Wat is het Lekkerste Huisbier van Nederland?

9 december 2015 |
Wat is het Lekkerste Huisbier van Nederland?

Rootz Blond van Rootz in Den Haag (categorie licht) en Rosemary Porter van Paddy O’Ryan in Leeuwarden (categorie zwaar) zijn
verkozen tot Lekkerste Huisbier van Nederland 2015, een wedstrijd van horecavakblad Entree. Hoewel de jury kritisch was over een aantal inzendingen, is de puntenwaardering voor de winnende bieren hoger dan vorig jaar, zeker in de categorie zwaar.

Foto: De jury aan het werk

Blind proeven
Alle horecazaken in Nederland konden in 2015 hun huisbier* weer aanmelden voor de jaarlijkse Entree-wedstrijd Lekkerste Huisbier van Nederland. In totaal 12 lichte en 15 zware bieren kwamen op de jurytafel. Voor het eerst proefde de jury het bier uit het bierproefglas AnDer 1.0, ontwikkeld door Libbey (Royal Leerdam) in nauwe samenwerking met jurylid Derek Walsh. Afgelopen maandag proefde en keurde de jury alle inzendingen blind. Een zware, serieuze taak voor het vijfkoppige panel, bestaande uit zeer ervaren en kundige proevers. Theo Flissebaalje (PINT-redacteur), Henri Reuchlin (Bierburo, voorzitter EBCU), Fiona de Lange (Bierblogger.nl, De Nationale Bierbank), Derek Walsh (Bier+) en culinair journalist Puck Kerkhoven.

Categorie licht
Toen alle eindcijfers voor de lichte bieren (tot 6,5% procent) bekend waren, tekende zich in deze categorie een duidelijke winnaar af: Rootz Blond van restaurant-biercafé Rootz in Den Haag. Met een ander huisbier werd dit horecabedrijf vorig jaar tweede. Nu is er dus de volle winst. De jury waardeerde dit bier unaniem hoog, met eindcijfer 8,2. Directeur Patrick van Aller was aangenaam verrast toen had hij hoorde dat zijn bier het Lekkerste Huisbier van Nederland 2015 is in de categorie licht: "Dat meen je niet? Echt te gek." Tweede werd Ramses Z’Onder Baard van Z’Onder Zeil in Steenbergen met een 7,7. De derde plek was voor Spieghels Bier van De Twee Spieghels in Leiden, met een 6,8. "Wij zijn erg trots, leuk dat bier met een eigenwijs karakter zo goed word gevonden", vertelt eigenaar Colin van Gestel-Messiaen.

Categorie zwaar
Tijdens het tweede deel van de proeverij kwamen er 15 zware bieren op tafel. De hoogste, gemiddelde waardering was een 8,4 voor Rosemary Porter van Paddy O’Ryan in Leeuwarden. Een porter die volgens de jury het karakter van de horecazaak, een Ierse pub, onderstreept. De hoge score zegt iets over het enthousiasme van de jury. Ook Ulco de Jong van Brouwerij de Kroon was enthousiast toen hij hoorde dat hij het Lekkerste Huisbier van Nederland 2015 heeft in de categorie zwaar: "Fantastisch, fantastisch, fantastisch." Tweede werd The Big Fat Double van De BeerTemple in Amsterdam met een 7,7. "Vorig jaar werden we ook tweede, dus we schrijven het bier volgend jaar gewoon weer in!", zegt eigenaar Peter van der Arend.De derde plek was voor Donker sur Lie van De Kluis in Venlo, dankzij een 7,5. "Wij zijn aangenaam verrast dat ons eerste brouwsel zo goed is beoordeeld", aldus eigenaar Peter Bouman.

*Een huisbier is een bier dat een horecazaak speciaal heeft laten brouwen/ontwikkelen voor het eigen restaurant of café. Bestaande bieren die alleen een speciaal etiket krijgen (etiketbieren) kunnen niet meedingen naar de titel 'Het Lekkerste Huisbier van Nederland'.

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Corona
Verspreiding Britse coronamutatie slecht nieuws voor de horeca?

Het Outbreak Management Team (OMT) laat weten zich zorgen te maken over de verspreiding van de Britse coronamutatie in ons land. In meest recente advies worden deze zorgen gedeeld. Ook worden strengere maatregelen niet uitgesloten. Welke dat zijn, is nog niet bekend, alhoewel de avondklok al besprok ...

Economie Corona
20 procent van de Nederlandse restaurants verwacht de deuren nooit meer te openen

Uit recent onderzoek van WijnSpijs blijkt dat 20 procent van de 1200 samenwerkende restaurateurs ernstige twijfels heeft over het voortbestaan van hun levenswerk. Het evenementenbureau WijnSpijs.nl verzorgde in samenwerking met 1200 restaurants in Nederland en België de culinaire WijnSpijs Wand ...

Achtergronden Corona
KIPPENTENT deelt snert uit aan zorgmedewerkers verpleeghuis

Vandaag heeft KIPPENTENT hun huisgemaakte snert uitgedeeld aan alle zorgmedewerkers van verpleeghuis Veenstaete in Kortenhoef (Wijdemeren). Hiermee willen ze hen een hart onder de riem steken en hun grote waardering uiten voor het geweldige werk van deze mensen tijdens de coronacrisis. De KIPPENT ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: