Voortaan Nederlandse kok bij Chinees

26 maart 2013
Voortaan Nederlandse kok bij Chinees

Aziatische restaurants krijgen het een stuk moeilijker om aan koks uit Azië te komen. Het UWV geeft geen werkvergunningen meer af voor koks uit bijvoorbeeld China die
werk doen dat ook door Nederlandse koks kan worden uitgevoerd. Uitzonderingen worden gemaakt voor koks en chefs uit landen als China, Thailand, en Japan die specialistische bereidingen beheersen, zoals Pekingeend, geroosterd speenvarken en authentieke sushi.

*Te snel*
Koninklijke Horeca Nederland staat achter het plan van het UWV, maar had liever gezien dat de veranderingen geleidelijk zouden worden doorgevoerd. Er zijn immers grote verschillen tussen de Aziatische en Nederlandse keukenculturen. In veel Chinese restaurants is het Kantonees of Mandarijn de voertaal, een kok uit Nederland zou het moeilijk hebben hier zijn weg te vinden.

*Proeftijd*
Om drempels uit de weg te gaan stelt het UWV dat een kok uit Nederland drie maanden in een Aziatische keuken mag werken, zonder dat hij het recht op zijn uitkering kwijtraakt. In ruil daarvoor wordt van het restaurant verlangt dat er in de keuken ook Nederlands wordt gesproken.

*Vraagtekens*
Aziatische restauranthouders zetten vraagtekens bij de nieuwe regeling. Koks uit Azië hebben jarenlange specialistische training achter de rug. Ook zouden er grote verschillen zijn in smaakervaring en smaakbeleving.
Het UWV heeft de regeling in het leven geroepen wegens de verslechterende economie en de toenemende werkloosheid in Nederland.

*Reactie VCHO*
In een open brief laat de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers (VCHO) op haar site weten: "VCHO is van mening dat dit argument ver staat van de werkelijkheid. Tussen de Nederlandse werklozen bevinden zich immers geen Chinese koks. Nederlandse koks inzetten zonder enige vorm van Chinese horecaopleiding of ervaring is niet realistisch. Dit beleid maakt het voor de Chinese horecaondernemers vrijwel onmogelijk om te ondernemen. Uit eigen onderzoek van UWV blijkt dat het toepassen van dit beleid zonder eerst de randvoorwaarden rondom opleiding in te vullen, veel schade zal toebrengen aan de branche."

~Frank Lindner~

Overig nieuws