Voortaan Nederlandse kok bij Chinees

26 maart 2013 |
Voortaan Nederlandse kok bij Chinees

Aziatische restaurants krijgen het een stuk moeilijker om aan koks uit Azië te komen. Het UWV geeft geen werkvergunningen meer af voor koks uit bijvoorbeeld China die
werk doen dat ook door Nederlandse koks kan worden uitgevoerd. Uitzonderingen worden gemaakt voor koks en chefs uit landen als China, Thailand, en Japan die specialistische bereidingen beheersen, zoals Pekingeend, geroosterd speenvarken en authentieke sushi.

Te snel
Koninklijke Horeca Nederland staat achter het plan van het UWV, maar had liever gezien dat de veranderingen geleidelijk zouden worden doorgevoerd. Er zijn immers grote verschillen tussen de Aziatische en Nederlandse keukenculturen. In veel Chinese restaurants is het Kantonees of Mandarijn de voertaal, een kok uit Nederland zou het moeilijk hebben hier zijn weg te vinden.

Proeftijd
Om drempels uit de weg te gaan stelt het UWV dat een kok uit Nederland drie maanden in een Aziatische keuken mag werken, zonder dat hij het recht op zijn uitkering kwijtraakt. In ruil daarvoor wordt van het restaurant verlangt dat er in de keuken ook Nederlands wordt gesproken.

Vraagtekens
Aziatische restauranthouders zetten vraagtekens bij de nieuwe regeling. Koks uit Azië hebben jarenlange specialistische training achter de rug. Ook zouden er grote verschillen zijn in smaakervaring en smaakbeleving.
Het UWV heeft de regeling in het leven geroepen wegens de verslechterende economie en de toenemende werkloosheid in Nederland.

Reactie VCHO
In een open brief laat de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers (VCHO) op haar site weten: "VCHO is van mening dat dit argument ver staat van de werkelijkheid. Tussen de Nederlandse werklozen bevinden zich immers geen Chinese koks. Nederlandse koks inzetten zonder enige vorm van Chinese horecaopleiding of ervaring is niet realistisch. Dit beleid maakt het voor de Chinese horecaondernemers vrijwel onmogelijk om te ondernemen. Uit eigen onderzoek van UWV blijkt dat het toepassen van dit beleid zonder eerst de randvoorwaarden rondom opleiding in te vullen, veel schade zal toebrengen aan de branche."

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Achtergronden
De Beren opent nieuw bezorgrestaurant in Breda

Bourgondische Bredanaars kunnen vanaf nu hun hart ophalen met het gloednieuwe Bezorgrestaurant De Beren Breda. De opening van de 27ste bezorgvestiging vond op maandag 3 mei 2021 plaats aan de Haagdijk 24. De Haagdijk is een ideale bezorglocatie, omdat vanaf deze centrale plek veel Bredase huishou ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
Deze brasserie opent het terras niet: ''Het zet geen zoden aan de dijk''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: