Wat is het beste Nederlandse restaurant?

21 januari 2016 |
Wat is het beste Nederlandse restaurant?<

Wat is het beste restaurant van Nederland volgens de kenners? De beste nieuwkomer? Het meest romantische restaurant? De vijfhonderd
beste chefs van Nederland hebben gestemd. Voor dertien uiteenlopende categorieën hebben zij hun favoriete restaurant aangewezen. Per categorie is de top vijf onthuld. Wie van de genomineerden deze felbegeerde vakprijzen, Restaurant Awards, in de wacht slepen, dat wordt op maandag 1 februari bekendgemaakt. Het is voor de tweede keer dat vakbroeders hun stem doen laten gelden. Vorig jaar werd De Librije uitgeroepen tot het allerbeste restaurant van Nederland.

13 Restaurant Awards
De chefs hebben de afgelopen weken hun stem uitgebracht op hun collega’s. De awards worden op 1 februari in dertien verschillende categorieën uitgereikt: “Beste Vis Restaurant”, “Beste Wijn Restaurant”, “Beste Nieuwkomer”, “Beste Vlees Restaurant”, “Beste Prijs/Kwaliteit”, “Beste Fromager van Nederland”, “Beste Romantische Restaurant”, “Beste Groente Restaurant”, “Beste Biologische Restaurant”, “Beste Aziatische Restaurant”, “Beste Italiaanse Restaurant”, “Beste Restaurant Internationaal” en uiteraard “Het Beste Restaurant van Nederland”.

Bord’Eau** en De Librije** 4 Award nominaties
Onder de 500 beste chefs van Nederland zijn Bord’Eau* (Amsterdam) en De Librije*** (Zwolle) ongekend populair. Beide toprestaurants hebben maar liefst 4 award nominaties achter de naam staan. Tweesterrenrestaurant Bord’eau is genomineerd voor de volgende awards: Beste Restaurant, Beste Vlees Restaurant, Beste Wijn Restaurant en Beste Fromager. Driesterrenrestaurant De Librije is genomineerd voor: Beste Restaurant, Beste Biologische Restaurant, Beste Groente Restaurant en Meest Romantisch Restaurant. Meerdere nominaties zijn er ook voor Inter Scaldes** (Kruiningen) met drie nominaties, Niven* (Rijswijk), De Kas (Amsterdam), De Lindenhof** (Giethoorn) en Ciel Bleu* (Amsterdam) met 2 nominaties.

Per categorie zijn de volgende restaurants (in willekeurige volgorde) genomineerd:

Beste Restaurant van Nederland 2015

Inter Scaldes* (Kruiningen), Bord’Eau** (Amsterdam), De Librije*** (Zwolle), De Leest*** (Vaassen) en Boreas* (Heeze).

Beste Biologische Restaurant van Nederland

Eindeloos (Leeuwarden), Vork & Mes (Hoofddorp), Niven (Rijswijk), De Librije** (Zwolle) en De Kas (Amsterdam).

Beste Vis Restaurant van Nederland

Visaandeschelde (Amsterdam), De Kromme Watergang* (Hoofdplaat), Zeezout (Rotterdam), Pure C* (Cadzand-Bad) en Inter Scaldes* (Kruiningen).

Beste Vlees Restaurant van Nederland
Mr Porter (Amsterdam), CEO Baas van het Vlees (Rotterdam), The Roast Room (Amsterdam) Bord’Eau* (Amsterdam) en Parkheuvel* (Rotterdam).

Beste Groente Restaurant van Nederland

De Kas (Amsterdam), Niven (Rijswijk), Bolenius (Amsterdam), De Librije*** (Zwolle) en Vermeer (Amsterdam).

Beste Fromager van Nederland

Fred* (Rotterdam), Bord’Eau** (Amsterdam), De Lindenhof** (Giethoorn), Perceel* (Capelle aan den IJssel) en De Bokkedoorns* (Overveen).

Beste Aziatische Restaurant van Nederland
JIU.NU (Eindhoven), Yamazato (Amsterdam), HanTing Cuisine (Den Haag), Asian Glories (Rotterdam) en Izakaya (Amsterdam).

Beste Italiaanse Restaurant van Nederland
Mario Uva (Wijdewormer), Mediterraneo (Maastricht), Toscanini (Amsterdam), Incanto (Amsterdam) en Enoteca Trattoria Senza Nome (Maastricht).

Beste Nieuwkomer van Nederland

Restaurant Johannes (Amsterdam), Joelia (Rotterdam), Aan de Zweth* (Schipluiden), Librije`s Zusje* (Amsterdam) en Meliefste (Wolphaartsdijk).

Beste Prijs/Kwaliteit Restaurant van Nederland

De Groene Lantaarn* (Zuidwolde), ‘t Nonnetje** (Harderwijk), Hofstede de Blaak (Tilburg), HMB (Rotterdam) en Amarone (Rotterdam).

Het meest Romantische Restaurant van Nederland
Ciel Bleu* (Amsterdam), Château Neercanne* (Maastricht), De Vrienden van Jacob* (Santpoort-Noord), De Lindenhof** (Giethoorn) en De Librije** (Zwolle).

Beste Wijn Restaurant van Nederland
Ciel Bleu* (Amsterdam), De Burgemeester* (Linschoten), Da Vinci** (Maasbracht) , Inter Scaldes** (Kruiningen) en Bord’eau* (Amsterdam).

Beste Restaurant Internationaal

Alinea** (Chicago), The Jane** (Antwerpen), Hertog Jan*** (Zedelgem), El Celler de Can Roca*** (Girona) en La Grenouillère (La Madelaine-sous-Montreuil).

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
"Kabinet verlengt coronamaatregelen die gelden tot 6 april "

Het kabinet besluit aanstaande dinsdag 31 maart hoe het land verdergaat in de strijd tegen het coronavirus. De maatregelen die tot en met 6 april gelden, waaronder het sluiten van eet- en drinkgelegenheden en musea, worden dan verder besproken. Verschillende landelijke media, waaronder NU.nl en ...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: parelhoen en guilty pleasures

Joris Bijdendijk van restaurant RIJKS heeft volgens mij direct op het moment dat hij te horen kreeg dat de horeca moest sluiten, besloten om te gaan bezorgen. Ik volg hem op Instagram en een diepe buiging voor zijn organisatorische kwaliteiten. Over de duizend gerechten gingen de afgelopen dagen doo...

Interview Coronacrisis
"Flinke huurverlaging is voor horecaondernemers nu zeker mogelijk"

Hotelier Bart Reints Bok, directeur/eigenaar van Charme Hotels, houdt voor hotelvakblad Hospitality Management een 'coronadagboek' bij. Hij vertelde daarin over de niet zo heel nette handelswijze van Emesa, bekend van Vakantievelingen.nl en onderdeel van Talpa, en de annuleringspraktijken bi...

Coronacrisis
Kabinet beslist 31 maart over maatregelen die gelden tot en met 6 april

Het kabinet besluit volgende week dinsdag 31 maart hoe het land verdergaat in de strijd tegen het coronavirus. De maatrgelen die tot en met 6 april gelden, waaronder het sluiten van eet- en drinkgelegenheden, musea en thuiswerken, worden dan verder besproken. Er is nog geen duidelijkheid over wannee...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: Een 'gedwongen' test-case

Mark en ik lopen al een tijdje rond met het idee om een tweede restaurant te openen: 'Fernando’s kookt'. Een restaurant waar we op een toegankelijke manier comfort-food willen aanbieden. Zowel in het restaurant, als afhaal- én bezorgdienst. Het is voor nu nog verre toekomstm...

Rotterdam
De Euromast is verkocht

Bijna 20 jaar geleden begon Willem Tieleman met het exploiteren van de de Euromast, iconisch silhouette in de skyline van Rotterdam. In 2016 was het tijd voor een nieuwe stap, en dat was eigenaar van het imposante bouwwerk worden. Investeringen die voor die tijd niet werden gedaan, konden nu volo...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: