Wagamama heeft WHOA-akkoord voor herstructurering

Auteur: Redactie
Economie 27 maart 2023
Wagamama heeft WHOA-akkoord voor herstructurering

In overleg met adviseurs, Christiaan Mensink, Jacobine van den Dolder en Pieter-Christiaan van Prooijen, heeft Wagamama gekozen voor een WHOA-procedure (Wet Homologatie Onderhands Akkoord) om schulden te herstructureren. Inmiddels is met alle stakeholders overeenstemming bereikt over een herstructurering van de schuld.

In totaal zijn er tien akkoorden tot stand gekomen, voor iedere entiteit uit het concern een apart akkoord, zowel voor de holding als voor alle restaurants. In ieder akkoord hebben alle schuldeisers volledig ingestemd met een herstructurering van hun schuld. De aandeelhouders hebben nieuwe financieringen verstrekt om de akkoorden mogelijk te maken.

Dankzij de WHOA-akkoorden heeft Wagamama weer een toekomst en is het bedrijf in staat aan haar verplichtingen te voldoen. Alle werknemers die tijdens de moeilijke jaren in dienst zijn gebleven, zijn weer aan het werk.

Over Wagamama

Wagamama is een speler in het Nederlandse fast-casual-dining restaurant segment, met negen vestigingen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Leidschendam en Roermond. Het restaurantketen heeft de afgelopen periode te maken gehad met de gevolgen van de internationale covid-crisis en de gedwongen sluiting van restaurants.

Mede vanwege het subsidieplafond voor verbonden bedrijven zijn de jaren 2020 en 2021 fors verliesgevend geweest. Ook het jaar 2022 was, vanwege de prijsstijgingen van grondstoffen, energiekosten, huisvesting en loonkosten, een moeilijk jaar. Eind 2022 raakte Wagamama in de financiële problemen, dit blijkt uit een bericht van het Finiancieele Dagblad.

In 2023 is het herstel ingetreden en zijn de omzetten weer op het gewenste niveau, mede dankzij een toename van toeristen en verhoogd bestedingsniveau. De bedrijfsvoering is weer winstgevend, maar er is een grote schuldenlast ontstaan. Het bedrijf voorzag daarom dat zij de schulden niet volledig zou kunnen blijven voldoen. Het akkoord zal ervoor zorgen dat Wagamama weer een gezonde toekomst zal hebben.

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws