Wat is het Lekkerste Huisbier van Nederland?

9 december 2015 |
Wat is het Lekkerste Huisbier van Nederland?<

Rootz Blond van Rootz in Den Haag (categorie licht) en Rosemary Porter van Paddy O’Ryan in Leeuwarden (categorie zwaar) zijn
verkozen tot Lekkerste Huisbier van Nederland 2015, een wedstrijd van horecavakblad Entree. Hoewel de jury kritisch was over een aantal inzendingen, is de puntenwaardering voor de winnende bieren hoger dan vorig jaar, zeker in de categorie zwaar.

Foto: De jury aan het werk

Blind proeven
Alle horecazaken in Nederland konden in 2015 hun huisbier* weer aanmelden voor de jaarlijkse Entree-wedstrijd Lekkerste Huisbier van Nederland. In totaal 12 lichte en 15 zware bieren kwamen op de jurytafel. Voor het eerst proefde de jury het bier uit het bierproefglas AnDer 1.0, ontwikkeld door Libbey (Royal Leerdam) in nauwe samenwerking met jurylid Derek Walsh. Afgelopen maandag proefde en keurde de jury alle inzendingen blind. Een zware, serieuze taak voor het vijfkoppige panel, bestaande uit zeer ervaren en kundige proevers. Theo Flissebaalje (PINT-redacteur), Henri Reuchlin (Bierburo, voorzitter EBCU), Fiona de Lange (Bierblogger.nl, De Nationale Bierbank), Derek Walsh (Bier+) en culinair journalist Puck Kerkhoven.

Categorie licht
Toen alle eindcijfers voor de lichte bieren (tot 6,5% procent) bekend waren, tekende zich in deze categorie een duidelijke winnaar af: Rootz Blond van restaurant-biercafé Rootz in Den Haag. Met een ander huisbier werd dit horecabedrijf vorig jaar tweede. Nu is er dus de volle winst. De jury waardeerde dit bier unaniem hoog, met eindcijfer 8,2. Directeur Patrick van Aller was aangenaam verrast toen had hij hoorde dat zijn bier het Lekkerste Huisbier van Nederland 2015 is in de categorie licht: "Dat meen je niet? Echt te gek." Tweede werd Ramses Z’Onder Baard van Z’Onder Zeil in Steenbergen met een 7,7. De derde plek was voor Spieghels Bier van De Twee Spieghels in Leiden, met een 6,8. "Wij zijn erg trots, leuk dat bier met een eigenwijs karakter zo goed word gevonden", vertelt eigenaar Colin van Gestel-Messiaen.

Categorie zwaar
Tijdens het tweede deel van de proeverij kwamen er 15 zware bieren op tafel. De hoogste, gemiddelde waardering was een 8,4 voor Rosemary Porter van Paddy O’Ryan in Leeuwarden. Een porter die volgens de jury het karakter van de horecazaak, een Ierse pub, onderstreept. De hoge score zegt iets over het enthousiasme van de jury. Ook Ulco de Jong van Brouwerij de Kroon was enthousiast toen hij hoorde dat hij het Lekkerste Huisbier van Nederland 2015 heeft in de categorie zwaar: "Fantastisch, fantastisch, fantastisch." Tweede werd The Big Fat Double van De BeerTemple in Amsterdam met een 7,7. "Vorig jaar werden we ook tweede, dus we schrijven het bier volgend jaar gewoon weer in!", zegt eigenaar Peter van der Arend.De derde plek was voor Donker sur Lie van De Kluis in Venlo, dankzij een 7,5. "Wij zijn aangenaam verrast dat ons eerste brouwsel zo goed is beoordeeld", aldus eigenaar Peter Bouman.

*Een huisbier is een bier dat een horecazaak speciaal heeft laten brouwen/ontwikkelen voor het eigen restaurant of café. Bestaande bieren die alleen een speciaal etiket krijgen (etiketbieren) kunnen niet meedingen naar de titel 'Het Lekkerste Huisbier van Nederland'.

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events Rotterdam
Burgerbar viert vijfjarig bestaan tijdens festival in Rotterdam

Ter Marsch & Co verblijdt 12.000 bezoekers met het grillen en flippen van award winning hamburgers. En omdat zij jarig zijn, delen zij tijdens het festival A Day at the Park op 21 september 2019 VIB (Very Important Burger) bandjes uit. Met zo’n begeerlijk VIB bandje krijg je op vertoon hie...

Awards Cocktails
Andrei Talapanescu van Pulitzer's Bar uitgeroepen tot Patrón Perfectionist Benelux 2019

Andrei Talapanescu, Head Bartender Pulitzer’s Bar, is uitgeroepen tot Patrón Perfectionist van de Benelux tijdens de Patrón Perfectionists cocktailcompetitie. Hij wist de jury te overtuigen van zijn kwaliteiten tijdens de Benelux finale in de Vondelkerk in Amsterdam en draagt nu ...

Opening Culinair
Midtown Grill Amsterdam heropend na renovatie

Na een twee maanden durende renovatie heeft het nieuwe Midtown Grill restaurant opnieuw haar deuren geopened. Midtown Grill is een spraakmakend steakhouse dat een ongeëvenaarde ervaring biedt met de beste steaks uit de vernieuwde open showkeuken, “Meat Experience Room” en exclusieve...

Food Opening
Fotoreportage: Van stoffige afhaalchinees naar ultieme hotspot

Elke stad in Nederland heeft er één. Een Chinees afhaalrestaurant. Vaak een familiebedrijf dat het imago draagt van een stoffig restaurantje, met een eindeloos menu van honderden gerechten. Misschien is dat de reden waarom hun overlevingskans in De Lage Landen met bijna 75% jaar-op-jaa...

Interieur
Fotoreportage The Streetfood Club

The Streetfood Club in Utrecht siert de cover van de aanstaande RestaurantKrant. De najaarseditie ligt tijdens het schrijven van dit bericht bij de drukker. Nog een paar dagen wachten en dan lees je hoe Joost en Wes, eigenaren van The Streetfood Club, dit machtige concept hebben ontwikkeld (niet all...

Bier
Kasteel Maurick Vught introduceert eigen kasteelbier met Oranje-Spaanse noot

Kasteel Maurick in Vught introduceert een ambachtelijk gebrouwen kasteelbier met de naam Heerlijke Hendrik. Het bier is geïnspireerd op prins Frederik Hendrik van Oranje die vanuit Kasteel Maurick in 1629 de strijd tegen de Spanjaarden leidde tijdens de belegering van ’s-Hertogenbosch. He...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: