Wat is het beste Nederlandse restaurant?

21 januari 2016 |
Wat is het beste Nederlandse restaurant?<

Wat is het beste restaurant van Nederland volgens de kenners? De beste nieuwkomer? Het meest romantische restaurant? De vijfhonderd
beste chefs van Nederland hebben gestemd. Voor dertien uiteenlopende categorieën hebben zij hun favoriete restaurant aangewezen. Per categorie is de top vijf onthuld. Wie van de genomineerden deze felbegeerde vakprijzen, Restaurant Awards, in de wacht slepen, dat wordt op maandag 1 februari bekendgemaakt. Het is voor de tweede keer dat vakbroeders hun stem doen laten gelden. Vorig jaar werd De Librije uitgeroepen tot het allerbeste restaurant van Nederland.

13 Restaurant Awards
De chefs hebben de afgelopen weken hun stem uitgebracht op hun collega’s. De awards worden op 1 februari in dertien verschillende categorieën uitgereikt: “Beste Vis Restaurant”, “Beste Wijn Restaurant”, “Beste Nieuwkomer”, “Beste Vlees Restaurant”, “Beste Prijs/Kwaliteit”, “Beste Fromager van Nederland”, “Beste Romantische Restaurant”, “Beste Groente Restaurant”, “Beste Biologische Restaurant”, “Beste Aziatische Restaurant”, “Beste Italiaanse Restaurant”, “Beste Restaurant Internationaal” en uiteraard “Het Beste Restaurant van Nederland”.

Bord’Eau** en De Librije** 4 Award nominaties
Onder de 500 beste chefs van Nederland zijn Bord’Eau* (Amsterdam) en De Librije*** (Zwolle) ongekend populair. Beide toprestaurants hebben maar liefst 4 award nominaties achter de naam staan. Tweesterrenrestaurant Bord’eau is genomineerd voor de volgende awards: Beste Restaurant, Beste Vlees Restaurant, Beste Wijn Restaurant en Beste Fromager. Driesterrenrestaurant De Librije is genomineerd voor: Beste Restaurant, Beste Biologische Restaurant, Beste Groente Restaurant en Meest Romantisch Restaurant. Meerdere nominaties zijn er ook voor Inter Scaldes** (Kruiningen) met drie nominaties, Niven* (Rijswijk), De Kas (Amsterdam), De Lindenhof** (Giethoorn) en Ciel Bleu* (Amsterdam) met 2 nominaties.

Per categorie zijn de volgende restaurants (in willekeurige volgorde) genomineerd:

Beste Restaurant van Nederland 2015

Inter Scaldes* (Kruiningen), Bord’Eau** (Amsterdam), De Librije*** (Zwolle), De Leest*** (Vaassen) en Boreas* (Heeze).

Beste Biologische Restaurant van Nederland

Eindeloos (Leeuwarden), Vork & Mes (Hoofddorp), Niven (Rijswijk), De Librije** (Zwolle) en De Kas (Amsterdam).

Beste Vis Restaurant van Nederland

Visaandeschelde (Amsterdam), De Kromme Watergang* (Hoofdplaat), Zeezout (Rotterdam), Pure C* (Cadzand-Bad) en Inter Scaldes* (Kruiningen).

Beste Vlees Restaurant van Nederland
Mr Porter (Amsterdam), CEO Baas van het Vlees (Rotterdam), The Roast Room (Amsterdam) Bord’Eau* (Amsterdam) en Parkheuvel* (Rotterdam).

Beste Groente Restaurant van Nederland

De Kas (Amsterdam), Niven (Rijswijk), Bolenius (Amsterdam), De Librije*** (Zwolle) en Vermeer (Amsterdam).

Beste Fromager van Nederland

Fred* (Rotterdam), Bord’Eau** (Amsterdam), De Lindenhof** (Giethoorn), Perceel* (Capelle aan den IJssel) en De Bokkedoorns* (Overveen).

Beste Aziatische Restaurant van Nederland
JIU.NU (Eindhoven), Yamazato (Amsterdam), HanTing Cuisine (Den Haag), Asian Glories (Rotterdam) en Izakaya (Amsterdam).

Beste Italiaanse Restaurant van Nederland
Mario Uva (Wijdewormer), Mediterraneo (Maastricht), Toscanini (Amsterdam), Incanto (Amsterdam) en Enoteca Trattoria Senza Nome (Maastricht).

Beste Nieuwkomer van Nederland

Restaurant Johannes (Amsterdam), Joelia (Rotterdam), Aan de Zweth* (Schipluiden), Librije`s Zusje* (Amsterdam) en Meliefste (Wolphaartsdijk).

Beste Prijs/Kwaliteit Restaurant van Nederland

De Groene Lantaarn* (Zuidwolde), ‘t Nonnetje** (Harderwijk), Hofstede de Blaak (Tilburg), HMB (Rotterdam) en Amarone (Rotterdam).

Het meest Romantische Restaurant van Nederland
Ciel Bleu* (Amsterdam), Château Neercanne* (Maastricht), De Vrienden van Jacob* (Santpoort-Noord), De Lindenhof** (Giethoorn) en De Librije** (Zwolle).

Beste Wijn Restaurant van Nederland
Ciel Bleu* (Amsterdam), De Burgemeester* (Linschoten), Da Vinci** (Maasbracht) , Inter Scaldes** (Kruiningen) en Bord’eau* (Amsterdam).

Beste Restaurant Internationaal

Alinea** (Chicago), The Jane** (Antwerpen), Hertog Jan*** (Zedelgem), El Celler de Can Roca*** (Girona) en La Grenouillère (La Madelaine-sous-Montreuil).

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Blog
Blog Jeannine Sok: Respect? Ja graag!

De horeca is nu weer een maand open. De medewerkers zijn blij om weer gasten te mogen verwennen en in de watten te leggen, want dat is waar het vak om draait. Maar sommige gasten gaan over grenzen heen, die van de nieuwe wet, van jou en van de gastvrijheid. Respectloos, terwijl je als restaurant zo ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: