Wat is het beste Nederlandse restaurant?

21 januari 2016 |
Wat is het beste Nederlandse restaurant?<

Wat is het beste restaurant van Nederland volgens de kenners? De beste nieuwkomer? Het meest romantische restaurant? De vijfhonderd
beste chefs van Nederland hebben gestemd. Voor dertien uiteenlopende categorieën hebben zij hun favoriete restaurant aangewezen. Per categorie is de top vijf onthuld. Wie van de genomineerden deze felbegeerde vakprijzen, Restaurant Awards, in de wacht slepen, dat wordt op maandag 1 februari bekendgemaakt. Het is voor de tweede keer dat vakbroeders hun stem doen laten gelden. Vorig jaar werd De Librije uitgeroepen tot het allerbeste restaurant van Nederland.

13 Restaurant Awards
De chefs hebben de afgelopen weken hun stem uitgebracht op hun collega’s. De awards worden op 1 februari in dertien verschillende categorieën uitgereikt: “Beste Vis Restaurant”, “Beste Wijn Restaurant”, “Beste Nieuwkomer”, “Beste Vlees Restaurant”, “Beste Prijs/Kwaliteit”, “Beste Fromager van Nederland”, “Beste Romantische Restaurant”, “Beste Groente Restaurant”, “Beste Biologische Restaurant”, “Beste Aziatische Restaurant”, “Beste Italiaanse Restaurant”, “Beste Restaurant Internationaal” en uiteraard “Het Beste Restaurant van Nederland”.

Bord’Eau** en De Librije** 4 Award nominaties
Onder de 500 beste chefs van Nederland zijn Bord’Eau* (Amsterdam) en De Librije*** (Zwolle) ongekend populair. Beide toprestaurants hebben maar liefst 4 award nominaties achter de naam staan. Tweesterrenrestaurant Bord’eau is genomineerd voor de volgende awards: Beste Restaurant, Beste Vlees Restaurant, Beste Wijn Restaurant en Beste Fromager. Driesterrenrestaurant De Librije is genomineerd voor: Beste Restaurant, Beste Biologische Restaurant, Beste Groente Restaurant en Meest Romantisch Restaurant. Meerdere nominaties zijn er ook voor Inter Scaldes** (Kruiningen) met drie nominaties, Niven* (Rijswijk), De Kas (Amsterdam), De Lindenhof** (Giethoorn) en Ciel Bleu* (Amsterdam) met 2 nominaties.

Per categorie zijn de volgende restaurants (in willekeurige volgorde) genomineerd:

Beste Restaurant van Nederland 2015

Inter Scaldes* (Kruiningen), Bord’Eau** (Amsterdam), De Librije*** (Zwolle), De Leest*** (Vaassen) en Boreas* (Heeze).

Beste Biologische Restaurant van Nederland

Eindeloos (Leeuwarden), Vork & Mes (Hoofddorp), Niven (Rijswijk), De Librije** (Zwolle) en De Kas (Amsterdam).

Beste Vis Restaurant van Nederland

Visaandeschelde (Amsterdam), De Kromme Watergang* (Hoofdplaat), Zeezout (Rotterdam), Pure C* (Cadzand-Bad) en Inter Scaldes* (Kruiningen).

Beste Vlees Restaurant van Nederland
Mr Porter (Amsterdam), CEO Baas van het Vlees (Rotterdam), The Roast Room (Amsterdam) Bord’Eau* (Amsterdam) en Parkheuvel* (Rotterdam).

Beste Groente Restaurant van Nederland

De Kas (Amsterdam), Niven (Rijswijk), Bolenius (Amsterdam), De Librije*** (Zwolle) en Vermeer (Amsterdam).

Beste Fromager van Nederland

Fred* (Rotterdam), Bord’Eau** (Amsterdam), De Lindenhof** (Giethoorn), Perceel* (Capelle aan den IJssel) en De Bokkedoorns* (Overveen).

Beste Aziatische Restaurant van Nederland
JIU.NU (Eindhoven), Yamazato (Amsterdam), HanTing Cuisine (Den Haag), Asian Glories (Rotterdam) en Izakaya (Amsterdam).

Beste Italiaanse Restaurant van Nederland
Mario Uva (Wijdewormer), Mediterraneo (Maastricht), Toscanini (Amsterdam), Incanto (Amsterdam) en Enoteca Trattoria Senza Nome (Maastricht).

Beste Nieuwkomer van Nederland

Restaurant Johannes (Amsterdam), Joelia (Rotterdam), Aan de Zweth* (Schipluiden), Librije`s Zusje* (Amsterdam) en Meliefste (Wolphaartsdijk).

Beste Prijs/Kwaliteit Restaurant van Nederland

De Groene Lantaarn* (Zuidwolde), ‘t Nonnetje** (Harderwijk), Hofstede de Blaak (Tilburg), HMB (Rotterdam) en Amarone (Rotterdam).

Het meest Romantische Restaurant van Nederland
Ciel Bleu* (Amsterdam), Château Neercanne* (Maastricht), De Vrienden van Jacob* (Santpoort-Noord), De Lindenhof** (Giethoorn) en De Librije** (Zwolle).

Beste Wijn Restaurant van Nederland
Ciel Bleu* (Amsterdam), De Burgemeester* (Linschoten), Da Vinci** (Maasbracht) , Inter Scaldes** (Kruiningen) en Bord’eau* (Amsterdam).

Beste Restaurant Internationaal

Alinea** (Chicago), The Jane** (Antwerpen), Hertog Jan*** (Zedelgem), El Celler de Can Roca*** (Girona) en La Grenouillère (La Madelaine-sous-Montreuil).

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
Vernieuwd sterrenrestaurant Amarone Rotterdam heropent na brand

Restaurant Amarone in Rotterdam zal op 21 februari 2020 de deuren weer openen na de brand die het in augustus 2019 trof. Het sterrenrestaurant van chef-kok Jan van Dobben en gastvrouw-sommelier Yoshiko van Dobben-Takayama heeft een nieuwe inrichting gekregen met een vleugje Japan. Vleugje Japan i...

"Een concept bewaken vergt scherpte"

Een ijzersterk concept bepaalt het bestaansrecht van je horecaonderneming. De concurrentie in de horeca is moordend. Om te overleven is een eigen identiteit, DNA en karakter noodzakelijk. Een goed concept neerzetten en bewaken is een voortdurend proces, voor iedere ondernemer. De manier waarop Vi...

Opening Restaurant Vega
Nationale Week Zonder Vlees opent pop-up restaurant in samenwerking met Peter Lute

Vanaf vandaag is het mogelijk om te reserveren voor het Week Zonder Vlees pop-up restaurant, dat van 9 t/m 15 maart tijdens de Nationale Week Zonder Vlees geopend wordt in Muiden. Het restaurant staat onder leiding van topchef Peter Lute en het team van de Kruidfabriek, die alle gasten met een vege...

Opening Rotterdam
Chef-kok Florian van Dillen opent in maart 2020 eigen restaurant in Rotterdam

Het Scheepvaartkwartier in Rotterdam krijgt er een nieuwe horecagelegenheid bij. Chef-kok Florian van Dillen opent er een restaurant en bar in het pand van het voormalige restaurant La Stanza. Het bedrijf opent in maart 2020 de deuren en opereert onder de vlag van by FLIPP. Florian van Dillen (29...

Columns Blog
Kan het uit?

Vandaag werd ik benaderd door een landelijke nieuwswebsite. De dame in kwestie had een vraag gerelateerd aan horeca-advies. Of ik in een video mijn mening wilde geven over ‘All you can eat’ restaurants. Hoe ze financieel uitkomen met zo’n concept waar mensen ongelimiteerd eten en d...

Opening Internationaal
Foodhall Scheveningen opent haar deuren [Foto's]

Op de Noordboulevard vind je vanaf dit voorjaar de gloednieuwe Foodhall Scheveningen: een prachtige hal met de look en feel van een levendig en werelds marktplein, waar je kunt genieten van gerechten uit zestien verschillende wereldkeukens. Foodhall Scheveningen is dé locatie voor een hapje e...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: