Yukio Motohashi is de beste praktijkopleider van Nederland

22 november 2018 | David Bakker

Tijdens het Ambassadeursgala mbo op 19 november jl. hebben minister van PCW Ingrid van Engelshoven en voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof de beste praktijkopleider van Nederland 2018 bekend gemaakt. Leermeester Yukio Motohashi van Café Brasserie Dudok in Rotterdam nam deze prijs afgelopen dinsdag met trots in ontvangst. Landelijk zijn er naar schatting ruim 300.000 praktijkopleiders, dus voor Yukio is dit een hele eer.

Het Ambassadeursgala is de feestelijke finale van de dag van het mbo. Tijdens het gala worden er uit verschillende categorieën prijzen uitgereikt: Beste Leerbedrijf, Beste Praktijkbegeleider, Landelijke Ambassadeur mbo, Berg Award en het Impact Award. Sinds 2009 wordt de prijs van de beste praktijkopleider uitgereikt en voor het eerst is deze prijs uitgereikt aan een praktijkopleider uit de horecatak. Café Brasserie Dudok in Rotterdam is een erkend leerbedrijf in de sector Voedsel, groen en gastvrijheid. Yukio Motohashi leidt sinds 2007 mbo-studenten en medewerkers op bij Dudok in Rotterdam.

Voor een mbo-leerling is het van belang dat zowel de praktijkopleider én het leerbedrijf kwalitatief goed zijn om uit te groeien tot vakmens. Daarbij helpt Yukio hen in alle hoeken waar nodig. Zo weet Yukio hen alle aandacht te geven en kijkt hij samen naar de talenten van zijn leerlingen. Hij luistert naar wat zij willen leren en maakt hierover afspraken. Deze manier van leidinggeven is één van de redenen dat Yukio is verkozen tot de beste praktijkopleider van Nederland. Het doel van Yukio is om deze ambitieuze studenten zodanig op te leiden dat zij goed horecapersoneel vormen die het werk wat zij verrichten echt waarderen.

 “Wat zijn je talenten, wat wil je leren, wat spreken we af? Aandacht kost tijd. Nou, dat moet dan maar! Ik ben enorm blij met deze prijs. Ik hoop dat deze prijs ook andere horecazaken in Nederland inspireert te blijven investeren in hun medewerkers. Want goed horecapersoneel is lastig te vinden. En juist wij – de opleider, begeleider, manager – kunnen laten zien hoe leuk het is om in de horeca te werken.” Aldus Yukio.


Ambassadeursgala mbo


Een goede praktijkopleiding valt of staat met de kwaliteit van het leerbedrijf en de praktijkopleider. Met de jaarlijkse verkiezingen voor beste leerbedrijf en beste praktijkopleider benadrukken en waarderen het ministerie van OCW en de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) de belangrijke rol die de meer dan 250.000 erkende leerbedrijven en ruim 300.000 praktijkopleiders spelen in het opleiden van mbo-studenten. SBB is, namens het ministerie van OCW, onder andere verantwoordelijk voor het erkennen en adviseren van leerbedrijven waar studenten terechtkunnen voor een stage of leerbaan. De verkiezing tot beste praktijkopleider werd dit jaar voor de 9e keer georganiseerd.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Blog
Blog Jeannine Sok: Respect? Ja graag!

De horeca is nu weer een maand open. De medewerkers zijn blij om weer gasten te mogen verwennen en in de watten te leggen, want dat is waar het vak om draait. Maar sommige gasten gaan over grenzen heen, die van de nieuwe wet, van jou en van de gastvrijheid. Respectloos, terwijl je als restaurant zo ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: