Voortaan Nederlandse kok bij Chinees

26 maart 2013 |
Voortaan Nederlandse kok bij Chinees<

Aziatische restaurants krijgen het een stuk moeilijker om aan koks uit Azië te komen. Het UWV geeft geen werkvergunningen meer af voor koks uit bijvoorbeeld China die
werk doen dat ook door Nederlandse koks kan worden uitgevoerd. Uitzonderingen worden gemaakt voor koks en chefs uit landen als China, Thailand, en Japan die specialistische bereidingen beheersen, zoals Pekingeend, geroosterd speenvarken en authentieke sushi.

Te snel
Koninklijke Horeca Nederland staat achter het plan van het UWV, maar had liever gezien dat de veranderingen geleidelijk zouden worden doorgevoerd. Er zijn immers grote verschillen tussen de Aziatische en Nederlandse keukenculturen. In veel Chinese restaurants is het Kantonees of Mandarijn de voertaal, een kok uit Nederland zou het moeilijk hebben hier zijn weg te vinden.

Proeftijd
Om drempels uit de weg te gaan stelt het UWV dat een kok uit Nederland drie maanden in een Aziatische keuken mag werken, zonder dat hij het recht op zijn uitkering kwijtraakt. In ruil daarvoor wordt van het restaurant verlangt dat er in de keuken ook Nederlands wordt gesproken.

Vraagtekens
Aziatische restauranthouders zetten vraagtekens bij de nieuwe regeling. Koks uit Azië hebben jarenlange specialistische training achter de rug. Ook zouden er grote verschillen zijn in smaakervaring en smaakbeleving.
Het UWV heeft de regeling in het leven geroepen wegens de verslechterende economie en de toenemende werkloosheid in Nederland.

Reactie VCHO
In een open brief laat de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers (VCHO) op haar site weten: "VCHO is van mening dat dit argument ver staat van de werkelijkheid. Tussen de Nederlandse werklozen bevinden zich immers geen Chinese koks. Nederlandse koks inzetten zonder enige vorm van Chinese horecaopleiding of ervaring is niet realistisch. Dit beleid maakt het voor de Chinese horecaondernemers vrijwel onmogelijk om te ondernemen. Uit eigen onderzoek van UWV blijkt dat het toepassen van dit beleid zonder eerst de randvoorwaarden rondom opleiding in te vullen, veel schade zal toebrengen aan de branche."

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair
5&33 trapt truffelseizoen af

Goed nieuws voor alle truffel lovers! Het nieuwe truffelseizoen staat weer voor de deur en dat betekent dat restaurant 5&33 weer volledig in het teken van de truffel staat. De jaarlijkse 5&33 truffel kick-off is dit jaar in samenwerking met chefs Freek van Noortwijk en Guillaume de Beer. Van...

Events Achtergronden
Kom je ons bezoeken op Gastvrij Rotterdam?

Uitgeverij PS: bv, de uitgever van jouw favoriete horecavakbladen, staat op horecabeurs Gastvrij Rotterdam. Bezoek je onze stand om van gedachten te wisselen? Heb je een innovatief horecaconcept of ben je op zoek naar informatie over de branche? We vertellen je er ook meer over de horecatrainingen v...

Interieur
Fotoreportage The Streetfood Club

The Streetfood Club in Utrecht siert de cover van de aanstaande RestaurantKrant. De najaarseditie ligt tijdens het schrijven van dit bericht bij de drukker. Nog een paar dagen wachten en dan lees je hoe Joost en Wes, eigenaren van The Streetfood Club, dit machtige concept hebben ontwikkeld (niet all...

Events Rotterdam
Burgerbar viert vijfjarig bestaan tijdens festival in Rotterdam

Ter Marsch & Co verblijdt 12.000 bezoekers met het grillen en flippen van award winning hamburgers. En omdat zij jarig zijn, delen zij tijdens het festival A Day at the Park op 21 september 2019 VIB (Very Important Burger) bandjes uit. Met zo’n begeerlijk VIB bandje krijg je op vertoon hie...

Awards Cocktails
Andrei Talapanescu van Pulitzer's Bar uitgeroepen tot Patrón Perfectionist Benelux 2019

Andrei Talapanescu, Head Bartender Pulitzer’s Bar, is uitgeroepen tot Patrón Perfectionist van de Benelux tijdens de Patrón Perfectionists cocktailcompetitie. Hij wist de jury te overtuigen van zijn kwaliteiten tijdens de Benelux finale in de Vondelkerk in Amsterdam en draagt nu ...

Opening Culinair
Midtown Grill Amsterdam heropend na renovatie

Na een twee maanden durende renovatie heeft het nieuwe Midtown Grill restaurant opnieuw haar deuren geopened. Midtown Grill is een spraakmakend steakhouse dat een ongeëvenaarde ervaring biedt met de beste steaks uit de vernieuwde open showkeuken, “Meat Experience Room” en exclusieve...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: