Winnaars lekkerste huisbier van Nederland bekend

7 december 2016 | Jorien Slager

Marckensteijn Saison van De Drie Koningen in Groede (categorie licht) en Bitterzoet van Café Broer en Zus in Beverwijk (categorie zwaar) zijn verkozen tot Lekkerste Huisbier van Nederland 2016. De 6-koppige jury proefde maandag 5 december alle ingezonden brouwsels in de Jopenkerk in Haarlem. 

Op 5 december proefde en keurde de jury alle inzendingen blind. Door ziekte van enkele proevers werd de jury op het laatste moment gewijzigd. De jury bestond dit jaar uit Theo Flissebaalje (PINT-redacteur), Derek Walsh (Bier+), culinair journalist Puck Kerkhoven, bierblogger en biersommelier in opleiding Yvonne van Houtum (Bierliefde.nl), bierkeurmeester Piet Tuinema en kwaliteitsconsultant Maurice de Boer (QBier). Zij zagen een verbetering ten opzichte van vorig jaar, maar vindt wel dat horecazaken een bewuste keuze moeten maken; óf dat bijzondere bier waar je voor omrijdt óf een lekkere doordrinker die omzet genereert.

11 lichte en 17 zware

Alle horecazaken in Nederland konden in 2016 hun huisbier weer aanmelden voor de jaarlijkse Entree-wedstrijd Lekkerste Huisbier van Nederland. In totaal 11 lichte en 17 zware bieren kwamen op de jurytafel. Ook dit jaar proefde de jury het bier uit het bierproefglas AnDer 1.0, ontwikkeld door Libbey (Royal Leerdam) in nauwe samenwerking met jurylid Derek Walsh. Een glas dat de proevers goed bevalt.

Proefpanel

Een zware, serieuze taak voor het 6-koppige panel, bestaande uit zeer ervaren en kundige proevers. Deze panel werd verdeeld per categorie. In de eerste proefronde selecteerden beide panels 4 bieren. In de tweede ronde koos het complete panel de nummers een tot drie in de categorieën licht en zwaar. In beide categorieën tekende zich vrij snel een winnaar af.

Categorie licht

In deze categorie tekende zich een duidelijke winnaar af: Marckensteijn Saison (5,6%) van De Drie Koningen in Groede. Deze zaak heeft een inpandige  brouwerij, Het Brouwerslokaal. De jury waardeerde dit bier unaniem positief. Theo Flisebaalje: ‘Ik ben er eens geweest toen ze dit bier nog niet hadden, maar ik vind het een reden om er teug te komen." Thibo Baccarne van De Drie Koningen: "Het is prachtig om het beste huisbier in de categorie licht te hebben. Je ziet tegenwoordig veel interpretaties van de saison, steeds voller en zoeter. Wij wilden terug naar de oorsprong: de Belgische saison, droog met een licht zuurtje, dus goed doordrinkbaar."

Tweede en derde

Tweede werd, net als vorig jaar, Ramses Z’Onder Baard (Black Steam Bier gebrouwen door Ramses Bier uit Wagenberg) van Z’Onder Zeil in Steenbergen. De derde plek was voor Papa’s Beer van Papa’s Beach House in Hoofddorp, een India Pale Ale gebrouwen door Jopen.

Categorie zwaar

In de categorie zwaar had het proefpanel net als vorig jaar de hoogste waardering voor een porter. Deze Bitterzoet (8,4%) van café Broer en Zus in Beverwijk die als brouwerijhuurder dit bier zelf brouwen. Proever Derek Walsh noemt het een mooi, evenwichtig bier. Michel Verreij van Café Broer en Zus is blij verrast. "Dat is geweldig nieuws. We brouwen dit bier zelf bij De Naeckte Brouwers in Amstelveen. We zijn erg tevreden over het resultaat. Op Untappd krijgen we ook goede waarderingen."

Tweede en derde

Tweede werd, net als vorig jaar,  The Big Fat Double 5 IPA van BeerTemple in Amsterdam. Dit bier is gebrouwen bij Uiltje Brewing Company in Haarlem.  De derde plek was Bald Eagle van Craft & Draft in Amsterdam. Net als nummer 2 een zaak van Peter van der Arend. Een Double IPA (8%), gebrouwen door Morebeer Brewing i.s.m. Brouwerij Kees.  

Horeca moet keuze maken

De verkiezing Lekkerste Huisbier van Nederland 2016 heeft de proevers duidelijk gemaakt dat er prima huisbieren worden gebrouwen. Maar de proevers zijn van mening dat de horeca goed moet nadenken over het doel van een huisbier. Een goed en lekker doordrinkbaar bier, dat ook omzet genereert óf een uitgesproken, bijzonder bier waar gasten voor terugkomen. Het moet hoe dan ook onderscheidend zijn.

Hoger niveau

De proevers die er vorig jaar bij waren, zijn van menig dat het niveau dit jaar beter was, maar ze treffen minder leuk of uitgesproken bier aan. Of, zoals Derek Walsh het verwoordde: ‘Ik zie minder tegenpolen, maar over de hele linie wel meer creativiteit.

Productinformatie top 3’s

Top 3 lichte bieren

1. Marckensteijn Saison (fles), De Drie Koningen (Groede), blond, (5,6,%), Brouwlokaal.
2. Ramses Z’Onder Baard (fles), Z’Onder Zeil Restaurant & Café (Steenbergen), ‘steam’, 4,8%, Ramses Bier.
3. Papa’s Beer (fles), Papa’s Beach House (Hoofddorp), IPA, 6%, Jopenbrouwerij.

Top 3 zware bieren

1. Bitterzoet (fles), Café Broer en Zus (Beverwijk), porter, 8,4%, Broer en Zus craft brewers.
2. The Big Fat Double 5 IPA (fles), De BeerTemple (Amsterdam), double ipa, 8,0%, Het Uiltje.
3. Bald Eagle (fles), Craft & Draft (Amsterdam), imperial ipa, 8%, Morebeer Brewing/Brouwerij Kees.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Restaurant Brooks: seizoensproducten van Hollandse bodem

Vanaf maart heeft de menukaart van restaurant Brooks in Amsterdam-Zuid een geheel nieuw culinair concept. Executive chef Ruud Wirken stelde een nieuwe kaart samen vol heerlijkheden om samen te delen. Een menu van wereldse gerechten, bereid met de lekkerste seizoensproducten, het liefst van Hollandse...

Awards Culinair
De Librije 6 jaar op rij de beste

De winnaars van de zesde editie van de Restaurant Awards zijn zojuist bekend gemaakt. Vijfhonderd gerenommeerde chefs mochten ook dit jaar weer hun stem uitbrengen in twaalf verschillende categorieën. De Librije* (Zwolle) is voor de zesde keer op rij uitgeroepen tot 'Beste Restaurant van Ne...

Opening Den Haag
Nieuw restaurant opent in Zaal 3 van Het Nationale Theater

Op zaterdag 29 februari opent een nieuw restaurant in het Energiekwartier in Den Haag van de bedenkers van ñ: Restaurant Drie. Restaurant Drie is gelegen in de voormalige kantoren van de Electriciteitsfabriek in het centrum van Den Haag, omringd door een groen terras. Daarnaast dient Restaura...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Awards Culinair
Mart Oude Luttikhuis wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs

De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar. In Leerh...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: