gekruider en funkier eten dat verder gaat dan zoet, tam en vriendelijk: volgens culinaire adviseurs eten we nog meer dan voordien 'gevorderd' Aziatisch met een geweldige culinaire inslag. Enkele voorbeelden: de verfijnde Thaise keuken, Japanse okonomiyaki pannenkoekjes en Filippijnse gerechten.

2. Koken op houtskool
De Japanse houtskool, binchotan, is kunstmatig gedroogd eik dat verbrand wordt op hoge temperatuur, schoon, reukloos en rookloos is. Datzelfde geldt voor Thais houtskool. Houtskool wordt ook gebruikt om kralen, crackers, limonades en zelfs schoonheidsproducten te kleuren.

3. Kokosnoot als zoetmaker
Kokosnoot heeft een lagere glycemische index dan witte suiker en bevat meer voedingsstoffen. Het past ook uitstekend in gerechten uit de Zuidoost-Aziatische keuken.

4. Nog meer gin
De ginmanie is verre van voorbij. Dat er nog steeds wordt geëxperimenteerd met nieuwe ginsoorten, wisten we al. Dat de ginbars het afgelopen jaar als paddenstoelen uit de grond rezen, konden we zelf ondervinden. Intussen staat de sterke drank al op de menukaart van menig restaurant, waar koks zich wagen aan foodpairing met gin. Volgens insiders wordt nu ook koken met gin een nieuwe trend in 2015. Verwacht de drank bijvoorbeeld als vulling in macarons, in combinatie met ijs en wat dragon, of in een lekkere saus.

5. Japanse Matcha
Matcha, afkomstig uit het land van de rijzende zon, wordt supertrendy. Het is een soort groene thee die wordt gemaakt van gestoomde, gedroogde en fijngestampte groene theeblaadjes zodat er een groen poeder overblijft. Het bevat minder cafeïne dan gewone groene thee en meer voedingsmiddelen.

6. Minder hop in bier
Steeds meer brouwers gebruiken minder hop en meer kruiden, specerijen en andere bittere planten om smaak te geven aan het bier. Denk hierbij aan paddenstoelen, rozemarijn, thee, sassafras, hennep en zelfs rendiermos.

7. Misvormd fruit en groente
Een trend afkomstig uit Frankrijk om ook misvormd fruit en groente een plaats op de tafel en in recepten te geven. Het voorkomt onnodige voedselverspilling. Het weggooien van gekweekte of ingevoerde producten, die een beetje beschadigd zijn langs de buitenkant of afwijken van de normale vorm, is verleden tijd.

8. Alles gerookt
Roken blijft niet beperkt tot vlees. In 2015 gaan we voedingsmiddelen zoals groente, boter en cocktails roken.

9. Gezonde kindermenu's
Restaurants gaan meer en andere kindermenu's aanbieden dan friet met appelmoes. En er komen gezondere alternatieven. De kinderschotels springen dus nog meer dan voordien mee op de golf van gezonde voeding.

10. Zo lekker als kool
Ook de kool zal het goed doen in 2015. Van de bloemkool en boerenkool langs de rode kool tot de Chinese kool en de spitskool. Aan keuze geen gebrek. Kool is een zeer voedzame groente. Hij zit vol vitamine C, kalium, foliumzuur en calcium. Je kan ze stoven, frituren, pocheren en stomen (op oosterse wijze met oestersaus en gember). Je kan ze rauw eten (bijvoorbeeld in salades) en ook vullen met gehakt, rijst, paddenstoelen en/of kaas. Zelfs fruit past erbij (in het geval van rode kool). Reden genoeg om in 2015 massaal aan de kool te zitten.

Meer lezen over trends? Klik hier!
Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Amsterdam Coronacrisis
Sterrenrestaurant Restaurant 212 introduceert luxueuze dinerboxen 

Het Amsterdamse Restaurant 212 brengt fine dining experiences naar mensen thuis met het nieuwe concept ‘212 at home’. Vanaf nu kun je culinair hoogstaande dinerboxen bestellen via de website en laten thuisbezorgen, bereid door de bekende topchefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot....

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Opening
Café-Restaurant De Eendracht breidt uit met vestigingen in Blaricum en Hilversum 

Hoewel de meeste horecagelegenheden al blij zijn dat ze per 1 juni überhaupt weer open mogen, pakken de uitbaters van Café - Restaurant De Eendracht deze heropening wel heel rigoureus aan. Zij verwelkomen die dag namelijk twee nieuwe vestigingen in ’t Gooi. Café - Restau...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor...

Bezorgen Vega
Supergewassen, eitwitvervangers en plantaardige melk over tien jaar normaal

Maaltijdplatform Deliveroo deed onderzoek* onder tech-minded Nederlanders van 18 jaar en ouder over de toekomst van voeding gedreven door techniek, zoals supergewassen, kweekvlees, 3D-geprint voedsel en persoonlijke voeding op basis van het eigen DNA. Zij blijken een sterke voorkeur te hebben voor &...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: