Yukio Motohashi is de beste praktijkopleider van Nederland

22 november 2018 | David Bakker

Tijdens het Ambassadeursgala mbo op 19 november jl. hebben minister van PCW Ingrid van Engelshoven en voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof de beste praktijkopleider van Nederland 2018 bekend gemaakt. Leermeester Yukio Motohashi van Café Brasserie Dudok in Rotterdam nam deze prijs afgelopen dinsdag met trots in ontvangst. Landelijk zijn er naar schatting ruim 300.000 praktijkopleiders, dus voor Yukio is dit een hele eer.

Het Ambassadeursgala is de feestelijke finale van de dag van het mbo. Tijdens het gala worden er uit verschillende categorieën prijzen uitgereikt: Beste Leerbedrijf, Beste Praktijkbegeleider, Landelijke Ambassadeur mbo, Berg Award en het Impact Award. Sinds 2009 wordt de prijs van de beste praktijkopleider uitgereikt en voor het eerst is deze prijs uitgereikt aan een praktijkopleider uit de horecatak. Café Brasserie Dudok in Rotterdam is een erkend leerbedrijf in de sector Voedsel, groen en gastvrijheid. Yukio Motohashi leidt sinds 2007 mbo-studenten en medewerkers op bij Dudok in Rotterdam.

Voor een mbo-leerling is het van belang dat zowel de praktijkopleider én het leerbedrijf kwalitatief goed zijn om uit te groeien tot vakmens. Daarbij helpt Yukio hen in alle hoeken waar nodig. Zo weet Yukio hen alle aandacht te geven en kijkt hij samen naar de talenten van zijn leerlingen. Hij luistert naar wat zij willen leren en maakt hierover afspraken. Deze manier van leidinggeven is één van de redenen dat Yukio is verkozen tot de beste praktijkopleider van Nederland. Het doel van Yukio is om deze ambitieuze studenten zodanig op te leiden dat zij goed horecapersoneel vormen die het werk wat zij verrichten echt waarderen.

 “Wat zijn je talenten, wat wil je leren, wat spreken we af? Aandacht kost tijd. Nou, dat moet dan maar! Ik ben enorm blij met deze prijs. Ik hoop dat deze prijs ook andere horecazaken in Nederland inspireert te blijven investeren in hun medewerkers. Want goed horecapersoneel is lastig te vinden. En juist wij – de opleider, begeleider, manager – kunnen laten zien hoe leuk het is om in de horeca te werken.” Aldus Yukio.


Ambassadeursgala mbo


Een goede praktijkopleiding valt of staat met de kwaliteit van het leerbedrijf en de praktijkopleider. Met de jaarlijkse verkiezingen voor beste leerbedrijf en beste praktijkopleider benadrukken en waarderen het ministerie van OCW en de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) de belangrijke rol die de meer dan 250.000 erkende leerbedrijven en ruim 300.000 praktijkopleiders spelen in het opleiden van mbo-studenten. SBB is, namens het ministerie van OCW, onder andere verantwoordelijk voor het erkennen en adviseren van leerbedrijven waar studenten terechtkunnen voor een stage of leerbaan. De verkiezing tot beste praktijkopleider werd dit jaar voor de 9e keer georganiseerd.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Ondernemen Column David Bakker
Column: Haal die laptopzombie binnen!

Het aantal flexibele werknemers is de afgelopen vijftien jaar toegenomen van 1,1 miljoen naar bijna 2 miljoen. Het aantal zzp’ers groeide van ruim 630 duizend in 2003 naar 1,1 miljoen in 2018. Dat meldde het CBS vorige maand. Dat zijn ruim drie miljoen potentiele gasten. Steeds meer zelfsta...

Amsterdam Opening
Amsterdam krijgt primeur van STAN&CO 2.0

STAN&CO is een begrip in Utrecht, Arnhem en Zeist en is onderdeel van Debuut Horecabeheer & Ontwikkeling. In dit sfeervolle bar-restaurant draait het allemaal om food, drinks & friends. In juni 2019 wordt ook Amsterdam verrijkt met een STAN&CO. Een 2.0 versie waarmee ze aansluit o...

Personalia Culinair Michelin
Sterrenchef-kok André van Doorn neemt afscheid van Kasteel Heemstede

Met ingang van 1 juli 2019 neemt SVH Meesterkok André van Doorn na 17 jaar afscheid van Kasteel Heemstede. De talentvolle chef Ollie Schuiling, nu nog werkzaam als keukenchef bij Schloss Schauenstein (*) neemt de scepter in de keuken van hem over. Samen met ondernemer Frans den Boer wordt ...

Internationaal
Europa’s eerste onderwaterrestaurant geopend aan Noorse zuidkust

Het woord ‘Under’ betekent zowel 'onder’ als ‘wonder’ in het Noors. Beide woorden komen tot zijn recht bij het eerste onderwaterrestaurant van Europa, dat op 20 maart 2019 haar deuren opende. Het 34 meter lange gebouw in de vorm van een monoliet is ontworpen door he...

Interview Bocuse d'Or
Soenil Bahadoer nieuwe voorzitter Bocuse d'Or Nederland

Tweesterrenchef Soenil Bahadoer volgt per 1 april driesterrenchef Jonnie Boer op als bestuursvoorzitter van Bocuse d'Or Nederland. De Patron Cuisinier van restaurant De Lindehof is trots op zijn benoeming en spreekt zijn ambities uit. "De gastronomie in Nederland ontwikkelt zich razendsnel....

Culinair Michelin Wijn
Edger Groeneveld geslaagd voor Meesterproef SVH Wijnmeester

Op woensdag 20 maart 2019 is Edger Groeneveld, Sommelier bij Restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Wijnmeester. Na zijn inauguratie mag Edger als 35ste SVH Wijnmeester toetreden tot de SVH Meesterfamilie. Tweesterrenrestaurant ’t Nonnetje wordt daarmee...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: