Wedstrijd ‘PUUR koken met wild’ wederom hoog niveau

26 september 2019 | David Bakker

Op dinsdag 24 september was de vijfde editie van de kookwedstrijd ‘PUUR koken met wild’ tijdens horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam. Vijf teams, elk met twee koks in opleiding van de Cas Spijkers Academie en één junior jager, zetten in de wedstrijdarena van Gastvrij Rotterdam alles op alles om de jury te imponeren met hun kennis en kunde van wild.

Dit jaar werkten zij met wilde eend en wild zwijn. Het team van Puck en Mitchell van Cas Spijkers Academie Breda en junior jager Arjen ging met de eerste prijs naar huis.

Voor het vijfde jaar op rij organiseerden de Cas Spijkers Academie, restaurantvereniging Euro-Toques en de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging de kookwedstrijd PUUR koken met wild. Deze drie organisaties willen met de organisatie van deze wedstrijd het werken met Nederlands wild vergroten en de directe samenwerking tussen koks en jagers stimuleren.

Wedstrijdsamenstelling

Gedurende de wedstrijd moesten vijf teams binnen de gestelde tijd zowel een voorgerecht als een hoofdgerecht met wild bereiden, waarna de jury de gerechten beoordeelde op presentatie en smaak. Ook werd gelet op de deskundigheid van de jager bij het portioneren van het wild en de samenwerking tussen jager en koks.

Jury

De jury was dit jaar zeer tevreden over het niveau van werken. "De presentatie van de gerechten ligt op buitengewoon hoog niveau", aldus Dennis Kuipers van restaurant Vinkeles* in Amsterdam. Naast Dennis Kuipers bestond de jury dit jaar uit Lianne de Bie, directeur van Slow Food Youth Network, David Bakker, redacteur van de RestaurantKrant, en Mathijs Joosten, bestuurder Jagersvereniging Limburg en winnaar van 2018.

Uitreiking

Het winnende team wist zich voor de eerste plaats te kwalificeren door vooral de eenvoud in de gerechten te houden. Tevens prees de jury de goede uitbeentechniek van de jager bij het portioneren. Team 5 ging er met de tweede prijs vandoor en team 1 werd derde.

Spirit

Net als voorgaande edities was de spirit ook dit jaar bij alle teams groot. De jagers waren zeer onder de indruk van het vakmanschap van de koks: ‘Het is bijzonder knap dat deze koks op zo een jonge leeftijd al zulke gerechten kunnen klaarmaken.’ Maar andersom waren de koks ook heel blij met de expertise van de jager: ‘De jager binnen ons team adviseerde ons over het wild’.

Het wild werd verzorgd door wildslager Herman ter Weele. Ter Weele gaf tevens een demonstratie waarbij hij een wild zwijn vilde en portioneerde.

Teams

  • Mart en Ralph met jager Mariëtte, team 1
  • Rutger en Jos met jager Boudewijn, team 2
  • Puck en Mitchel met jager Arjen, team 3
  • Tijn en Kevin met jager Jeffrey, team 4
  • Tess en Femke met jager Berend-Jan, team

 

Foto’s van (c) Anoeska van Slegtenhorst

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Culinair
De Librije 6 jaar op rij de beste

De winnaars van de zesde editie van de Restaurant Awards zijn zojuist bekend gemaakt. Vijfhonderd gerenommeerde chefs mochten ook dit jaar weer hun stem uitbrengen in twaalf verschillende categorieën. De Librije* (Zwolle) is voor de zesde keer op rij uitgeroepen tot 'Beste Restaurant van Ne...

Opening Den Haag
Nieuw restaurant opent in Zaal 3 van Het Nationale Theater

Op zaterdag 29 februari opent een nieuw restaurant in het Energiekwartier in Den Haag van de bedenkers van ñ: Restaurant Drie. Restaurant Drie is gelegen in de voormalige kantoren van de Electriciteitsfabriek in het centrum van Den Haag, omringd door een groen terras. Daarnaast dient Restaura...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Awards Culinair
Mart Oude Luttikhuis wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs

De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar. In Leerh...

Events Marketing
Wat doe jij met Nationale Pannenkoekendag?               

Op 20 maart vieren wij met zijn allen de ‘Nationale Pannenkoekendag’. Dit is de dag waarop pannenkoeken maken en het eten ervan centraal staat. Veel basisscholen vieren deze dag doormiddel van het bakken van pannenkoeken voor opa’s, oma’s en ouderinstellingen. Deze basisschol...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: