Voortaan Nederlandse kok bij Chinees

26 maart 2013 |
Voortaan Nederlandse kok bij Chinees<

Aziatische restaurants krijgen het een stuk moeilijker om aan koks uit Azië te komen. Het UWV geeft geen werkvergunningen meer af voor koks uit bijvoorbeeld China die
werk doen dat ook door Nederlandse koks kan worden uitgevoerd. Uitzonderingen worden gemaakt voor koks en chefs uit landen als China, Thailand, en Japan die specialistische bereidingen beheersen, zoals Pekingeend, geroosterd speenvarken en authentieke sushi.

Te snel
Koninklijke Horeca Nederland staat achter het plan van het UWV, maar had liever gezien dat de veranderingen geleidelijk zouden worden doorgevoerd. Er zijn immers grote verschillen tussen de Aziatische en Nederlandse keukenculturen. In veel Chinese restaurants is het Kantonees of Mandarijn de voertaal, een kok uit Nederland zou het moeilijk hebben hier zijn weg te vinden.

Proeftijd
Om drempels uit de weg te gaan stelt het UWV dat een kok uit Nederland drie maanden in een Aziatische keuken mag werken, zonder dat hij het recht op zijn uitkering kwijtraakt. In ruil daarvoor wordt van het restaurant verlangt dat er in de keuken ook Nederlands wordt gesproken.

Vraagtekens
Aziatische restauranthouders zetten vraagtekens bij de nieuwe regeling. Koks uit Azië hebben jarenlange specialistische training achter de rug. Ook zouden er grote verschillen zijn in smaakervaring en smaakbeleving.
Het UWV heeft de regeling in het leven geroepen wegens de verslechterende economie en de toenemende werkloosheid in Nederland.

Reactie VCHO
In een open brief laat de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers (VCHO) op haar site weten: "VCHO is van mening dat dit argument ver staat van de werkelijkheid. Tussen de Nederlandse werklozen bevinden zich immers geen Chinese koks. Nederlandse koks inzetten zonder enige vorm van Chinese horecaopleiding of ervaring is niet realistisch. Dit beleid maakt het voor de Chinese horecaondernemers vrijwel onmogelijk om te ondernemen. Uit eigen onderzoek van UWV blijkt dat het toepassen van dit beleid zonder eerst de randvoorwaarden rondom opleiding in te vullen, veel schade zal toebrengen aan de branche."

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Blog
Blog Jeannine Sok: Respect? Ja graag!

De horeca is nu weer een maand open. De medewerkers zijn blij om weer gasten te mogen verwennen en in de watten te leggen, want dat is waar het vak om draait. Maar sommige gasten gaan over grenzen heen, die van de nieuwe wet, van jou en van de gastvrijheid. Respectloos, terwijl je als restaurant zo ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: