Yukio Motohashi is de beste praktijkopleider van Nederland

22 november 2018 | David Bakker

Tijdens het Ambassadeursgala mbo op 19 november jl. hebben minister van PCW Ingrid van Engelshoven en voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof de beste praktijkopleider van Nederland 2018 bekend gemaakt. Leermeester Yukio Motohashi van Café Brasserie Dudok in Rotterdam nam deze prijs afgelopen dinsdag met trots in ontvangst. Landelijk zijn er naar schatting ruim 300.000 praktijkopleiders, dus voor Yukio is dit een hele eer.

Het Ambassadeursgala is de feestelijke finale van de dag van het mbo. Tijdens het gala worden er uit verschillende categorieën prijzen uitgereikt: Beste Leerbedrijf, Beste Praktijkbegeleider, Landelijke Ambassadeur mbo, Berg Award en het Impact Award. Sinds 2009 wordt de prijs van de beste praktijkopleider uitgereikt en voor het eerst is deze prijs uitgereikt aan een praktijkopleider uit de horecatak. Café Brasserie Dudok in Rotterdam is een erkend leerbedrijf in de sector Voedsel, groen en gastvrijheid. Yukio Motohashi leidt sinds 2007 mbo-studenten en medewerkers op bij Dudok in Rotterdam.

Voor een mbo-leerling is het van belang dat zowel de praktijkopleider én het leerbedrijf kwalitatief goed zijn om uit te groeien tot vakmens. Daarbij helpt Yukio hen in alle hoeken waar nodig. Zo weet Yukio hen alle aandacht te geven en kijkt hij samen naar de talenten van zijn leerlingen. Hij luistert naar wat zij willen leren en maakt hierover afspraken. Deze manier van leidinggeven is één van de redenen dat Yukio is verkozen tot de beste praktijkopleider van Nederland. Het doel van Yukio is om deze ambitieuze studenten zodanig op te leiden dat zij goed horecapersoneel vormen die het werk wat zij verrichten echt waarderen.

 “Wat zijn je talenten, wat wil je leren, wat spreken we af? Aandacht kost tijd. Nou, dat moet dan maar! Ik ben enorm blij met deze prijs. Ik hoop dat deze prijs ook andere horecazaken in Nederland inspireert te blijven investeren in hun medewerkers. Want goed horecapersoneel is lastig te vinden. En juist wij – de opleider, begeleider, manager – kunnen laten zien hoe leuk het is om in de horeca te werken.” Aldus Yukio.


Ambassadeursgala mbo


Een goede praktijkopleiding valt of staat met de kwaliteit van het leerbedrijf en de praktijkopleider. Met de jaarlijkse verkiezingen voor beste leerbedrijf en beste praktijkopleider benadrukken en waarderen het ministerie van OCW en de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) de belangrijke rol die de meer dan 250.000 erkende leerbedrijven en ruim 300.000 praktijkopleiders spelen in het opleiden van mbo-studenten. SBB is, namens het ministerie van OCW, onder andere verantwoordelijk voor het erkennen en adviseren van leerbedrijven waar studenten terechtkunnen voor een stage of leerbaan. De verkiezing tot beste praktijkopleider werd dit jaar voor de 9e keer georganiseerd.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Internationaal Bocuse d'Or
17 deelnemers aan de Europese finale Bocuse d'Or Europe

Van 15 tot 16 oktober nemen 17 Europese landen deel aan Bocuse d'Or Europe in Tallinn, Estland om zich te kwalificeren voor de grote wereldfinale die plaatsvindt op 1 en 2 juni 2021 in Lyon (Frankrijk). Aanvankelijk hadden 24 landen zich aangemeld. Na de eerste selectie bleven er 20 over, er ...

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Amsterdam Culinair
Taiko, in het Conservatorium Hotel, heropent en serveert Hiramasa Kingfish

Taiko, het bekroonde restaurant van Executive Chef Schilo van Coevorden, heropent op 30 september haar deuren voor hotelgasten en bezoekers. Na het succes van de Red King Crab, Wagyu, Wasabi en Soja menu’s, heeft het veelgeprezen modern-Aziatische restaurant van het Conservatorium hotel in Ams...

Nice 'n Easy
Zijn convenienceproducten ook gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedings...

Awards Cocktails
Botanero verkozen tot beste cocktailbar van Nederland

Botanero Rotterdam is door mannenblad Esquire uitgeroepen tot Beste Nieuwe Cocktailbar van 2020. De vakjury van de jaarlijkse cocktailbarverkiezing prijst de Mexicaans-geïnspireerde cocktailbar ‘die laat zien waar de nieuwe Rotterdamse cocktailscene voor staat: cocktails van hoge kwalitei...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: