Wedstrijd ‘PUUR koken met wild’ wederom hoog niveau

26 september 2019 | David Bakker

Op dinsdag 24 september was de vijfde editie van de kookwedstrijd ‘PUUR koken met wild’ tijdens horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam. Vijf teams, elk met twee koks in opleiding van de Cas Spijkers Academie en één junior jager, zetten in de wedstrijdarena van Gastvrij Rotterdam alles op alles om de jury te imponeren met hun kennis en kunde van wild.

Dit jaar werkten zij met wilde eend en wild zwijn. Het team van Puck en Mitchell van Cas Spijkers Academie Breda en junior jager Arjen ging met de eerste prijs naar huis.

Voor het vijfde jaar op rij organiseerden de Cas Spijkers Academie, restaurantvereniging Euro-Toques en de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging de kookwedstrijd PUUR koken met wild. Deze drie organisaties willen met de organisatie van deze wedstrijd het werken met Nederlands wild vergroten en de directe samenwerking tussen koks en jagers stimuleren.

Wedstrijdsamenstelling

Gedurende de wedstrijd moesten vijf teams binnen de gestelde tijd zowel een voorgerecht als een hoofdgerecht met wild bereiden, waarna de jury de gerechten beoordeelde op presentatie en smaak. Ook werd gelet op de deskundigheid van de jager bij het portioneren van het wild en de samenwerking tussen jager en koks.

Jury

De jury was dit jaar zeer tevreden over het niveau van werken. "De presentatie van de gerechten ligt op buitengewoon hoog niveau", aldus Dennis Kuipers van restaurant Vinkeles* in Amsterdam. Naast Dennis Kuipers bestond de jury dit jaar uit Lianne de Bie, directeur van Slow Food Youth Network, David Bakker, redacteur van de RestaurantKrant, en Mathijs Joosten, bestuurder Jagersvereniging Limburg en winnaar van 2018.

Uitreiking

Het winnende team wist zich voor de eerste plaats te kwalificeren door vooral de eenvoud in de gerechten te houden. Tevens prees de jury de goede uitbeentechniek van de jager bij het portioneren. Team 5 ging er met de tweede prijs vandoor en team 1 werd derde.

Spirit

Net als voorgaande edities was de spirit ook dit jaar bij alle teams groot. De jagers waren zeer onder de indruk van het vakmanschap van de koks: ‘Het is bijzonder knap dat deze koks op zo een jonge leeftijd al zulke gerechten kunnen klaarmaken.’ Maar andersom waren de koks ook heel blij met de expertise van de jager: ‘De jager binnen ons team adviseerde ons over het wild’.

Het wild werd verzorgd door wildslager Herman ter Weele. Ter Weele gaf tevens een demonstratie waarbij hij een wild zwijn vilde en portioneerde.

Teams

  • Mart en Ralph met jager Mariëtte, team 1
  • Rutger en Jos met jager Boudewijn, team 2
  • Puck en Mitchel met jager Arjen, team 3
  • Tijn en Kevin met jager Jeffrey, team 4
  • Tess en Femke met jager Berend-Jan, team

 

Foto’s van (c) Anoeska van Slegtenhorst

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
61% van de Nederlanders wil met Kerst (verantwoord) buiten de deur eten

Uit het persmoment van dinsdag jl. is duidelijk geworden dat de horeca nog een tijd gesloten blijft. Hoelang is nog niet precies duidelijk. Hoopvol is de blik nu gericht op kerst. Nederlanders willen deze feestdagen weer genieten van quality time buiten de deur. Uit onderzoek van TheFork* blijkt dat ...

Culinair Rotterdam
Drive thru op sterrenniveau in Rotterdam

Dat omweggetje wil je er maar al te graag voor maken. De Sterren Drive Thru bij het stadion van voetbalclub Excelsior in Rotterdam, gerund door maar liefst vier sterrenchefs, heet met recht een culinaire verademing. Zo HEERLIJK was een take-away nooit eerder. Fred Mustert van restaurant Fred (2 M ...

Personeel
FNV Horeca: afbouw steunmaatregelen leidt tot vertrek vakkrachten uit horecasector

De gisteren verstuurde Kamerbrief over de aanvullingen op het steun- en herstelpakket, alsmede het persmoment van het Kabinet van gisteravond zorgen voor grote onrust in de horecasector. FNV Horeca vindt het onvoorstelbaar dat het Kabinet gisteravond aangeeft dat er nog te weinig resultaten zijn om ...

Coronacrisis
Horeca blijft zeker nog dicht tot december

Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog ...

Wet- en regelgeving KHN Coronacrisis
KHN: Nieuwe steun welkom, maar niet voldoende

Op dinsdag 27 oktober heeft het kabinet een besluit genomen over hoe de aanvullende steunmaatregelen er voor de horeca uit moeten komen te zien. KHN pleit er al weken bij het kabinet en de Tweede Kamer voor om, aanvullend op het huidige noodpakket, met aanvullende steunmaatregelen te komen, waarbij ...

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: