Wat betekent de lockdown-route van het kabinet voor restaurants?

28 januari 2021 | Redactie

Als de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames verder dalen, dan gaan als eerste de basisscholen en kinderopvangcentra weer open. Dat was bij velen al bekend. Maar wanneer opent de horeca weer?

Wanneer de scholen en kinderopvangcentra weer open zijn, kan de avondklok (daarna, maar nog onzeker op welke termijn) afgeschaft worden. Vervolgens openen middelbare scholen en gaan mensen met contactberoepen weer aan de slag. Winkels en horeca zullen stapsgewijs weer openen, maar de 'natte horeca' zal achteraan in de rij moeten wachten. Dit blijkt uit de 'lockdown-route' die door het kabinet wordt besproken en waarvan de inhoud al deels is uitgelekt. Tijdens de volgende persconferentie (dinsdag) wordt de routekaart naar verwachting verder toegelicht. 

Geduld hebben...

Op dit moment geldt nog het niveau 'zeer ernstig'. Bovendien zijn er zorgen over de Britse en Zuid-Afrikaanse coronavarianten die de overhand krijgen en dalen de besmettingscijfers niet hard (genoeg). Wanneer de horeca (restaurants) weer voorzichtig mag openen, zal een maximum van dertig gasten gelden. Naar verwachting zullen cafés meer geduld moeten hebben.

Het OMT wil liever alle maatregelen langer van kracht laten zijn en in één keer de restricties opheffen, terwijl het kabinet dit stapsgewijs wil doen. In het laatste scenario zal de horeca hoe dan ook nog geduld moeten hebben en hopen op een samenleving die de maatregelen respecteert, zodat de cijfers verder dalen. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

60 procent Nederlanders vindt dat terrassen open kunnen

Uit onderzoek van I&O Research - in opdracht van de NOS - blijkt dat zes op de tien Nederlanders vindt dat de terrassen weer open kunnen. I&O Research doet regelmatig onderzoek naar het draagvlak van de coronomaatregelen. Uit het onderzoek blijkt dat de steun voor de maatregelen steeds verde ...

Interview Longread Themamaand energie
Frits Groeneveld opent restaurant in coronatijd

“Financieel is het een waardeloos jaar, maar op ondernemersvlak was het bijzonder mooi.” Een jaar geleden hoorde horecaondernemer Frits Groeneveld vanuit Nieuw-Zeeland dat zijn café in Apeldoorn noodgedwongen dicht moest. Een jaar later is Café Den Olifant nog altijd geslot ...

Horeca naar de stembus deel vier; SP

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De RestaurantKrant wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernem ...

Interview Corona
''Op 16 maart gooien we ons terras open''

Gilles Harthoorn is eigenaar van Hotel-Café-Restaurant Duinzicht op Schiermonnikoog. Gisteren zetten veel horecaondernemers in Friesland de terrassen op de kop als ludieke actie vanwege de sluiting van de horeca, maar op 16 maart wil deze hotelier zijn terras daadwerkelijk openen. “Als ...

Financieel Horeca & Belasting
4 keer investeringsvoordeel voor uw restaurantbedrijf!

Waarschijnlijk kijkt u verbaasd op bij het lezen van de titel van dit artikel. In deze crisistijd investeren in mijn horecazaak, dat kan toch niet de bedoeling zijn? Toch kan het fiscaal voordelig kunnen zijn om uw investeringen niet uit te stellen. De Belastingdienst heeft namelijk de Baangerelatee ...

Corona
Nog altijd geen datum dat terras open mag

Het gonst al enige dagen rond in Den Haag, maar nog altijd is niet duidelijk wanneer de terrassen officieel open mogen. Afgelopen dinsdag 2 maart zetten veel horecaondernemers hun terrassen buiten om de penibele situatie van de horeca onder de aandacht te krijgen. Dat lukte, maar nog altijd is het g ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: