Voortaan Nederlandse kok bij Chinees

26 maart 2013 |
Voortaan Nederlandse kok bij Chinees<

Aziatische restaurants krijgen het een stuk moeilijker om aan koks uit Azië te komen. Het UWV geeft geen werkvergunningen meer af voor koks uit bijvoorbeeld China die
werk doen dat ook door Nederlandse koks kan worden uitgevoerd. Uitzonderingen worden gemaakt voor koks en chefs uit landen als China, Thailand, en Japan die specialistische bereidingen beheersen, zoals Pekingeend, geroosterd speenvarken en authentieke sushi.

Te snel
Koninklijke Horeca Nederland staat achter het plan van het UWV, maar had liever gezien dat de veranderingen geleidelijk zouden worden doorgevoerd. Er zijn immers grote verschillen tussen de Aziatische en Nederlandse keukenculturen. In veel Chinese restaurants is het Kantonees of Mandarijn de voertaal, een kok uit Nederland zou het moeilijk hebben hier zijn weg te vinden.

Proeftijd
Om drempels uit de weg te gaan stelt het UWV dat een kok uit Nederland drie maanden in een Aziatische keuken mag werken, zonder dat hij het recht op zijn uitkering kwijtraakt. In ruil daarvoor wordt van het restaurant verlangt dat er in de keuken ook Nederlands wordt gesproken.

Vraagtekens
Aziatische restauranthouders zetten vraagtekens bij de nieuwe regeling. Koks uit Azië hebben jarenlange specialistische training achter de rug. Ook zouden er grote verschillen zijn in smaakervaring en smaakbeleving.
Het UWV heeft de regeling in het leven geroepen wegens de verslechterende economie en de toenemende werkloosheid in Nederland.

Reactie VCHO
In een open brief laat de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers (VCHO) op haar site weten: "VCHO is van mening dat dit argument ver staat van de werkelijkheid. Tussen de Nederlandse werklozen bevinden zich immers geen Chinese koks. Nederlandse koks inzetten zonder enige vorm van Chinese horecaopleiding of ervaring is niet realistisch. Dit beleid maakt het voor de Chinese horecaondernemers vrijwel onmogelijk om te ondernemen. Uit eigen onderzoek van UWV blijkt dat het toepassen van dit beleid zonder eerst de randvoorwaarden rondom opleiding in te vullen, veel schade zal toebrengen aan de branche."

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Culinair
Hutten beste cateraar in MT1000

Hutten staat op nummer 1 in de categorie catering van de MT1000, het grootste onderzoek onder zakelijke beslissers naar de kwaliteit en populariteit van zakelijke dienstverleners in Nederland. “Vorig jaar stonden we nummer 1 in het lijstje met runner-ups en nu meteen op nummer 1 in de overall ...

Opening Culinair
Sterrenteam Lars Albers en Randy Bouwer opent in 2020 restaurant Vigor in Vught

Chef Lars Albers en gastheer-sommelier Randy Bouwer openen in het voorjaar van 2020 hun restaurant Vigor in Vught. Vigor zetelt in de 17e eeuwse rijksmonumentale villa Bleijenburg, die op dit moment wordt verbouwd. Middelpunt van het restaurant is de centrale bar, die tegelijkertijd ook de open keuk...

Opening Rotterdam
Nieuwe Rotterdamse hotspot Williams Canteen biedt gast all day concept

Sinds vorige week heeft het Witte de With kwartier in Rotterdam er met Williams Canteen een uitstekende publiekstrekker bij. Dit all day concept van Kim Riekwel, Jamil Sancha en zijn vrouw Stefanie - bekend van Supermercado - biedt niet alleen een uitstekende dinerkaart met culinaire hoogstandjes en...

Columns Vega
Column Fernando Jonker: Gun deze gasten ook een beleving

Het veganisme is ouder dan het woord zelf, in Frankrijk bijvoorbeeld werd al lang 'végétalisme' gebruikt voor wat later ook in het Frans 'véganisme' ging heten. De term veganisme is de Nederlandstalige versie van het Engelse woord ‘veganism’. Dit w...

Amsterdam Opening
Michiel van der Eerde opent Bar BAUT op permanente plek

Op 13 januari 2020 opent Michiel van der Eerde permanent 'Bar BAUT' aan de stadionweg in Amsterdam Zuid. Ruim 7 jaar geleden maakte Michiel van der Eerde naam als pop-up goeroe van Amsterdam. Na zes succesvolle rondreizende edities is het tijd voor een nieuwe dimensie binnen het horeca conce...

Columns Blog
Hoe makkelijk maak je het de gast om voor jou te kiezen?

Heb je je weleens afgevraagd waarom gasten überhaupt bij je reserveren of binnenstappen? Het kan niet zijn omdat je de enige plek bent waar ze wat kunnen eten of drinken. Zoals heel vroeger toen je als reiziger blij was dat je een dak boven je hoofd had en een warme maaltijd kreeg. De 'herb...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: