Wedstrijd ‘PUUR koken met wild’ wederom hoog niveau

26 september 2019 | David Bakker
Wedstrijd ‘PUUR koken met wild’ wederom hoog niveau

Op dinsdag 24 september was de vijfde editie van de kookwedstrijd ‘PUUR koken met wild’ tijdens horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam. Vijf teams, elk met twee koks in opleiding van de Cas Spijkers Academie en één junior jager, zetten in de wedstrijdarena van Gastvrij Rotterdam alles op alles om de jury te imponeren met hun kennis en kunde van wild.

Dit jaar werkten zij met wilde eend en wild zwijn. Het team van Puck en Mitchell van Cas Spijkers Academie Breda en junior jager Arjen ging met de eerste prijs naar huis.

Voor het vijfde jaar op rij organiseerden de Cas Spijkers Academie, restaurantvereniging Euro-Toques en de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging de kookwedstrijd PUUR koken met wild. Deze drie organisaties willen met de organisatie van deze wedstrijd het werken met Nederlands wild vergroten en de directe samenwerking tussen koks en jagers stimuleren.

Wedstrijdsamenstelling

Gedurende de wedstrijd moesten vijf teams binnen de gestelde tijd zowel een voorgerecht als een hoofdgerecht met wild bereiden, waarna de jury de gerechten beoordeelde op presentatie en smaak. Ook werd gelet op de deskundigheid van de jager bij het portioneren van het wild en de samenwerking tussen jager en koks.

Jury

De jury was dit jaar zeer tevreden over het niveau van werken. "De presentatie van de gerechten ligt op buitengewoon hoog niveau", aldus Dennis Kuipers van restaurant Vinkeles* in Amsterdam. Naast Dennis Kuipers bestond de jury dit jaar uit Lianne de Bie, directeur van Slow Food Youth Network, David Bakker, redacteur van de RestaurantKrant, en Mathijs Joosten, bestuurder Jagersvereniging Limburg en winnaar van 2018.

Uitreiking

Het winnende team wist zich voor de eerste plaats te kwalificeren door vooral de eenvoud in de gerechten te houden. Tevens prees de jury de goede uitbeentechniek van de jager bij het portioneren. Team 5 ging er met de tweede prijs vandoor en team 1 werd derde.

Spirit

Net als voorgaande edities was de spirit ook dit jaar bij alle teams groot. De jagers waren zeer onder de indruk van het vakmanschap van de koks: ‘Het is bijzonder knap dat deze koks op zo een jonge leeftijd al zulke gerechten kunnen klaarmaken.’ Maar andersom waren de koks ook heel blij met de expertise van de jager: ‘De jager binnen ons team adviseerde ons over het wild’.

Het wild werd verzorgd door wildslager Herman ter Weele. Ter Weele gaf tevens een demonstratie waarbij hij een wild zwijn vilde en portioneerde.

Teams

  • Mart en Ralph met jager Mariëtte, team 1
  • Rutger en Jos met jager Boudewijn, team 2
  • Puck en Mitchel met jager Arjen, team 3
  • Tijn en Kevin met jager Jeffrey, team 4
  • Tess en Femke met jager Berend-Jan, team

 

Foto’s van (c) Anoeska van Slegtenhorst

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
BAZOOKA opent in de Kauwgomballenfabriek.

Je moet maar durven, midden in de lockdown een horecazaak openen. Het team van House of Watt (Elsa Jonker, Thomas Reekers en Felix Bekkers) doen het. “Je kan ook op de bank gaan zitten, wachten tot het voorbij is en dan hopen dat je nog bestaat”, aldus Elsa Jonker, één van ...

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Corona
Download: werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: